Boom-ul berii artizanale s-a încheiat și cocktail-urile revin în forță

Supremația berii artizanale pare sa se fi încheiat, după câțiva ani de dominație, iar cocktail-urile reîncep să câștige teren. Ca în modă, însă, tendințele sunt ciclice. Boom-ul berăriilor reapare la intervale, pentru ca mai apoi să se stingă, lăsând locul altor băuturi alcoolice. Știm cu toții de berăriile din perioada interbelică, care ulterior au lăsat locul consumului de vin, pentru ca ulterior să intre în forță cocktail-urile în baruri și cluburi.

 Modelul economic al berăriilor este unul simplu: personal puțin calificat, în care este suficient să amenajezi câteva robinete, o bucătărie simplă și să ai personal de vânzări la bar, eliminând adesea chiar și ospătarii. Cocktail-barurile, în schimb, au nevoie de atenție personalizată și angajați mai bine pregătiți, generând astfel mai multe locuri de muncă și mai bine plătite. 



În plus, atunci când s-a răspândit producția de bere artizanală, au apărut multe de bună calitate dar și altele foarte proaste, fabricate în condiții fără înregistrare sau control, ca un garaj. Deși timpul le filtra, o parte a clientelei a început să nu mai aibă încredere în produs, iar răspunsul unei industrii care pierduse mai multe joburi a fost să ridice mănușa: a început să producă bere cu variante asemănătoare celei artizanale, recuperând o mare parte a pieței. 

De asemenea, pandemia a stimulat consumul și a educat gusturile consumatorilor, care au învățat să pregătească băuturi acasă, crescând vânzarea de băuturi spirtoase premium cu 50% la nivel global. Astfel, au devenit sau redevenit vedete băuturi precum ginul sau aperolul. Oamenii au început să experimenteze, au învățat să bea mai sofisticat și s-au autoinstruit. Vinul și berea continuă să dețină circa 50% din piața de băuturi alcoolice, dar ginul a ajuns la 20%, iar vermutul (precum Aperol Spritz) are 10 procente din total.

Ginul tonic și aperol spritz-ul sunt două din cocktail-urile cele mai populare, atât în Europa, cât și peste Oceanul Atlantic. Ginul are o istorie veche și bogată, dar aperolul este de dată mai recentă intrat în preferințele consumatorilor. 

Băutura alcoolică italiană Aperol a fost produsă inițial de compania Barbero 1891, deținută de frații Barbieri; în prezent, Grupul Campari este responsabil de producția și comercializarea acesteia. 

Cu un continut alcoolic de 11%, ingredientele principale ale acestei băuturi sunt gențiana, portocala amară și rubarba. 

Aperol are o aromă complexă și bogată derivată din amestecul de rădăcini și ierburi de cea mai înaltă calitate. Datorită versatilității sale mari, a devenit una dintre cele mai bine vândute băuturi spirtoase din lume. 

Deși se servește de obicei ca aperitiv, nu este neobișnuit să-l savurezi ca cocktail în timpul serii. Cea mai faimoasă combinație din care Aperol face parte ca ingredient este Aperol Spritz, care în țări precum Germania și Austria a devenit nelipsit de pe masă. 

Culoarea sa este portocalie strălucitoare, cu arome complexe de ierburi și câteva note de vanilie. Textura este rotunjită și catifelată, are amintiri de lungă durată de lemn și portocală și un postgust foarte plăcut, amar și de plante. 

Originea Aperolului 

Nașterea acestei băuturi italiene a avut loc la Târgul Internațional de la Padova în 1919, creatorii ei fiind frații Barbieri. Rețeta, care este încă un secret, a devenit rapid favorita multor italieni, în special în regiunea Veneto. 

În anii 60 și 70 faima sa a crescut datorită campaniilor publicitare de succes de la tânăra televiziune italiană de atunci. 

Chiar și astăzi italienii își amintesc de o reclamă celebră în care a jucat pe atunci cunoscutul actor italian Tino Buazzelli în care, după ce s-a lovit peste frunte, a exclamat: „Ah, Aperol”. 

După cum am indicat deja, cocktailul Aperol Spritz a catapultat băutura italiană în stratosfera popularității; dar ce este Aperol Spritz? 

Acest cocktail care a cucerit Europa și America este servit în pahare de vin pline cu gheață, în care amestecăm ulterior sifon, vin spumant și Aperol în următoarele proporții: 

•              2 părți de vin spumant sau cava

•              2 părți de Aperol

•              1 parte sifon

•              1 felie de portocală