12 ianuarie 2025

Bricolaje / Realişti, dar şi frumos visători

„Fericiţi cei suficienţi, căci a lor e împărăţia politică! Ei au toate certitudinile şi toate năzuinţele. Izbânda lor e numai o chestiune de timp. Izbutesc să nu cadă în ridicol? Victoria lor e sigură. Şi, la urma urmei, de ce ar cădea când un suficient găseşte întotdeauna mii de mai suficienţi care să-l admire?” E un citat din Constantin Banu, din Grădina lui Glaucon sau Manualul bunului politician, unde filosoful mai spune şi că „Onestitatea, în politică, oboseşte. Pe ceilalţi, ca şi pe cei care o practică”.

Dar, poate că este timpul ca aceste lucruri să se schimbe. Aşa gândesc tinerii, ei dorindu-şi să se implice în viaţa cetăţii, a polis-ului, să facă politică, aşadar. Nu la nivel înalt, neaparat, dar ei vor să nu asiste indiferenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor, la ceea ce-i priveşte direct. Pentru că aşa e normal într-o democraţie, ca politica să ne privească, să ne implice pe toţi cetăţenii. Am citit câteva eseuri ale unor tineri băcăuani, elevi ai unor colegii din judeţul nostru, şi am fost plăcut surprinsă de realismul şi maturitatea gândirii lor, de responsabilitatea pe care sunt gata să şi-o asume. De felul lucid în care ei dezbat nişte probleme la ordinea zilei. Participanţi la un concurs de eseuri cu tema „Uniunea Europeană văzută de cei tineri” (la iniţiativa doamnei europarlamentar Minodora Cliveti şi a colegei sale, Daciana Sârbu), adolescenţii noştri (de care putem fi mândri), şi-au ales câteva motto-uri foarte inspirate la lucrările lor, precum urmează: „Fii tu însuţi schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” (Mahatma Gandhi), „O ţară este oglinda tuturor celor care trăiesc în ea”, „Toată lumea se gândeşte să schimbe lumea, dar nimeni nu se gândeşte să se schimbe pe sine” (Lev Tolstoi), „Fiecare om are o patrie. Restul sunt ţări” (Octavian Paler) „Fiţi realişti, cereţi imposibilul!”.



Cei zece câştigători ai acestui interesant concurs de eseuri (foarte bună ideea organizării lui) se numesc: Anca-Ionela Peptine, Andreea-Roxana Leonte, Mihaela Gabriela Viscreanu, Alexandra Marcoci, Diana-Maria Leonescu, Vasile Bogdan Dumitriu, Celina Gora, Alexandra Aflorei, Andreea Bălan şi Bianca Moraru. Sunt cu toţii entuziaşti, visători, pentru că e nevoie să crezi în utopii la vârsta adolescenţei cutezătoare, şi hotărâţi să nu lase lucrurile cum sunt, ci să le schimbe prin puterea lor, prin implicare, dăruire. Şi, mai cu seamă, nu aşteaptă nimic de-a gata, fiind conştienţi că trebuie să facă ei întâi ceva concret pentru ţara lor, pentru viitorul lor, nu să aştepte totul de la alţii, de la UE sau mai ştiu eu de la cine… Sună bine ce spun şi ce cred aceşti tineri, totul este să-şi păstreze elanul, şi să nu-şi abandoneze visurile.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img