Pe omul cu butoaie din Piata Centrala il stiu probabil toti bacauanii care isi fac acolo cumparaturile, cel putin din vedere. Are locul lui consacrat de ani de zile, lânga scarile ce duc in hala unde se vând flori, miere de albine si alte bunataturi de la producatori sadea.
E inconjurat de butoaie, odinioara din lemn, acum din plastic, fiindca asa-i mai modern si mai practic, pline cu muraturi si mai ales varza ce se scalda in moare racoritoare. S-ar putea spune despre omul cu muraturi ca este furnizorul oficial de varza al zonei de mijloc a Bacaului.
Varza din care gospodinele fac muntii de sarmale, mai ales la sarbatorile de iarna. Vinde varza, dar si gogonele sau castraveti murati, ce merg bine la mahmureala, dar cel mai bine alaturi de o fripturica sau o fasole cu cârnati.
Provenienta: Bucovina
Marfa sa are un certificat de autenticitate imbatabil: este adusa din Bucovina, de la Milisauti, localitatea vestita in toata tara pentru muraturile ce se produc acolo. Localitate mândra, cu bucovineni asisderea, gospodari unul si unul, dintre care foarte multi s-au imbogatit de pe urma muraturilor pe care le vând in toata tara, de la Timisoara la Constanta.
Pe omul nostru il cheama Andrei Danilet, are acum 74 de ani si isi vinde marfa la Bacau de ani de zile, ca le-a si pierdut sirul, dar oricum peste zece. Pâna sa se apuce de varza, a umblat cu oile mai mult de 30 de ani. Nu cultiva foarte multa varza, doar pe vreo 25 de ari, dar sunt unii care arendeaza terenuri si prin satele dimprejur si au ajuns la doua hectare de varza.
Dupa cum da Dumnezeu vremea intr-un an sau altul, productia se face ori prea multa, iar varza se ieftineste prea mult, ori e dezastru fiindca dau daunatorii, ori pur si simplu nu se face, ori e afacere buna. La inceputul toamnei se pune la murat, iar la final de anotimp se duce la vânzare spre toate zarile unde sarmalele abia asteapta sa fie invârtite si sa forfoteasca in oale.
Avere de pe urma verzei
Odinioara, varza se mura in butoaie mari cât casa, la buza carora se ajungea cu scara, ori in iazuri speciale cu saramura. Acum, câstiga teren butoaiele mai mici, mai practice. Prin septembrie, la Milisauti se face si un mare festival al verzei. Prin octombrie, la porti incep sa apara expozitii cu vânzare cu muraturi multicolore, cu gogosari umpluti cu ghebe, cu ardei umpluti cu varza tocata, varza tocata asortata cu morcovi, cu conopida, gogonele, castraveti, gogosari, sfecla rosie murata, ardei iutI, usturoi murat si tot ce iti poate trece prin minte, pâna când incepe sa iti ploua torential in gura.
Evident, nu lipseste varza murata, in timp ce varza proaspata sta adunata in adevarati munti, de unde se cumpara cu portbagajul sau chiar cu camionul. Asa e viata la Milisauti, unde casele sunt frumoase, gospodarii s-au dotat cu TIR-uri si tot soiul de utilaje agricole, toate de pe urma verzei si celorlalte bunataturi muncite cu greu.
O frântura din toate acestea le aduce Andrei Danilet si la Bacau. Aici sta in gazda, iar acasa se intoarce doar când mai aduce marfa sau e prea frig si ii ingheata muraturile in butoaie. La vârsta sa respectabila, pare viguros si in putere. Si nu are nici un gând sa se lase de meserie.