Aflat în partea de nord a județului Bacău, orașul Buhuși încearcă – și se pare că reușește – să își regăsească, încet-încet, identitatea. Cunoscut în trecut ca un centru industrial de referință, Buhuși se confruntă astăzi cu provocări economice și sociale, dar și cu eforturi vizibile de revitalizare comunitară și culturală.
Un pic de istorie economică
În urmă cu ani buni, când spuneai „Buhuși”, spuneai „Textila” – fosta Fabrică de Textile, simbolul orașului. Fabrica de postav de aici, una dintre cele mai mari din țară și chiar din Europa de Est, a fost timp de aproape un secol motorul economic al orașului. La apogeu, peste 10.000 de angajați lucrau în această unitate. După declinul industrial de după 1990, Buhuși a pierdut nu doar mii de locuri de muncă, ci și încrederea într-un viitor stabil. Cu toate acestea, localnicii nu au renunțat: inițiativele mici, antreprenorii locali și proiectele de reabilitare urbană încep să aducă un suflu nou orașului.
Buhușiul, azi
Administrația locală a demarat în ultimii ani mai multe proiecte de modernizare a infrastructurii, la fel de importante fiind și revigorarea vieții culturale și sportive a comunității.
Cel mai îndreptățit să vorbească despre aceste aspecte este chiar actualul primar, inginerul Vasile Zaharia, care subliniază că, datorită iernii blânde, proiectele de infrastructură au progresat semnificativ: „Au continuat lucrările demarate în 2024, lucrări de infrastructură edilitară: apă, canalizare, reabilitare străzi, rețele de gaze, care, e drept, au creat un disconfort cetățenilor. Ne cerem scuze, dar apelăm la înțelegerea lor, fiindcă acesta este specificul acestor lucrări”, a precizat primarul. Este adevărat că unele lucrări au întâmpinat dificultăți, în special din cauza întârzierilor provocate de unii constructori.
„Sunt lucrări finanțate prin Programul Operațional Regional – Agenția de Dezvoltare Nord-Est. Am obținut reeșalonarea lor, am schimbat constructorul și sperăm ca până în toamnă să le finalizăm. Lucrările Companiei Regionale de Apă Bacău, la nivel județean, includ și sectorul Buhuși: 13 străzi beneficiază de aceste lucrări, care se suprapun peste cele de reabilitare a drumurilor, finanțate prin Proiectul Anghel Saligny”, a explicat edilul.
De asemenea, când s-au schimbat conductele de apă, s-a constatat că nici rețelele de gaz nu mai corespundeau tehnic, astfel că s-a decis oprirea lucrărilor de reabilitare a străzilor pentru a înlocui întâi rețelele subterane.
„Acum am semnat contractul de înlocuire a conductelor de apă pe străzile Bradului, Siretului 2 și Siretului 3. În paralel, s-a lucrat intens pe străzile Chebac – șase tronsoane într-un cartier unde nu a existat asfalt până acum. Săptămâna trecută s-a turnat stratul de uzură, iar cetățenii se plimbă acum cu plăcere pe noile drumuri”, a adăugat primarul. În cartierul Primăverii, lucrările continuă prin proiectul POIM al Consiliului Județean, urmând reabilitări pe străzile Primăverii, Teiului și Ștefan cel Mare. Tot aici, în luna mai, va începe înlocuirea conductelor de gaz, după care se va interveni pentru asfaltare.
„Îmi doresc ca, odată turnat asfaltul, să știu că infrastructura edilitară este complet pusă la punct: canalizare, apă, gaz și, unde a fost nevoie, electricitate.” În ceea ce privește străzile Mihai Viteazu și Ion Ionescu de la Brad, edilul a precizat: „Pe Ion Ionescu de la Brad suntem la stratul suport de piatră spartă, urmând ca în săptămânile următoare să turnăm asfaltul. Mai rămâne sectorul din jurul Casei de Cultură și lângă Școala 4, pe care sperăm să-l finalizăm curând.”
