7 noiembrie 2024

Bugetul Bacăului, adoptat și nu prea

Bugetul municipiului Bacău a fost adoptat, miercuri, de consilierii locali, într-o ședință extraordinară, dar nu va fi contrasemnat de secretarul general al municipiului care susține că un amendament a fost adoptat fără respectarea legii.

În principiu nu au fost multe modificările propuse de consilieri la bugetul local, însă, unul dintre amendamente, formulat de PSD, prin care se majora bugetul Clubului Sportiv Municipal, a fost considerat fără acoperire legală de secretarul Ovidiu Popovici. Acesta a motivat, iar angajații din aparatul juridic al municipalității l-au aprobat, că sursa de finanțare identificată de inițiatori nu poate fi accesată deoarece este vorba despre bugetul de salarii al Poliției locale. Conform legii, a argumentat Ovidiu Popovici, fondul de salarii trebuie aprobat pe întregul an la adoptarea bugetului întrucât este interzisă orice majorare a acestuia pe parcursul exercițiului financiar.



Or, dacă acum se micșorează fondul de salarii al Poliției locale, luându-se bani pentru Clubul Sportiv, nu se va mai putea corecta măsura la o viitoare rectificare bugetară. Consilierii PSD au anunțat că ei nu renunță la această propunere, mai ales după ce președintele Clubului, Adrian Gavriliu, a fost scos de polițiști din sala de consiliu, la solicitarea președintelui de ședință, Daniel Miclăuș (PNL), deoarece a luat cuvântul de mai multe ori fără să primească încuviințarea. Conform legii, la ședințele de consiliu pot vorbi consilierii locali iar invitații doar dacă primesc acceptul președintelui de ședință.

Poliția locală (încă) nu se desființează

Problema Poliției locale a fost leitmotivul ședinței de miercuri, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind cel referitor la desființarea sa ca instituție și reorganizare ca direcție în cadrul Primăriei Bacău. Proiectul, propus de PSD, urmărea reducerea la jumătate a numărului polițiștilor și trecerea lor în subordinea directă a primarului, ca angajați ai municipalității, nu în cadrul unei instituții distincte.

Proiectul a fost respins cu 10 voturi „pentru”, 2 „contra și 7 „abțineri”, dar consilierii PSD reclamă faptul că hotărârea nu trebuia votată cu două treimi, ci doar cu majoritatea simplă.

„Interpretarea discreționară a prevederilor Codului Administrativ, care precizează clar modul în care se votează proiectele și majoritatea necesară pentru adoptarea acestora, face ca proiectul promovat de grupul PSD, deși a întrunit numărul necesar de voturi (majoritatea simplă a consilierilor prezenți), să fie apreciat de «juriștii» din aparatul Primăriei drept respins.

Asta în condițiile în care Codul Administrativ prevede că votul cu majoritate calificată, de două treimi, are loc doar în cazul «înstrăinării dreptului de proprietate în cazul bunurilor mobile»”, se arată într-un comunicat al organizației municipale a PSD Bacău. Secretarul general al municipiului spune, însă, că votul de două treimi era necesar deoarece există în patrimoniul Poliției locale un apartament și, fiind vorba de un bun imobiliar, hotărârile se iau cu două treimi.

„Precizăm că ne vom adresa atât Prefecturii Bacău, cât și instanței de judecată (dacă va fi cazul) pentru susținerea validității proiectului nostru”, a mai anunțat organizația municipală a PSD Bacău.

Un buget și multe amendamente

Bugetul municipiului nu s-a născut fără greutăți. „Prioritățile mele rămân Sănătatea, Infrastructura și Educația. Și, nu în ultimul rând, investiția în tineri, în sistematizarea terenului pe care își vor construi locuințe cei care vor să trăiască, să muncească și să-și crească copiii în municipiul Bacău”, a declarat primarul Cosmin Necula. Un amendament propus chiar de edil, care se referea la o serie de investiții pentru rețeaua de apă a fost, inițial, respins, consilierii spunând că nu înțeleg cifrele. A fost chemată șefa Companiei Regionale de Apă, Nina Chiper, care a explicat că amendamentul corectează anumite erori de formă. Reformulat, amendamentul a fost adoptat.

Au urmat discuțiile referitoare la suplimentarea bugetului Clubului Sportiv Municipal, consilierii PSD propunând ca, pe lângă cele 4 milioane de lei, acesta să mai primească încă 4. Banii au fost luați din fondul de salarii de la Poliția locală. „Nu văd unde este tragedia dacă se vor lua banii de la Poliția locală”, a spus consilierul Cristina Pravăț (PSD). Tot de acolo erau să fie luați banii pentru majorarea burselor elevilor, la propunerea consilierului Ioana Raluca Dinu (PSD). Cristian Ghingheș (PLUS) a propus ca banii să fie luați de la transportul pensionarilor.

