În primul rând, s-a instalat frica. Frica de a nu se lua decizii care să șteargă de pe fața orașului importanța teatrului, a oamenilor care îl creează. Peste tot se vehicula șomajul tehnic, închiderea Teatrului, lipsa nevoii de noi…
Noemi Eliza Judeu, director al Teatrului Bacovia: „Oamenii au nevoie de teatru”. „Doar că, aici, în Bacău, nimeni dintre decidenții bugetelor nu a pus problema așa (nu până la momentul în care sunt scrise aceste rânduri – 29 aprilie 2020); fie pentru că problemele apărute erau mult mai importante, fie pentru faptul că ne-am adaptat imediat situației, iar ei au văzut că Teatrul Municipal «Bacovia» se reinventează și își face loc în orice context, își continuă existența, pune preț pe public, onorează spectatorul, dar rămâne fidel menirii de a servi arta și comunitatea. Îmi place să cred faptul că ne-au înțeles rostul în comunitate, pentru că oamenii ne-au spus în fiecare zi, în diferite moduri, pe pagina noastră de Facebook, că au nevoie de noi și că noi îi ajutăm, prin efortul nostru artistic, să-și mențină o stare psihică satisfăcătoare.”
Programul de Teatru Online. „Am creat imediat, încă din luna martie, un repertoriu pentru spațiul online, cu spectacole din arhiva teatrului. Proiectul «Teatru Online» a fost conceput pentru perioada 20 martie 2020 – 3 mai 2020. Am ales spectacole ale căror texte sunt în programa școlară, dar și spectacole care umpluseră sălile în anii trecuți: Baltagul, Romanul adolescentului miop, D-ale carnavalului, Oamenii cavernelor, Iar te sinucizi, iubito?, Piațeta, Lecția, A douăsprezecea noapte, Miss Julie, Opt femei, Play Strindberg, iar pentru copii au fost Motanul încălțat, Stafia familiei Canterville, Rățușca cea urâtă, Ronț, Ronț Shakespeare, Dumbrava minunată… Deci autori precum Mihail Sadoveanu, Mircea Eliade, Eugene Ionesco, Ion Creangă, Carlo Goldoni, William Shakespeare, August Strindberg, Hans Christian Andersen ș.a.m.d.”
Revedere cu actorii îndrăgiți. Prin acest proiect, teatrul a prilejuit publicului revederea unor actori îndrăgiți ai scenei băcăuane: Florin Crăciunescu, Viorel Baltag, Ioana Ene Mihail, Despina Prisecaru, Doina Iacob, Stelian Preda, Constanța Zmeu, Ligia Dumitrescu (Cetățeni de Onoare ai Bacăului, Societari de Onoare ai Teatrului Municipal „Bacovia”) sau pe păpușarii Sorina Moian, Liliana Isbândă, Mihaela Murafa, Andreea Sandu, Laurențiu Budău, Puiu Marian Gheorghiu, Marlene Duduman, Mihai Chihaia.
În cadrul programului de Teatru Online s-a sărbătorit și Ziua Mondială a Teatrului de Animație și Ziua Mondială a Teatrului, cu spectacole de colecție și cu publicarea unor video – povești realizate de actorii băcăuani și a unor testimoniale video despre importanța teatrului, ca artă, în general, și ca instituție, în care au crescut spiritual, în mod particular, pe care le-au tranmis elevi de gimnaziu și de liceu, voluntari ai Teatrului Municipal „Bacovia”.
Teatru – Maraton „Nichita Stănescu. Până la sfârșitul lunii martie, actorii au creat, din izolare, momente individuale din lirica lui Nichita Stănescu, pe care le-au prezentat în 31 martie, pe pagina de Facebook a teatrului – Teatrul Municipal Bacovia – într-un program maraton, de opt ore, care s-a încheiat cu publicarea filmului „Bun, dar cu noi cum rămâne?”, o producție realizată în parteneriat cu Chromatique Studio Bacău, ce a inclus toate aceste mini recitaluri actoricești. A fost o muncă susținută atât a actorilor, cât și a departamentelor de Secretariat literar și PR, care a fost foarte bine primită de publicul virtual, local, național și internațional.