Investiții majore
Printre alte lucrări importante se numără și reabilitarea fostului stadion Textila, transformat într-o bază sportivă modernă cu pistă sintetică, instalație de nocturnă și terenuri de handbal, tenis și volei. Finanțarea a venit prin Compania Națională de Investiții (CNI), iar proiectul este aproape finalizat, recepția fiind programată pentru luna mai. În spatele stadionului, Primăria implementează un proiect de panouri solare cu o putere instalată de 400 KW, care va acoperi consumul pentru iluminatul public, Casa de Cultură, Centrul Educațional Multicultural și clădirea Primăriei. „Sperăm să realizăm economii la buget, având în vedere că în trimestrul I din 2025 am avut cheltuieli mai mari cu circa un milion de lei față de aceeași perioadă din 2024, din cauza noii ordonanțe și a scumpirii utilităților”, a subliniat primarul. Se lucrează și la reabilitarea Grădiniței nr. 6, cu transformarea parțială a acesteia în creșă, completând astfel rețeaua educațională recent extinsă.
Educație, cultură, viitor
Activitatea culturală s-a intensificat la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” și la Centrul Educațional Multifuncțional (CEM). Aici se organizează spectacole de teatru cu actori renumiți, concerte și concursuri, în timp ce CEM găzduiește activități școlare variate.
Sănătatea – prioritate
Spitalul din Buhuși, „Prof. Dr. Eduard Apetrei”, traversează o perioadă excelentă. „Încă din 2017-2018 am început investiții în reabilitare și aparatură performantă. Astăzi, standardul dotărilor este de top și atrage tineri medici. Toate secțiile sunt acoperite cu personal, ceea ce este benefic pentru oraș și zona înconjurătoare. În prezent, lucrăm la reabilitarea și extinderea ambulatoriului prin fonduri europene și construim un corp nou pentru Secția de Boli Contagioase, plus extinderea Centrului de Primiri Urgențe”, a precizat edilul.
Brand de Buhuși: CineCopilăria
Un festival de film unic – CineCopilăria – dedicat regizoarei Elisabeta Bostan, născută la Buhuși, a devenit un reper cultural local. Festivalul include proiecții, ateliere de creație și concursuri pentru copii, elevi și studenți, susținut de Fundația Artis. Anul acesta, CineCopilăria va avea loc între 2 și 4 mai.
Buhuși Dance Fest
Orașul găzduiește și un festival de dans de amploare – Buhuși Dance Fest, organizat de Școala de Dans Adamas Buhuși, parte a Academiei de Dans Adamas din Bacău. Ajuns la ediția a VI-a, evenimentul reunește peste 800 de participanți din Iași, Pașcani, Roman, Piatra Neamț, Bacău, Onești, Moinești, Adjud și, bineînțeles, Buhuși.
Sportul buhușan
În orașul din nordul județului Bacău există și un club sportiv, Clubul Sportiv Orășenesc – CSO Buhuși, despre care ne-a oferit amănunte chiar edilul orașului: „Primăria susține CSO, care este un club înființat sub egida Consilului Local și finanțează activitatea lui, iar, din acest punct de vedere vreau să spun că copiii noștri se bat de la egal la egal cu copii din orașe mai mari care au posibilități financiare mult mai mari decât ai noștri. Aici contribuie și părinții. Avem echipe de handbal, echipe de fotbal, sunt activități de pregătire la judo, la karate, șah. Eu apreciez acest lucru și încercăm să susținem aceste activități atât cât putem. Să nu uităm că sportul este o formă de educație și le va prinde bine copiilor în viață.”
Un oraș cu potențial
În finalul întâlnirii cu primarul Zaharia, acesta a dorit să adreseze câteva gânduri cetățenilor orașului. „Eu aș vrea să îi asigur pe cetățenii din Buhuși că sunt foarte multe lucruri de făcut în continuare și că noi vom încerca să rezolvăm toate aceste probleme. Și când spun probleme mă refer la investiții mari care trebuiesc făcute. Aș vrea să le mulțumesc celor care au suferit disconfortul lucrărilor, pentru răbdare și pentru înțelegere. Eu și domnul viceprimar suntem în fiecare zi pe șantier și am observat că oamenii așteaptă cu răbdare și înțeleg acest disconfort. Am și o rugăminte către cetățenii din Buhuși, să aibă grijă de ceea ce investim, de lucrările pe care le facem, mai ales de cele care țin de mobilierul stradal, de arbori, arbuști, aleile, locurile de joacă, pentru că până la urmă toate sunt făcute pentru toți cetățenii.”
Buhușiul nu este un oraș mare dar care are o comunitate frumoasă, unită, și care este interesată de progres. E un oraș în care trecutul apasă, dar în care există și dorința de reconstrucție. Iar timpul le va demonstra pe toate.