15 noiembrie 2024

„Ca ales local, voi sprijini proiectele benefice comunitatii”

– spune Constantin Scripat, candidatul Partidului Miscarea Populara la functia de primar al Bacaului

Constantin Scripat a candidat la functia de primar al Bacaului si la cea de consilier din partea Partidului Miscarea Populara (PMP). El a obtinut mandatul de consilier municipal, insa Ion Vrânceanu, presedintele PMP Bacau, i-a retras sprijinul. Traian Basescu i-a facut dreptate: l-a numit presedintele organizatiei judetene, in locul lui Ion Vrânceanu.



– Sunteti prezent in politica de vreo 16 – 17 ani si ati participat, ca activist sau candidat, la multe campanii electorale, locale, parlamentare sau prezidentiale. Cum a fost campania din acest an?

– Daca vorbim despre campanii ma pot raporta la cea din 2012, când am fost in linia intâi la Consiliul Judetean, si la cea din acest an, când am candidat la Primarie, in celelalte am fost doar in staff. Campania din 2016 a fost atipica.

In primul rând am avut o noua lege electorala, datorita careia nu s-au cheltuit bani multi, ceea ce e un lucru bun. Nici nu am avut bani multi, nici nu sunt de acord sa arunci banii pe tot felul de bannere si afise lipite pe toate gardurile sau altfel de materiale. O alta noutate a fost alegerea dintr-un singur tur, ceea ce a fost un mare dezavantaj pentru comunitati. Si pentru mine, care reprezint un partid mic, a fost un dezavantaj.

Dupa cum stiti, au fost favorizate partidele mari. Noi am facut campanie prin forte proprii, prin efortul meu si al echipei, care a fost o echipa relativ mica. E imbucurator ca, având peste 3 la suta, ne vom recupera banii.

Am constatat ca, in comunitate, campania din 2016 nu prea s-a simtit. N-au fost alaiuri, spectacole, manifestari zgomotoase, invazii de autobuze, cu trompete, cu panouri si asa mai departe. Unii cetateni nici nu stiau când sunt programate alegerile. A fost o campanie atipica, discreta, chiar eleganta. Am apreciat eleganta contracandidatilor si la eleganta am raspuns cu eleganta. Au mai fost sicane, afise rupte, mâzgâlite, unii mi-au desenat coarne, dar eu am inteles din asta ca sunt important, ca sunt acolo.

Când din zece afise doar unul, al tau, a fost rupt, pictat, inseamna ca tu contezi. Organizarea a fost buna, jandarmii si-au facut treaba, totul a fost in regula. Contracandidatii au fost respectuosi, unii, putini, au sarit calul in tribune sau la dezbateri electorale, dar cred ca au fost pedepsiti de electorat. Toti au avut sansa lor si eu i-am respectat.

Rezultatul meu a fost 5,78 la suta, mi-as fi dorit spre 10 la suta, dar n-a fost sa fie. Una dintre explicatii tine de prezenta la vot. Le reprosez bacauanilor absenteismul. Sa ajungi, intr-un oras ca Bacaul, cu atâtea probleme, cu atâtia locuitori, sa ai o prezenta de doar 10 la suta in unele sectii de votare e tragic. Pe mine m-a dezavantajat. Am inceput sa fac o analiza, nu am terminat-o, dar am constatat deocamdata ca in sectiile in care prezenta a fost de 10,5 la suta, eu si PMP am obtinut 3 la suta. Unde prezenta a fost peste 40 la suta, am avut 12 la suta. Asta ma determina sa spun ca eu, candidatul Scripat, si PMP Bacau am fost dezavantajati de absenteism.

– Una dintre cauze nu a fost si faptul ca PMP e un partid destul de nou?

– Da, e un partid nou, nu-s asa de multe pretentii, poate nu suntem destul de cunoscuti si, intr-adevar, nu am avut personalitati… A lucra cu oameni noi in politica e si bine, e si rau. Multi nu sunt experimentati, se lasa intimidati, iar printre acestia se strecoara si fripturisti sau interlopi. Am avut o lupta interna grea. Cât m-am luptat in exterior cu adversarii politici, atât m-am luptat si in interiorul organizatiei.

Am avut de infruntat multe. Am incercat sa-i conving pe oameni ca sunt voluntari, ca partidul nu da nimic, ca noi trebuie sa dam partidului si ca voluntariatul trebuie sa primeze. Unii nu au inteles. Au vrut sa fie mai sus pe lista si am avut supriza sa fiu reclamat la BEC si la DNA ca le-am falsificat semnaturile. Scripat nu a falsificat niciodata, nimic. A fost un intreg taraboi, asta din cauza ca nu am avut un presedinte care sa stie ce vrea, care sa se implice in actiuni si sa aiba autoritate.