Laura Huiban, secretar literar. Prezentarea sună așa: „Din casele lor, din sufletele lor, 19 actori, de la Secția Dramă și de la Secția de Animație, vă oferă cele mai frumoase poeme ale lui Nichita Stănescu. Cu onestitate. Fără machiaj de scenă, fără efecte speciale, fără miraj. Doar cord deschis. Cu actorii băcăuani. Împreună. Pentru dumneavoastră. Pentru că nu vrem să ne îndepărtăm, în ciuda necesarei distanțări sociale. Pentru că avem nevoie unii de alții”.
Povestea mea, povestea ta. Începând cu data de 1 aprilie, Teatrul Municipal „Bacovia” a propus publicului un nou proiect „Povestea mea, povestea ta”, și a prilejuit întâlniri cu actorii Teatrului Municipal „Bacovia” și cu texte din literatura română și universală, clasică și contemporană.
Zilnic, timp de cinci săptămâni, 38 de actori ai teatrului și-au dat măsura valorii, din izolare, alegând cu grijă texte, filmându-se singuri (în casă, pe străzile pustii, în fața blocului, în curtea casei, pe balcon etc) în ipostaze inedite, creând, de fapt, mici spectacole, scurte monodrame cu sensuri și mesaje cu rezonanță contemporană, care au atins sufletele spectatorilor, din diferite categorii de vârstă, de la copii (prin video – povești), la adulți, prin episoade de teatru – online cu umor, dar și cu încărcătură filosofică. Au oferit hrană spirituală fiecăruia, după suflet, minte și vârstă, și ne-am ajutat unii, pe alții, să mergem mai departe, pentru că #artamergemaideparte, un hastag, sub care ne-am postat fiecare poveste.
Colectivul tehnic al teatrului (mașiniști, croitori, pictori scenografi, sunetiști, luminiști) a avut în vedere mentenanța echipamentului tehnic, a refrișării costumelor, păpușilor; au lucrat, prin rotație, asigurând și reasigurând funcționalitatea elementelor ce constituie parte integrantă a oricărui spectacol.
Bacău Fest Monodrame. Festivalul Recitalurilor Dramatice, Bacău Fest Monodrame, care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 23 aprilie-29 aprilie, ediția a XXVI-a, s-a amânat, dar trebuie menționat faptul că anul acesta s-au înscris pentru concursul de recital 38 de actori, atât din țară, cât și din străinătate, iar pentru concursul de dramaturgie – monodramă s-au înscris 18 dramaturgi.
Teatrul Municipal „Bacovia” a decis ca textele nominalizate pentru Premiul de dramaturgie – monodramă „Valentin Nicolau”, la această ediție, să fie prezentate publicului online, prin intermediul actorilor teatrului, în a doua jumătate a lunii mai.
Tot în acest timp, cu sprijinul Fundației „Camil Petrescu”, s-a realizat primul volum de dramaturgie monodramă în care sunt prezenți câștigătorii concursului de dramaturgie din perioada 2014-2019 (Mircea M.Ionescu, Crista Bilciu, Ada Lupu, Elise Wilk, Gabriel Sandu și Maria Manolescu).
Încheiem tot cu directorul Teatrului: „Timpul pare să stea în loc. Dar oamenii de teatru și-au continuat activitatea de creație. Am constatat faptul că publicul și breasla a conștientizat menirea artei, mai ales în vreme de pandemie, iar cifrele vizualizărilor, like-urilor, share-urilor activităților teatrelor în spațiul virtual sunt dovada clară a nevoii pe care spectatorii o resimt de a găsi în noi uneori un sprijin, un reper pentru echilibru, alteori, un educator, alteori un prieten alături de care să uite de griji, oricum cineva de care ai nevoie pentru a fi bine… în interior.
Bugetele alocate instituțiilor de spectacole din țară au fost mereu la limită. Și cu toate acestea, instituțiile de spectacole și-au văzut de treaba lor, cu majoră responsabilitate, atât a creațiilor, cât și a bugetelor. «Bun, dar cu noi cum rămâne?» este, din păcate, într-o Românie pandemică, întrebarea noastră, a oamenilor de artă, care, cu certitudine, trebuie să mențină umanitatea într-o stare de grație… de grație.”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.