Situația epidemiologică rămâne o mare problemă care afectează foarte mulți români. În continuare, cea mai expusă și sensibilă categorie la noul coronavirus rămâne populația de vârsta a treia. În aceste condiții am mers să aflăm cum sunt gestionate aceste probleme în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău. „A fost o perioadă foarte grea, atât pentru beneficiari, cât și pentru angajați”, a afirmat Magda Dimofte, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău, care a povestit că în perioada pandemiei a stat cantonată mai bine de 30 de zile la serviciu.
„De pe 12 aprilie până pe 15 mai, aproape tot personalul ne-am mutat la Cămin”, a mai precizat directoarea. Între timp au fost emise mai multe relaxări dar conducerea Căminului de Bătrâni a preferat să rămână în alertă și să ia toate măsurile pentru ai feri pe bunici de inamicul nevăzut. Astfel, beneficiarii nu sunt tocmai mulțumiți, dar în cele din urmă înțeleg situația.
„Vin frecvent să mă întrebe când dăm drumu la poartă. Le explic, și până la urmă înțeleg situația. Îmi dau seama că le este foarte greu, dar altfel nu avem cum să-i apărăm”, a mai spus directoarea. În continuare și aparținătorii sunt ținuți la distanță, vin și mai lasă pachete și se văd de la distanță, dar și aceștia înțeleg situația. Personalul instituției a fost testat periodic iar beneficiarii o singură dată, și toate rezultatele au fost în regulă. Dealtfel, la începutul săptămânii viitoare, atât beneficiarii cât și personalul căminului vor fi testați din nou.
Având în vedere toate restricțiile impuse, în Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău nu a fost niciun caz pozitiv cu COVID. Mai mult decât atât, nici măcar răcelile nu au ajuns în rândul bunicilor, un singur bătrân având forme de răceală ușoară mult înainte de declanșarea crizei sanitare.
„Trebuie să le rezolvăm și lor problemele. Unii dintre ei mai merg la cabinete medicale de specialitate. Aceste excepții le facem foarte organizat. Deplasarea la medicul specialist se face cu mașina unității iar la întoarcere sunt dezinfectați și igienizați”, a declarat Magda Dimofte care a specificat că nu au avut spitalizări, înafara unui singur caz care a fost adus din spital, cu un alt diagnostic, beneficiar care a stat două săptămâni în una din cele două camera de izolare ale căminului.
În momentul de față, Căminul de Bătrâni are 190 de beneficiari și sunt 20 de locuri disponibile pentru dependenți și semi-dependenți. Această situație s-a creat prin decesul a câtorva beneficiari și a altora care au fost luați acasă de aparținători. Trebuie specificat că decesul celor câțiva beneficiari a survenit din alte cauze, nu de COVID, așa cum ar fi tentată opinia publică să creadă. Internări nu au mai fost făcute din luna martie, în momentul de față fiind în discuție câteva dosare.
Pentru a deveni beneficiar a Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău trebuie întocmit un dosar care să conțină o cerere, persoana să aibă peste 65 de ani, să fie din municipiul Bacău, să nu fie cu boli psihice și să fie dependenți sau semi-dependenți. Dosarele doritorilor pot fi depuse la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Bacău.
Conducerea Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău face apel și pe această cale către aparținători să înțeleagă situația și sunt informați că, tot personalul căminului nu face altceva decât să-i protejeze pe bunici.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.