15 ianuarie 2025

Bricolaje / Noua viata cool

Ce e cu aceasta chestie mai noua, cica sa fii cool? Adica sa fii la moda, sa fii în trend. Cei foarte tineri folosesc expresia asta la tot pasul, asa cum spuneau înainte misto sau marfa. Si, de fapt, semantic, cool are cam aceeasi semnificatie într-un fel de jargon urban.

Amuzant este faptul ca se face mare caz de povestea asta si ca exista „învataminte”, sfaturi privitoare la tipologia despre care vorbeam. Iar unele nu-s chiar rele, ba chiar pot sa fie luate în seama. Ele tin de un comportament civilizat, în fond, spunându-ti, raspicat, sa nu fii ireverentios. si îti amintesc de un cuvânt cam demodat, respect.



Specificând ca trebuie sa te comporti în mod egal cu toata lumea, indiferent de pozitia, de rangul detinut în societate. Carevasazica, daca adopti o atitudine superioara, aroganta, nu esti deloc cool, ci doar antipatic pur si simplu.

Lucru la care consimt fara rezerve. Tot asa cum îmi place ideea ca trebuie sa-ti pastrezi calmul în orice situatie, oricât de enervanta, de stupida ar fi aceasta. Pentru ca, oricum, la nervi nu reactionezi decât negativ. De retinut este si sfatul ca nu trebuie sa te temi daca esti mai „altfel”, dimpotriva, asta ar putea sa te bucure, sa te motiveze, sa fie un puternic atu personal.

Fiindca „unii dintre cei mai cool oameni sunt cei care înoata împotriva curentului si care reusesc sa faca schimbari esentiale.” Fete si baieti foarte curatei sunt cei care au slobozit genul asta de abecedar al „coolitatii” absolute, pentru ca insista foarte mult pe problema igienii (sa nu-ti ramâna mâncare printre dinti, dupa masa, sa-ti îngrijesti dantura, sa nu ai o respiratie încarcata, halena, sa te dai discret cu parfum, etc. ).

Ti se recomanda apoi sa faci sport, pentru ca oamenii care dovedesc ca au grija de corpul lor, de tinuta lor sunt mai apreciati în societate decât cei nepasatori fata de acest aspect. Si am sa închei cu doua recomandari, desprinse din acelasi program, pe care le gasesc foarte destepte. Prima este: „Încearca sa ai umor.

Oamenii cool fac glume chiar în împrejurari tensionate. Fii autoironic. Când te iei prea în serios nu esti cool”. Iar a doua se refera la faptul ca nu trebuie sa devii sclavul modei, ci sa-ti pui în valoare personalitatea, stilul propriu, alegând hainele în functie de felul tau de a fi, potrivite cu tine, chiar daca nu sunt „le dernier cri”. Sfat care seamana cu ce zicea si Buffon, cu celebrul sau dicton „Stilul e omul”.

De fapt, cum nimic nu e nou sub soare, si chestiile astea declarate „cool” sunt cunoscute demult si acceptate ca niste reguli de bun-simt, vizând un comportament placut, maniere elegante în societate.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img