28 octombrie 2024
ActualitateBugetarii vor venituri decente: "Sa fim egali in fata crizei"

Bugetarii vor venituri decente: „Sa fim egali in fata crizei”

Peste o suta de sindicalisti au pichetat, ieri, Prefectura pentru a protesta impotriva OUG care prevede disparitia sporurilor si primelor. Bugetarii acuza ca in timp ce lor li se taie sporurile, parlamentarii isi acorda prime de 100 de milioane. aSa suportam toti astfel de masuri” si aSa fim egali in fata crizei”, au cerut ei.

In fata Prefecturii Bacau s-au adunat, ieri, 120 de persoane care au adus mesajul a cateva mii de sindicalisti din judetul Bacau nemultumiti de faptul ca Guvernul vrea sa le diminueze veniturile. Protestatarii au reprezentat Federatia „Solidaritatea Nationala”, Sindicatul National al Functionarilor Publici, Federatia „Alma Mater”, Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual din Ministerul Administratiei si Internelor, Uniunea Sindicatelor APIA, Federatia Educatiei Nationale, Sindicatele Libere din Unitatile Sanitare, Federatia Sindicala a Veterinarilor si Federatia Sindicatelor din Administratia Publica. Protestul a inceput la ora 11 si a durat doua ore. Bugetarii acuza ca lor li se taie din venituri, „in schimb, Parlamentul isi acorda prime de pana la 100 de milioane si cheltuie zeci de milioane pe filtre de cafea, rafturi calde pentru farfurii sau dulapuri frigorifice”. Radu Cernat, vicepresedinte Cartel Alfa – Filiala Bacau, a explicat ca scopul lor este sa determine Guvernul sa nu adopte ordonanta. „Numai din decembrie 2008 si pana in prezent, puterea de cumparare a romanilor a scazut cu 30 la suta. Guvernul nu a prevazut insa nicio compensare a acestui fenomen”, acuza el.



In Franta, un bugetar ia 5000 de euro

„Un functionar cu studii superioare din Primaria Moinesti, aflat in primii ani de activitate, are un salariu de 699 de lei, la care se adauga sporuri in valoare de 175 de lei, ceea ce inseamna 874 de lei. In mana ia doar 530 de lei. Asta in conditiile in care ii este interzis sa lucreze si in alta parte”, arata Simona Bodor, functionar in Primaria Moinesti. Salariul maxim, la care se ajunge in preajma pensiei, e 1600 lei, dar netul e de 1200 lei. Dorian Pocovnicu, prefectul judetului, i-a primit pe protestatari si le-a ascultat doleantele. Radu Dabija, liderul sindicatului „Saint Just”, i-a explicat prefectului ca salariile lor n-ar trebui raportate la PIB, ci la veniturile din UE. Fata de 200 de euro, cat ia bugetarul roman, „un inspector din Franta castiga 5000 de euro pe luna, a spus Dabija. Asta in conditiile in care preturile alimentelor si ale altor produse sunt mai mari in Romania”. In administratie, salariile sunt mici, iar pretentiile, mari. „Din 60 de posturi de functionari, vacantate in judet, s-au ocupat doar 9 deoarece ceilalti nu au indeplinit conditiile”, a afirmat Marilena Darlau, membra in biroul federal al FNSA. aSper ca, din punctele pe care le solicitati, macar o parte sa se rezolve, a declarat Dorian Pocovnicu. In perioada de criza, a-ti pastra locul de munca si a fi remunerat corect e un mare castig”. Prefectul a preluat documentul in care sindicatele protesteaza impotriva diminuarii veniturilor, urmand sa-l inainteze Guvernului.

Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img