26 octombrie 2024
ActualitateBranza de Brusturoasa a rupt gura italienilor

Branza de Brusturoasa a rupt gura italienilor

Oierii vor sa omologheze produsul

Cu putin noroc, branza de Brusturoasa poate fi un brand national. Ciobanii din zona se mandresc cu produsul lor si spun ca gustul este dat de calitatea laptelui si de reteta folosita. In aceasta primavara, autoritatile locale vor sa inregistreze branza de Brusturoasa ca produs traditional romanesc.



In zona Brusturoasa exista o adevarata traditie in prepararea branzei. „Oile sunt mulse manual, apoi sunt date la agolul staneia, la racoare, sa se odihneasca. Laptele se strecoara prin sase tifoane si se pune intr-un vas de lemn, sa stea o ora cu cheag de miel. Apoi se pune la foc si se asteapta cam o ora, pentru a se alege casul”, explica Sorin Atonoaie, primarul din Brusturoasa. Ciobanii strecoara casul si il lasa la dospit cam doua-trei saptamani. Apoi se curata de prima coaja si se faramiteaza. Se pune sare, se framanta manual si apoi se arunca la covata. Astfel, se ajunge la cea mai interesanta etapa, aceea a verificarii daca branza este buna de pastrat pentru iarna: se ia o bucatica mica de branza, cam cat o nuca, si se arunca spre o covata de lemn. Daca branza se lipeste, inseamna ca e buna. Daca se imprastie nu o sa reziste peste iarna si trebuie consumata imediat. Daca e buna, branza se bate in coaja de brad si se pune la rece, in branzarie, ingropata in pamant, la o adancime de un metru si jumatate. Locul trebuie sa fie acoperit cu muschi de pamant, ca sa tina racoare. Recipientul in care se pastreaza branza se face din coaja de brad. Se ia de pe copac cam jumatate de metru de coaja si se fierbe in zerul de la urda pana se face galbena si moale. Se lasa sa se zvante si apoi se coase si se indeasa in ea branza.

Vasele de lemn sunt mai bune decat inoxul

Ciobanii din Brusturoasa s-au lamurit ce treaba buna fac ei abia in 2006. „Am participat la o expozitie in Milano si am luat cu noi niste branza de Brusturoasa. Toti cei care au gustat au ramas surprinsi. Atunci ne-a venit ideea omologarii produsului”, spune primarul Atonoaie. Ca lucrurile sa mearga struna s-a constituit „Asociatia crescatorilor de animale din zona montana Brusturoasa” in care, pentru inceput, au intrat sapte ciobani. Anul trecut, acestia au depus la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala documentatia necesara inregistrarii branzei facuta in propriile stane drept produs traditional romanesc. „Sunt ceva probleme legate de normele europene in domeniu. Trebuie sa amenajam un spatiu care sa fie autorizat de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau. In schimb, nu putem sa utilizam vasele de inox in prepararea produselor noastre”, declara edilul din Brusturoasa. In aceasta primavara, membrii asociatiei spera sa finalizeze actiunea de inregistrare a branzei ca produs traditional.
Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img