13 ianuarie 2025

Bugetele locale, ciuruite de criza

Primariile din judet incaseaza prost si platesc la fel

Situatia economica dezastruoasa in care se afla judetul erodeaza bugetele locale ale comunelor. Primarii se plâng ca gradul de incasare a impozitelor si taxelor este mult mai mic fata de anul trecut. Lipsa fondurilor transforma primariile din judet in institutii rau-platnice, zeci de agenti economici – indeosebi cei din domeniul constructiilor – dând faliment din cauza neincasarii creantelor pe care le aveau asupra statului.



Bugetele primariilor arondate mediului rural au fost puternic diminuate din cauza crizei economice. Majoritatea primarilor se plâng ca, fata de anii anteriori, gradul de incasare a impozitelor si taxelor aproape ca s-a injumatatit. Pentru a supravietui, institutiile edilitare au devenit dependente de cotele defalcate din TVA virate de Guvern de la bugetul de stat.

Jale in comunele mici

Viceprimarul comunei Bârsanesti, Claudiu Aanei (PSD), a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca gradul de colectare la bugetul local e la 50-60 la suta. Edilul a apreciat ca situatia comunei e complicata de faptul ca nicio firma importanta nu are punct de lucru la Bârsanesti. “Noi depindem de ce se da de la Consiliul Judetean. Nu stam pe roze cu colectarile. La noi e un grad de colectare de 50-60 la suta. Suntem la pamânt. Avem 3 buticari si cam atât. Nu avem o firma mai mare in comuna”, a declarat viceprimarul.

Doar strictul necesar

Mihaela Badic (PNL), primarul comunei Helegiu, sustine ca si-a salvat bugetul local renuntând la investitii. Badic a declarat ca astfel primaria a putut fi mentinuta in stare de functionare. “Bugetul pe care l-am proiectat pentru 2010 va fi realizat. In general, nu ne-am intins mai mult decât era plapuma. Pe asistenta sociala am fost descoperiti 6 luni, dar s-a reglementat situatia. In acest an nu am facut mare lucru. Doar strictul necesar”, a explicat Badic.

Au scazut, dar stau bine

Comunele situate in vecinatatea municipiului Bacau nu par atinse de criza. Multumita investitiilor derulate in zona periurbana, aceste comune realizeaza procente ridicate de incasare a taxelor si impozitelor. “Stam bine. E vorba de niste amenzi care ne trag in jos. Anul trecut am incheiat cu un procent de 85 la suta la incasari. Anul acesta, un procent real ar fi de 78 – 80 la suta. Am scazut, dar e bine fata de alte comune”, a apreciat Anton Siler (PDL), primarul comunei Nicolae Balcescu.
Ionel Turcea (PSD), primarul orasului Buhusi, s-a declarat multumit de gradul de colectare a taxelor si impozitelor. Desi conduce unul dintre cele mai sarace orase din judet, Turcea a afirmat ca procentul de colectare e o constanta a ultimilor 3 ani. “La incasari am un procent de 83-84 la suta. Zic eu ca este foarte bun. Nu suntem nemultumiti, mai ales ca primaria nu are datorii. De vreo doi – trei ani ne pastram la 83-85 la suta. Nu e o noutate pentru noi”, a spus Turcea.

Nu reusesc sa traiasca pe propriile picioare

Potrivit unei note elaborate de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau, primariile din rural sunt dependente de banii care vin de la bugetul de stat. Gradul de autofinantare al institutiilor edilitare este de doar 13 la suta. Practic, daca primariile ar fi obligate sa functioneze doar pe baza veniturilor proprii ar da faliment. Peste doua treimi din bugetele locale reprezinta sume virate din vistieria nationala (40 la suta – sume defalcate din TVA; 27 la suta – sume defalcate din impozitul pe venit).

Cea mai dificila situatie economica

Situatia economica a judetului Bacau este, in acest moment, cea mai dificila din ultimii 20 de ani. “Niciodata nu a fost atât de greu. Banii nu se misca. Nu mai exista spirit antreprenorial. Nimeni nu se mai gândeste sa demareze o afacere. La toata aceasta situatie contribuie din plin si sistemul bancar, care nu mai finanteaza aproape deloc economia”, a declarat Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comert si Industrie Bacau. Mai mult, spun specialistii in domeniu, statul trebuie sa invete sa devina cel mai serios partener de afaceri. “In moemntul in care se incheie un contract cu un agent economic, obligatiile contractuale trebuie sa aiba acea simetrie juridica. Adica nu numai agentul economic trebuie sa aiba acele clauze de penalizare pentru neindeplinirea obligatiilor. Si statul trebuie sa respecte aceleasi reguli”, a adaugat directorul CCI Bacau.

Statul, dator cu zeci de miliarde

Nerespectarea acestor prevederi contractuale a avut urmari dramatice pentru mediul de afaceri. Numai in domeniul constructiilor au falimentat peste 40 de societati comerciale pentru ca nu si-au luat banii de la stat. Unele datorii sunt din 2008, in contul unor lucrari efectuate si pentru primarii. “Motivul invocat de fiecare data a fost acela ca nu sunt bani. Dar, in astfel de situatii, nu trebuiau contractate lucrarile respective. Cele mai afectate au fost firmele mici cu 10 – 50 de angajati. Sumele pe care le au de recuperat se incadreaza intre 5 si 15 miliarde de lei vechi”, a mai spus Tulbure. Autoritatile locale poarta si ele o parte din vina. Daca nu existau bani prevazuti pentru o anumita lucrare, aceasta nu trebuia demarata.
Lucian Bogdanel
Alexandra Zaharia



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img