12 ianuarie 2025

Buzunarele bacauanilor, puse gaj pentru achitarea datoriilor CET catre EON Gaz

Municipalitatea garanteaza pe spatele contribuabililor

Datoriile CET Bacau catre furnizorul de gaz E.ON, in cuantum de peste 100 miliarde de lei vechi, urmeaza a fi garantate de municipalitate, daca alesii locali vor aproba un proiect in acest sens. Concret, Primaria isi propune sa acopere datoriile societatii de termoficare catre E.ON Gaz in situatia in care CET nu reuseste sa-si achite obligatiile financiare fata de furnizor. In ultimii ani, societatea de termoficare s-a dovedit un rau-platnic in raporturile financiare cu E.ON. Mai mult, CET a incheiat anul 2009 cu o pierdere de 165 miliarde de lei, pe fondul scaderii considerabile a numarului de consumatori bransati la sistemul public de termoficare. Contribuabilii bacauani vor fi afectati in mod direct de initiativa municipalitatii. Din banii acestora va fi decontat managementul defectuos al pasivelor acumulate de CET fata de E.ON.

In plina criza, municipalitatea bacauana leaga o noua piatra de gatul contribuabililor. Edilii vor sa transforme bugetul local – edificat si din taxele si impozitele platite de cele 120.000 de persoane fizice din municipiu – intr-un instrument de garantare a datoriilor de milioane de euro pe care CET Bacau le-a acumulat fata de furnizorul de gaz E.ON (facsimil). Decizia Primariei survine pe fondul unei situatii economice dezastruoase a societatii de termoficare. Aceasta a incheiat anul 2009 cu pierderi de peste 165 miliarde de lei vechi, dupa ce in 2008 inregistrase un nivel record de pierderi, aproximativ 380 de miliarde. Potrivit unui proiect de hotarare ce urmeaza sa fie adoptat in sedinta de miercuri a Consiliului Local, restantele CET-ului catre furnizorul de gaz se cifreaza la peste 100 miliarde de lei vechi, din care 89 de miliarde reprezinta contravaloarea gazelor naturale facturate pana la data de 31 aprilie 2010. La aceasta suma, se adauga alte 12,5 miliarde de lei vechi, constand in penalitati aplicate pentru neplata gazelor facturate. Articolul 4 al proiectului amintit prevede ca “in cazul nerespectarii de catre CET Bacau a oricarui termen de plata (…), Garantul (n.r. – municipiul Bacau) se obliga sa achite E.ON Gaz sumele datorate de CET Bacau in termen de 5 zile calendaristice de la notificarea trimisa in acest sens de catre E.ON Gaz”. Acelasi document mai prevede un calendar de esalonare a datoriei catre furnizorul de gaz. Acesta se intinde pe jumatate de an.

Au vrut garantii

Printr-un raspuns remis cotidianului Desteptarea, reprezentantii E.ON Gaz au afirmat ca au decis sa semneze acordul privind esalonarea restantelor acumulate de CET doar in urma prezentarii unor garantii suplimentare in numele societatii de termoficare. Pentru ca municipalitatea bacauana e unic actionar la CET, aceasta s-a erijat in garantul datoriilor furnizorului de agent termic.
Reprezentantii E.ON Gaz au mai declarat ca restantele la plata acumulate de CET au atins valori semnficative. “CET Bacau a acumulat datorii semnificative fata de E.ON Gaz Romania, ca urmare a neachitarii contravalorii gazelor naturale consumate si a intarzierilor la plata facturilor. E.ON Gaz Romania a dovedit deschidere si intelegere, acceptand încheierea unui acord de esalonare la plata a datoriilor acumulate, cu conditia prezentarii unor garantii suplimentare privind plata acestora”, a afirmat Corneliu Zait, responsabil cu relatiile publice in cadrul E.ON.



Datoriile catre E.ON, traditie nefasta

Pe 12 aprilie, furnizorul a sistat livrarea de gaze catre CET Bacau din cauza datoriilor enorme acumulate de societatea de termoficare. La data respectiva, reprezentantii E.ON au dezvaluit ca restantele CET-ului se ridicau la 93 miliarde de lei vechi. Peste 20.000 de familii din municipiul Bacau au fost afectate de oprirea apei calde. CET este insa un rau-platnic recunoscut in relatia cu E.ON.
In iunie 2009, din cauza datoriilor uriase catre EON Gaz, CET era obligata sa sisteze furnizarea apei calde, in plin sezon cald. La data respectiva, datoria CET catre furnizorul de gaz se ridica la peste 158 miliarde lei vechi (aproximativ 4 milioane de euro), din care 44 de miliarde (1 milion de euro) penalitati.

Executata de 65 de miliarde

Problemele financiare ale CET nu se opresc, insa, aici. In urma unei decizii de impunere emisa in martie 2009, societatea de termoficare este obligata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) la plata unor obligatii fiscale restante in cuantum de peste 65 miliarde de lei vechi. Banii constituie TVA colectata in suma de peste 38 miliarde de lei vechi pe care furnizorul de termoficare nu a calculat-o la pierderile de energie termica din reteaua de transport si distributie. Decizia de impunere prevede penalitati de intarziere in cuantum de peste 24 miliarde de lei vechi. La aceasta suma se mai adauga alte 2,68 miliarde de lei vechi, pe care ANAF le cere societatii de termoficare, bani constand in TVA necalculata la subventiile primite.

Ce prevede OUG 51/2010?

Potrivit Ordonantei de Urgenta 51, Ministerul Finantelor poate acorda imprumuturi unitatilor administrativ-teritoriale cu o dobanda de 6,25 la suta si o perioada de rambursare de 5 ani. Banii urmeaza a fi folositi pentru “achitarea obligatiilor de plata restante inregistrate de acestea la 31 decembrie 2009 fata de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii (…), inclusiv fata de operatorii economici care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat”. Practic, daca afirmatiile lui Stanila se vor materializa, CET-ul si-ar putea stinge datoriile fata de E.ON Gaz prin imprumutul pe care municipalitatea bacauna l-ar contracta, pe spatele contribuabililor, de la Ministerul Finantelor.

Asteapta imprumutul guvernamental

Reprezentantii societatii de termoficare au declarat ca esalonarea datoriilor ar avea legatura cu Ordonanta de Urgenta promulgata de guvernul Boc prin care autoritatile locale pot fi imprumutate de Ministerul Finantelor pentru stingerea unor arierate catre societatile ce presteaza servicii de utilitati publice. “Este o ordonanta a guvernului privind imprumuturile pentru plata unor datorii. Nu vreau sa fac speculatii pe aceasta tema. Nu ma intrebati pe mine ce a vrut sa spuna domnul Boc cu acea ordonanta”, a afirmat Marius Stanila, director in cadrul CET Bacau. In mod surprinzator, in pozitia municipalitatii nu se aminteste de ordonanta lui Boc. “Proiectul de hotarare se constituie intr-o garantie suplimentara a faptului ca graficul de esalonare a platilor restante va fi respectat”, a declarat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al Primariei.

Lucian Bogdanel


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img