16 ianuarie 2025

Bricolaje / Mirosul greu al mitocaniei

De câte ori ma înfurii când ma împiedic de câte o badaranie, si Doamne, ce des se întâmpla asta!, îmi vine în minte strigatul boierului Dinu Murgulet, sufocat de prezenta în casa lui a parvenitului Tanase Scatiu si a mamei sale, coana Profira: Deschideti usile, sa iasa mirosul de mitocani! Din nefericire, e un miros greu si al naibii de persistent, ca nu scapi de el cu una cu doua. De altfel, este vorba despre un gen uman, un caracter, o „fiziologie”, asupra careia s-a aplecat si un specialist în idei gingase, de Paul Zarifopol este vorba. Un mare prieten al lui Caragiale, om cu o inteligenta sclipitoare, cu gusturi alese, fin eseist, care a tintit, dincolo de limitele moralismului, spre o critica estetica a omului. Zarifopol face un portret complet al mitocanului într-o lucrare de-a sa cu un titlu stiintific, „Pentru precizarea notiunii de mitocan”. Cu un condei muiat în acid, Paul Zarifopol fixeaza câteva trasaturi distincte ale ipochimenului: semicultivat, parvenit, „cu prea vizibile reminescente plebeie”. Mitocanul e fanatic, imita, repeta idei, fara discernamânt si fara a distinge vreo nuanta, e demagog, mare ambitios, smecher, abil oportunist, e bagacios nevoie mare si nu rateaza nicio ocazie de a trage foloase, urmarindu-si tenace interesele. În lume, „se da mare cu cei mici si mic cu cei mari”. Tip odios, ce mai, suflet de sluga.
Si pentru ca spuneam ca avem de-a face cu o tipologie umana, dincolo de timp, e firesc sa vedem ca au aparut noi mitocani, adaptati vremurilor moderne. Ca, vorba aia, soiul rau nu piere!
Dimpotriva, e cât se poate de rezistent si de agresiv. Si s-a insinuat peste tot, din pacate, chiar si în presa. Ce vreti mai mult decât incalificabila mârlanie de care a dat dovada recent un realizator de emisiuni TV, spilcuitul Mihai Gâdea, mereu pus la patru ace, dar în deficit total de maniere, de buna-cuviinta? Se stie ce scandal a stârnit punându-l pe invitatul sau, Julio Iglesias jr., într-o ipostaza mai mult decât stânjenitoare, asa ca nici nu are rost sa mai insist asupra neprofesionalismului si mojiciei sale. Auzi colo, cum se scuza ’mnealui, cu „folclorul urban”! Nu stiam ca e culegator de un astfel de folclor, dar sunt sigura ca individul nu are simtul ridicolului, si nici al penibilului. Sigur e doar ca are o idee de sine care are trebui serios ajustata, pentru ca vedetismul i s-a urcat rau de tot la cap.
Si ca sa închei, spun: chiar cu costume Armani, cu haine croite la Londra, „personalizate”, cu cei mai costisitori pantofi italienesti, ceasurile cele mai scumpe, ca sa nu mai vorbim despre bolizii în care alearga, mitocanul nu se dezminte. Poate sa se îmbalsameze el si cu cele mai puternice licori, create de parfumieri în mare voga, cum sunt Tom Ford si Francis Kurkdjian, mitocanul este tot mitocan. Cu miros greu, care razbate din toata persoana lui, stricând aerul pe care-l respiram.
Carmen Mihalache





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img