12 ianuarie 2025

Bursa are perspective bune pentru 2010

Analistii de la Intercapital au pornit de la o teorie utilizata de FED in anii „90 si au realizat un sistem de evaluare pentru principalii indici de la BVB. Modelul de evaluare al FED foloseste relatia dintre randamentele ce pot fi obtinute prin investitiile in titluri de stat pe termen lung si rata profiturilor emitentilor listati, raportata la capitalizarea bursiera.
Atunci cand raportul intre profituri si capitalizarea bursiera este mai mare decat randamentele la titlurile de stat pe termen lung, investitorii ar trebui sa achizitioneze actiuni (si eventual sa vanda titlurile de stat), actiunile la bursa fiind considerate ca fiind subevaluate. Si reciproca este valabila: cand rata profiturilor este mai mica decat randamentele ce pot fi obtinute prin achizitia de titluri de stat pe termen lung, investitorii ar trebui sa achizitioneze titluri de stat si sa vanda actiuni.
Conform acestui model, indicele BET ar trebui sa inregistreze in anul 2010 o apreciere totala anuala de 43%, in timp ce indicele BET-C ar trebui sa creasca cu 35%. De la inceputul anului si pana in prezent cei doi indici au consemnat deja cresteri de circa 15% si, respectiv, 14%, astfel incat indicele BET ar mai avea un potential de crestere pana la finele anului 2010 de circa 24%, iar indicele BET-C de 19%.
O strategie investitionala care s-ar baza pe modelul anterior ar trebui sa aiba in vedere nu doar potentialul de apreciere ramas, ci si randamentele deosebit de mari inregistrate deja pe bursa in ultimul an: de la minimele atinse in primavara anului trecut, indicele BET a cunoscut o apreciere de 190%, iar BET-C a crescut cu 155%. In acest context, conform recomandarilor analistilor de la Intercapital, „investitorii ar trebui sa aiba ca strategie formarea unui portofoliu dintr-o combinatie de actiuni subevaluate… si actiuni apartinand unor companii solide, de referinta pentru bursa romaneasca.”
[ad#stire] Opinia mea este insa usor mai nuantata: desi varianta unor aprecieri suplimentare la BVB ar putea fi justificata, atat prin prisma optimismului de pana acum al investitorilor, cat si din perspectiva modelului prezentat anterior, eu nu exclud deloc o perioada de corectii, care nu ar insemna altceva decat o realiniere a bursei la realitatile economice. Pur si simplu eu incerc sa fiu atent la orice eveniment global care ar putea declansa scaderi la burse. In ultima perioada au fost cateva astfel de evenimente, dar se pare ca nu s-a ajuns la o „masa critica”, care sa determine „scaderi in lant”. Problemele din Dubai, de exemplu, nu au determinat decat o mica pauza in traiectoria ascendenta a indicilor bursieri, dar este greu de anticipat ce efecte bursiere ar putea avea o inrautatire a situatiei din Grecia, multiplicata eventual si in alte tari din grupul PIIGS, sau chiar la nivelul altor economii europene.
Eu pur si simplu nu pot sa vad doar scenarii de crestere la BVB, in conditiile in care chiar vinerea trecuta presedintele Basescu se referea la un posibil nou imprumut al Romaniei, mai ales ca destinatia majoritatii banilor imprumutati nu o constituie investitiile.
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, sau la tel. 0748-548.267.

Alexandru Finaru





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img