23 decembrie 2024

#BookClub: ,,Charlie și fabrica de ciocolată” – Lecția modestiei

Îmi place foarte mult să citesc! Înveți, citind, foarte multe lecții de viață. Una dintre cărțile mele preferate se numește ”Charlie și fabrica de ciocolată”, scrisă de Roald Dahl, pe care am citit-o în limba engleză. Are 180 de pagini și este ilustrată de Quentin Blake.

Această carte mă reprezintă într-un mod anume. Povestea se referă la cum modestia și simplitatea înving aproape mereu. Personajul principal se numește Charlie Bucket, un băiețel de 12 ani, care era foarte modest. Willy Wonka, deținătorul unei fabrici de ciocolată, trimite într-o zi cinci bilete aurii în jurul lumii sub ambalajele de ciocolată cu lapte.



Aceste bilete le-ar fi asigurat norocoșilor care le găseau accesul liber în fascinanta lume a fabricii de ciocolată. Charlie trăia într-o familie numeroasă și sărăcăcioasă. Singurul baton de ciocolată pe care și-l permiteau îl dădeau lui Charlie, de ziua lui.

Dar, pentru că familia îl iubea foarte mult, după două încercări nereușite, i-au mai cumpărat o ciocolată și a avut noroc să găsească ultimul bilet auriu, care îl trimitea într-un tur de o zi la fabrica de ciocolată a lui Willy Wonka. Toți ceilalți patru copii care au găsit biletul erau foarte alintați sau bogați. Din cauza tentațiilor, ei nu au rezistat până la sfârșit, ci au plecat rând pe rând. Singurul care a rămas după turul fabricii a fost Charlie, deoarece el fusese obișnuit să fie potolit și cuminte, spre deosebire de ceilalți, care s-au dat mari cu ce pot face și au cedat ,,provocării”.

,,Charlie și fabrica de ciocolată” mi-a dat o lecție importantă de viață: bogăția și răsfățul nu te ajută în viață, cele mai mari avuții sunt familia și iubirea, indiferent de câți bani ai. În opinia mea, această carte trebuie citită de toți copiii, deoarece îți arată cum ar trebui să te comporți. O recomand pentru că a avut foarte multe momente de tensiune. Mie mi-a plăcut, de exemplu, momentul în care am aflat că Charlie a fost singurul care a rămas în fabrică la sfârșitul turului Părțile amuzante sau interesante sunt cele în care cei patru copii fac ceva neobișnuit din cauza alintăturii și pleaca acasă.
În concluzie, această carte mi-a plăcut foarte mult, prin simplitatea ei, și sper că v-am făcut o impresie suficient de bună, încât să vreți să o citiți.

Roald Dahl a mai scris sute de cărți pentru copii, deoarece îi plăceau animațiile și poveștiile ireale. Pe lângă poveștile pentru copii, el a scris și cărți destinate adulților sau adolescenților.

Ioana Sophia Prihoancă, clasa a VI-a, elevă la Școala Gimnazială ,,Mihai Drăgan” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img