22 decembrie 2024

Buget istoric pentru investitii la Moinesti: „N-as vrea ca primaria sa o ia, din nou, de la zero!”

Moinestiul are, anul acesta, cel mai mare buget de dezvoltare din istoria orasului. E vorba de aproape 300 de miliarde de lei, mai exact, 7 milioane de euro, suma care va fi folosita pentru continuarea obiectivelor incepute, pentru demararea unor investitii noi si pentru proiectare. “Sper ca pâna pe 10 iunie sa dau ordin de incepere a lucrarilor macar pentru câteva proiecte care sunt in diverse stadii de licitare”, declara Viorel Ilie, primarul municipiului. 10 iunie e ziua in care cetatenii vor merge la vot, dar edilul sustine ca acest avânt nu are nicio legatura cu alegerile: “Am contracandidati demni de luat in seama, dar sper ca eforturile noastre sa se vada in spatiul public si locuitorii sa aprecieze actuala administratie. Pe de alta parte, eu am pregatit in asa fel proiectele incât oricine va veni sa le poata continua, iar orasul sa nu sufere.” Se va investi in educatie, sanatate, strazi, retele de gaze, zone verzi, locuinte sociale etc. Absolut noi vor fi doua obiective care vizeaza invatamântul: reabilitarea Liceului “Spiru Haret” pentru care s-au prevazut in buget 550.000 de lei, apoi amenajarea si extinderea Gradintei Vasâiesti, cu alti 580.000 lei. La Spitalul Municipal, va fi demarata construirea deja celebrului heliport, pentru care sunt rezervate 200.000 de lei. Modernizarea Clubului “Lira”, care e un fel de casa de cultura a orasului, va costa 400.000 de lei, iar reabilitarea locuintelor sociale, 300.000 de lei.

Facturi „la zi”, plus trei milioane!



Pe lânga amenajarea zonei izvoarelor, edilul Viorel Ilie si-a propus sa infiinteze “Parcul Municipal Moinesti”, din banii CL si ai MMP, si sa amenajeze esplanada de pe str. T. Vladimirescu, care arata ca dupa un cutremur. Cei mai multi bani se vor baga, totusi, in drumuri si utilitati. Astfel, vor fi reabilitate str. Plopilor, lucrare care va costa 1.280.000 lei, si str. Mihai Eminescu, pentru care CL Moinesti asigura 300.000 de lei – proiectul, SF, avizele etc. -, va fi amenajata intersectia M. Sadoveanu – Zorilor – Gen. Sova si aleile de acces din zona C.D. Gherea si Zorilor. Extinderea retelei de gaze pe str. Spiru Haret, Muncii, 22 Decembrie si Vasile Alecsandri va costa 375.000 lei. Si pentru master plan, primaria va cheltui tot cam atât: 380.000. In al II-lea mandat, lucrurile vor zbârnâi, da de inteles primarul: “Finalul lui 2008 ne-a prins cu facturi neachitate in valoare de 30 de miliarde de lei vechi, suma care reprezenta bugetul de investitii pe un an. In 2009-2010, nu am reusit sa facem decât câteva investitii mici, restul s-a dus pe lucrari de intretinere. La 31 martie 2011, anuntam plata tuturor facturilor la zi, iar in noiembrie, primeam de la Petrom prima transa de 5 milioane de lei. Astfel, decembrie 2011 ne-a gasit cu facturile achitate si 2,8 milioane de lei, bani pe care nu i-am cheltuit, i-am dus in bugetul de dezvoltare.”

Ca primar, „vii cu expertiza”

Foarte multi bani vor veni, in 2012, din UE, prin POR, subdomeniul “Centre urbane”. Cu proiectul “Reutilizare cladire in scopul transformarii sale in centru social in municipiul Moinesti”, Viorel Ilie a obtinut 1.740.000 de lei. Contractul pentru centrul social a fost semnat marti, 10 aprilie. Alti 1.715.000 de lei vor fi folositi pentru intarirea sigurantei, care se va face prin montarea de camere video si amenajarea unui centru de supraveghere. Contractul va fi semnat astazi. Pentru “Parc Bai” vor fi cheltuiti 2,5 milioane de lei din fondurile UE, iar pentru reabilitarea strazilor, 13 milioane. Toate astea fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), prin care Viorel Ilie a adus in Moinesti 6 milioane de euro. S-au obtinut fonduri nerambursabile si in alte domenii: promovarea potentialui turistic – 500.000 lei, proiect depus pe POR, formarea profesionala, 500.000 lei, prin PODCA, iar din Fondul de Mediu, gestionat de MMP, vor veni 1.700.000 lei, pentru Parcul Municipal. “Nu as vrea ca Moinestiul sa pateasca ca in 2007, declara Viorel Ilie. Daca primaria Moinesti era pregatita atunci, putea depune cereri de finantare. Nu au prins niciun leu pe scoli, niciun leu pe infrastructura rutiera. In mandatul urmator, ca primar, vii cu expertiza. N-as vrea ca Primaria Moinesti sa o ia, din nou, de la zero.”
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img