Nici una dintre propuneri nu a fost acceptată; până la urmă banii au fost luați de la capitolul dedicat reparației străzilor. Cristian Ghingheș a propus mai multe amendamente pentru finanțarea unităților de învățământ și realizarea unor studii, dar acestea nu au fost aprobate. Consilierul PLUS a criticat sumele din buget, considerând că sunt alocate prea puține fonduri pentru dezvoltare. Primarul Cosmin Necula a explicat că multe cheltuieli sunt reprezentate de creșterea fondului de salarii, care s-a mărit de la 27 de milioane de lei, în 2016, la 83 de milioane, în 2020.

În plus, din cele 269 de milioane ale bugetului consolidat, 70 de milioane vor fi cheltuite pentru gazul metan necesar încălzirii, întrucât Guvernul nu a alocat nici un leu pentru termie, comunicând orașelor că, dacă vor să se încălzească, să plătească.

Consilierii locali ai PSD au venit la ședință îmbrăcați cu tricouri inscripționate cu mesaje de susținere pentru Autostrada A 13 Brașov – Bacău – Iași.

Obiective cu finanțare din bugetul local:

– Continuarea lucrărilor la Spitalul Municipal;
– Finalizarea Insulei de Agrement;
– Finalizarea modernizării tuturor cabinetelor stomatologice școlare;
– Continuarea investițiilor la Spitalul TBC (construire clădire pentru internări de zi, construire spălătorie, arhivă și spații administrative, construire instalație de stocare și distribuție oxigen medical, stație de preepurare);
– Continuarea programului de modernizare pentru toate clasele pregătitoare și clasele a cincea;
– Finalizare sălii de sport și a atelierelor de lucru de la Liceul Sportiv;
– Asfaltări și reabilitare străzi;
– Amenajare parcări;
– Amenajare locuri de joacă;
– Sistematizarea terenurilor pentru construirea ansamblului de locuințe pentru tineri, lucrări tehnico-edilitare și infrastructură rutieră Strada Poligonului;
– Investiții pentru sistemul alimentare cu apă (Finalizarea lucrărilor la Rezerva de apă, Realizare stație de demanganizare Gherăiești și reabilitarea fronturilor de captare, stabilizarea conductei de aducțiune apă brută de la barajul Poiana Uzului, stabilizarea dealului Masotea și a conductei de aducțiune apă brută de la Poiana Uzului, înlocuirea ansamblului hidraulic în camera vanelor de la rezervoarele Barați);
– Finalizarea Parcului Făgăraș;
– Finalizarea Centrului de Informare Cetățeni;
– Sistem de supraveghere video a traficului;
– Realizarea unui nou ,,Club al Pensionarilor” pe strada Aviatorilor;
– Modernizarea sistemului de iluminat public stradal;
– Dezvoltarea pieței de energie termică – Racordarea la SACET a Spitalului Județean Bacău și a Colegiului Economic;
– Finalizarea lucrarilor la locuințele sociale din strada Izvoare (Cartier Habitat), rețele de apă, canalizare și refacere drum acces;
– Construire corp nou și modernizarea clădirii existente Grădinița 18;
– Construire grădiniță și creșă la Colegiul Tehnic N.V. Karpen;
– Construire grădiniță și creșă la Școala Nicu Enea, cartier Șerbănești;
– Construire creșă Școala G.M. Cancicov.

Obiective finanțate din fonduri europene:

– Extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare
– Modernizarea, dotarea și extinderea corpurilor Ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie
– Modernizare și reabilitare Colegiul Antipa
– Modernizare și reabilitare Colegiul N.V. Karpen
– Realizare ,,HUB Tineret” – Cinema Orizont – infrastructură suport de incubare a afacerilor
– Modernizare și reabilitare Creșa nr. 3 și Creșa nr. 9
– ,,Primii pașii spre educație” si ,,Dezvoltare antepreșcolară prin educație” – programe de protecție și incluziune socială în creșe
– Sistem de management al traficului, coridoare transport public local și deplasări cu bicicleta
– Modernizarea stațiilor de transport public
– Traseu pentru deplasări nemotorizate Sud: Centru – Aeroport
– Coridor pentru deplasări nemotorizate Centru – Gară – cartier CFR
– Coridor pentru deplasări nemotorizate Parcul Cancicov – Stadion – Bazin – Universitatea „V. Alecsandri”
– Traseu pentru biciclete – semicircular – Mioriței
– Reamenajare strada Prieteniei pe modelul zonă rezidențială
– Coridor deplasări nemotorizate Centru – cartier Șerbănești
– Coridor deplasări nemotorizate pentru agrement: Centru –Insula de Agrement – Letea Veche.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014