– In contextul acesta, ar trebui sa fiti multumit de rezultat. Cu alte cuvinte, nu se putea mai bine.

– Din afara, asa cum se vad lucrurile, nu sunt multumit, dar stiind cât am tras, ce oprelisti am avut, da, sunt multumit.

– Ati iesit schimbat din aceste alegeri? Cum v-au influentat?

– Am iesit cu o experienta amara in urma unor intâmplari, despre care mai auzisem, dar nu credeam ca se petrec in realitate. Sunt calit, pregatit de lupta dar, o spun de pe acum, pentru mine nu va mai fi o candidatura la functia de primar al Bacaului. Am promis asta si ma voi tine de cuvânt.

– Ce veti face in calitate de consilier al municipiului?

– Buna intrebare. Am iesit pe locul intâi pe lista dar abia acum sunt consilier caci am fost contestat si terfelit. S-a dorit inlaturarea mea, nu s-a reusit si mi-am recâstigat drepturile in cadrul Consiliului National.

Am plecat la Bucuresti exclus si m-am intors presedinte. Ca om, imi pare rau pentru fostul presedinte, Ion Vrânceanu, exclus din partid, dar pentru ceea ce a vrut sa faca din PMP nu-mi pare rau deloc. PMP nu pierde nimic, dimpotriva, câstiga si se redeschide pentru oameni cu alt profil, cu alta gândire. Acum am misiunea de a reorganiza Miscarea Populara in tot judetul. Voi porni de jos, voi lua fiecare comuna la pas, voi identifica persoane si voi pregati organizatiile locale pentru alegerile parlamentare.

Voi face din PMP Bacau o organizatie puternica si o voi aseza acolo unde ii este locul in tara. Am fost cautat de vechi PDL-isti, oameni valorosi, care nu au avut functii de conducere, si vom analiza. Deocamdata, trebuie sa-i contactez pe toti consilierii locali din judet si, impreuna, sa constituim CL si sa maximizam acest vot mic pe niste functii si niste majoritati, cât se poate.

Ca ales local, voi sprijini proiectele benefice comunitatii, in niciun caz nu voi fi eu cel care le va frina. Voi face o opozitie constructiva, Bacaul are nevoie de proiecte si voi promova si eu câteva proiecte pentru cei 5 la suta care m-au votat.

Am, eu, niste proiecte dragi: achizitionarea, reabilitarea si introducerea in circuitul turistic a Casei Alecsandri, infiintarea zonei pietonale intre Decebal si Luceafarul si eliminarea câinilor fara stapân din spatiul public. Câinii fara stapân n-au ce cauta in spatiul public.

– Ce i-ati recomanda noului primar al Bacaului, Cosmin Necula?

– E un primar tânar, dar trebuie sa fie intelept si sa se uite mereu pe oferta sa electorala, care are puncte concrete, realizabile si sa nu ocoleasca oamenii cu experienta administrativa, intre care ma aflu si eu. M-as bucura sa pot fi folos.

Voi fi alaturi de el, de comunitate si il voi sprijini neconditionat in acele proiecte care sunt viabile si necesare Bacaului. Ce ar trebui sa se schimbe, peste 50 la suta, e relatia cu cetateanul. Cetateanul sa nu fie umilit când vine la Taxe si Impozite sau la audiente, dezbateri publice, sa inteleaga, primarul, ca el gestioneaza banii bacauanilor si ca bacauanii sunt cei care decid. Sa nu uite cartierele mici, proiectele mici, sa incurajeze mediul de afaceri, sa nu uite serviciile publice, calitatea vietii bacauanilor, acel munte de fosfogips atât de criticat…

Televiziunile vin si pleaca, dar muntele de fosfogips ramâne acolo, ca este al firmei Sofert, ca e al Primariei, nu mai conteaza, toti respiram acelasi aer! Orasul trebuie gospodarit, regândit. E mult de lucru in Bacau din cauza ca a fost neglijat, negospodarit si s-au pierdut fonduri. E mult de lucru, dar eu am incredere in elanul tineresc, in pregatirea primarului si in buna lui intentie. Lui ii urez mult succes, iar bacauanilor le reprosez absenteismul, prin care au dovedit ca nu prea le pasa.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014