Autoritățile ne promit că vor începe să întrerupă alimentarea cu energie electrică „din spirit de solidaritate” cu populația occidentală a Uniunii Europene, care, iarna asta, s-ar putea să tremure de frig. Că să nu se simtă prea înfrigurați nemții și francezii, Guvernerul României decide să-i țină în frig și pe români. De fapt, sunt șanse foarte mari să stăm în frig pentru că gazele românești vor fi trimise frumos în Germania, să nu moară industria chimică a unuia dintre stăpâni. Germania, care s-a dezvoltat frumos pe bază de gaze ieftine rusești, a fost pusă în genunchi pe coji de nuca de americani și forțată să renunțe la sursele sale de energie. Acum, la gaze, în trecut, la cărbune și la energia nucleară.
Noi, ca niște oameni cu capul pe umeri nu am renunțat la aceste surse și încă mai avem ceva. Dar, pentru că avem, ca de obicei de-a lungul istoriei, vom rămâne fără. Și vom rămâne și fără energie și fără căldură dar vom aplauda inteligența nemărginită a liderilor europeni care se luptă cu Rusia. Vă sună cunoscut? Parcă am mai făcut-o cândva pe pinguinii, să stăm în frig și să aplaudăm. Exact, în a două jumătate a anilor ’80, când România strângea cureaua ca să plătească datoria externă iar prietenul Occidentului – Gorbaciov – ne tăiase gazele. Diferența este evidentă: atunci am tremurat sperând că, după ce vom fi scăpat de datoriile externe, o vom duce mai bine. Acum, însă, vom tremura fără să avem vreo speranța, doar pentru ca unii să se îmbogățească.
Doar nu ați crezut că toată această poveste este pentru a-i pedepsi pe ruși. Pe care îi doare undeva că Europa nu mai cumpără gaze de la ei. Nu le mai cumpără direct, le ia prin China și India. Ca și petrolul. Dar la un preț mult mai mare. Cât despre celelalte surse de energie, ne pare rău, dar conform ordinelor de la Bruxelles, prețul acestora trebuie să se alinieze în sus. În marea sa inteligență, UE a decis să treacă pe energie regenerabilă și, pentru că prețul electricității provenite din eoliene sau panouri solare era mult mai mare decât cel al energiei venite din hidrocentrale sau termocentrale, a decis un fel de subvenție. În afară de certificatele verzi pe care le plătiți pe factură, s-a decis că prețul energiei să fie decis de cei mai scumpi combustibili. Așadar, fie că energia electrică se obține din forța apelor sau din cea a atomului, prețul trebuie aliniat la cel al energiei obținute în centralele pe gaz. Odată, însă, ce prețul gazului a explodat, a explodat și prețul energiei și singurii care câștigă sunt distribuitorii care vând curentul electric obținut din hidrocentrale la prețul curentului obținut din arderea gazului.
Dacă UE va continuă să mențină această decizie se va alege praful de economia europeană. În aplauzele vesele ale pinguinilor din cele 27 de țări membre.