Casa Națională de Asigurări de Sănătate a înștiințat furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, materiale sanitare specifice şi altele asemenea, care se află în relație contractuală cu instituția, cu privire la continuarea aplicării prevederilor actuale în relaţia cu asiguraţii britanici aflaţi pe teritoriul României, în contextul Brexit-ului. Este vorba de tot ce ține de formularele E106, E 109, E121 , E112 și cardurile europene, în ambele sensuri. ATENȚIE! Acestea rămân valabile doar pe o așa-numită perioadă de tranziție, numai în acest an. De anul viitor, ele nu mai sunt în vigoare.
„Conform prevederilor din Acordul privind retragerea UK din UE, legislaţia UE privind libera circulaţie a cetăţenilor va continua să se aplice în relaţia cu UK pe parcursul perioadei de tranziţie, 1 februarie – 31 decembrie 2020. Acest lucru presupune continuarea aplicării prevederilor Regulamentelor de coordonare a sistemelor de securitate socială, precum şi a Directivelor privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere şi de stabilire a unor măsuri pentru facilitarea recunoașterii prescripțiilor medicale emise în alt stat.”
Dan Stoica, director executiv la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bacău
• Formularul E 106 se eliberează pentru a permite asiguraților angajați și membrii familiei acestuia, asigurați în România, dar care au reședința pe teritoriul altui stat UE, să beneficieze pe timpul detașării de servicii medicale conforme cu legislația acelui stat.
• Formularul E 109 se adresează membrilor familiei lucrătorului salariat sau independent care își au reședința pe teritoriul altui stat membru UE. Formularul permite membrilor familiei lucrătorului care nu își au reședința împreună cu acesta să beneficieze de prestațiile în natură de boală și maternitate, acordate în contul instituției competente de la locul de reședință.
• E121 este eliberat pentru a permite titularului de pensie, cât și membrilor familiei acestuia, indiferent dacă au sau nu reședința împreună în țara membră UE, să beneficieze de servicii medicale în concordanță cu legislația țării respective.
• Formularul E112 se eliberează atunci când avem nevoie de servicii medicale în UE și care nu sunt acoperite de cardul european; acest formular se eliberează înainte de a accesa serviciul medical în situația în care clinicile medicale din România recomandă tratamentul într-o țară din UE.
• Cardul european de asigurări sociale de sănătate, denumit card european, conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru UE. Acesta are o valabilitate de 2 ani, dar pentru UK va fi valabil doar anul acesta, în noile condiții de Brexit.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.