Chiar daca am imprumutat un laitmotiv din cântarile bisericesti sau, la plural, din vechiul imn studentesc (Gaudeamus „sa ne bucuram“), suntem originali – spunem noi – prin noutatea absoluta pe care o cuprindem in rândurile de fata.
Pe 15 ianuarie, dna Mariana Popa, directoarea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu“ Bacau, ne-a comunicat celor (multi) din sala de conferinte a Muzeului o farâma de viata mai altfel: in dimineata Zilei Culturii Române, s-a spus ca Eminescu nu a avut niciodata o casa a lui, dar intra, macar de doua ori pe an, in zeci de mii de case. Venindu-mi rândul sa vorbesc, am anuntat vestea cea mare: un scriitor care a declarat raspicat „Sunt nascut in Bacau!“ (Mircesti, mai 1865) va avea curând „prima casa“ (cea in care, probabil, s-a nascut): „Domnul presedinte al Consiliului Judetean, Dragos Benea, ne-a dat asigurari ferme ca in bugetul pe 2013 va fi cuprins un segment de cheltuieli pentru achizitii, cu nominalizarea Casa Vasile Alecsandri“. Nu degeaba in 2012 a fost pusa pe primul loc intre cele 100 de locuri de salvat din România. Ecourile campaniei acum se vad.
Pe 24 ianuarie, ieri adica, românii din Resita, Sighetul Marmatiei, Jimbolia, Husi, Medgidia, Reghin etc., etc. – de toate vârstele – au cântat si au jucat „Hora Unirii“, stiut fiind de toata lumea ca versurile s-au ivit din priceputa pana a lui Vasile Alecsandri. Iulian Antonescu, omagiat in acelasi context, s-ar fi bucurat sa stie ca, in sfârsit, i se face dreptate unei personalitati care da greutate uriasa judetului. Asteptam aproape fara neliniste repartizarea fondurilor de la centru, pentru Bacaul nostru.