Firmele de sorginte liberala s-au infipt in banul public in ultimii patru ani. Pe ultima suta de metri, licitatia pentru tiparirea buletinelor de vot a fost castigata, culmea, tot de o firma liberala. Asocierea dintre Inter-Print si Lux Poly a fost declarata castigatoare. Ambele firme sunt apropiate de conducerea liberala a Bacaului.
Autoritatea contractanta, in speta Prefectura Bacau, a reusit performanta de a mai imbogati conturile firmelor liberale si cu banii reprezentand contravaloarea tiparirii buletinelor de vot. Intamplator, sau poate ca nu, noul prefect al Bacaului, Claudiu Serban face parte din tabara liberala condusa de Lucian Ciubotariu. Actualul consilier local se afla de ceva vreme in gratiile lui Romeo Stavarache, si a fost pana nu demult actionar si administrator al Inter-Print, alaturi de sotia sa. La acest moment, pentru a nu exista dubii, mai ales ca Inter-Print are si contracte cu Primaria Bacau, sotii Ciubotariu s-au retras din actionariat. In ceea ce priveste Lux Poly, aceasta este o tipografie din Savinesti, judetul Neamt, actionariatul fiind compus din Yalin Onder, de origine turca si Petru Sula din Piatra Neamt. Acesta din urma, din momentul in care s-a deschis tipografia din Savinesti, a avut mai multe intalniri la Bacau cu primarul Stavarache si viceprimarii acestuia.
Oferta castigatoare
Conform caietului de sarcini, firma sau asocierea de firme declarate castigatoare trebuiau sa indeplineasca o serie de conditii. Dintre acestea sunt cateva pe care Inter-Print si Lux Poly nu prea aveau cum sa le indeplineasca. In acelasi caiet de sarcini este stabilit ca oferta economica cea mai avantajoasa din punct de vedere economic conteaza cu 50 de procente, in vreme ce capacitatea tehnica si profesionala, 50 de procente. Desi oferta asociatiei dintre cele doua firme a fost declarata castigatoare in dauna asocierii dintre Life Print si Letea, cu 80 de puncte, la capitolul acapacitate tehnica si profesionala”, apar ceva semne de intrebare.
Servicii in ultimii trei ani
Inter-Print s-a prezentat la licitatie in postura de contractant, iar Lux Poly de subcontractant. Caietul de sarcini preciza ca apentru verificarea capacitatii tehnice si profesionale, se vor prezenta, printre altele (n.red), o lista a principalelor servicii prestate in ultimii trei ani, sa demonstreze ca a avut contracte de complexitate asemanatoare, operatorul economic va face dovada asigurarii spatiului necesar pentru depozitarea buletinelor de vot, in suprafata minima de 300 de mp”. La aceste cerinte, asocierea mai sus amintita cam scartaie. In ceea ce priveste servicii din ultmii trei ani, Inter-Print nu a facut decat etichete, carti si eventual postere. Asta in afara contractelor cu primaria, in vreme ce Lux Poly a achizitionat masina rotativa abia anul trecut. Semne de intrebare se ridica si in ceea ce priveste cei 300 de metri patrati. Firma controlata de Ciubotariu are sediul la parterul unui bloc, iar spatiul este inghesuit. Prin urmare nu se poate asigura nici depozitarea, nici paza. Mai mult, Inter-Print nu are posibilitate de a capsa buletinele de vot, asa cum se cere.
Cerinte evazive
Spre deosebire de Prefectura Brasov, spre exemplu, acolo unde cerintele au fost extrem de clare si de bine facute, in cazul Prefecturii lui Serban, lucrurile au stat altfel. La punctul 2.8, apare o chestiune care este aproape ridicola. aTehnica trebuie sa asigure imprimarea, taierea la dimensiuni si impachetarea, balotarea numarului de buletine de vot care contin un numar de pagini cuprins intre 2 si 16 pagini”. Probabil ca pentru cei din prefectura, cifra 2 este foarte apropiata de 16. Trebuie mentionat ca valoarea estimativa a contractului este de 117.916 euro fara TVA. O suma numai buna pentru campania electorala a lui Ciubotariu, care candideaza pe pozitie fruntasa pentru Consiliul Local.
Scris de Ionut Avram
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.