Uneori stau și mă întreb: cum am acționat până acum, cum am făcut alegeri fără să știu aceste informații atât de valoroase? Din fericire, această carte mi-a deschis ochii, a fost esențială pentru dezvoltarea mea și vreau să vă transmit si vouă câteva dintre ideile pe care le-am descoperit citind-o, în speranța că o veți răsfoi și voi!
Cartea pe care v-o propun spre lectură se numește “Arta subtilă a nepăsării. O metodă nonconformistă pentru o viață mai bună“, scrisă de faimosul Mark Manson și publicată în România la Editura Lifestyle Publishing, în traducerea lui Florin Tudose. Mark Manson locuiește în New York, este blogger, scriitor și antreprenor în mediul online. Blogul său este citit în fiecare lună de peste doua milioane de vizitatori (printre care mă număr și eu).
Ce-a însemnat pentru mine această carte? Păi, în primul rând, rebuie să știți că titlul cărții nu se referă la acea nepăsare care înseamnă că nu-ți pasă de nimic și de nimeni sau la indiferență. Titlul se referă la acel tip de nepăsare pe care o dobândim când începem să fim mai raționali, să tratăm situațiile mai calm, când începem să ne simțim împăcați cu faptul că suntem diferiți și când începem să ne iubim așa cum suntem.
În această carte, autorul ne învață că, pentru a fi fericiți. trebuie să renunțăm la a fi pozitivi mereu, și trebuie, în schimb, să ne perfecționăm, pregătiți și pentru respingeri, eșecuri, și pentru a lupta pentru învingerea obstacolelor. În viziunea autorului, conceptul nepăsării presupune o modalitate simplă de reorientare și de regândire a așteptărilor de viață și de separare a lucrurilor importante de cele neimportante.
Ce mi s-a părut mie esențial de reținut din carte și vreau să vă spun si voua este că:
1. Dorința de a avea mereu mai multe experiențe pozitive este prin ea însăși o experiența negativă. În mod paradoxal, acceptarea experienței negative este în sine o experiență pozitivă. Cu cât căutăm mereu să ne simțim bine tot timpul, cu atât vom fi mai puțin satisfăcuți.
2. A nu-ți păsa nu înseamnă să fii indifferent, ci a te simți confortabil cu faptul că ești diferit. Să nu-ți pese, în teoria lui Mark Manson, înseamnă să privești în față cele mai terifiante și mai dificile provocări ale vieții și totuși să treci la acțiune. Problema cu noi, oamenii, este că unii se lasă copleșiți de griji ca într-un vârtej, deoarece nu au nimic mai de preț în viața lor de care să se preocupe.
3. Nu vei fi niciodată fericit cu adevărat dacă tot cauți să afli din ce e compusă fericirea. La fel cum nu vei trăi dacă tot încerci să descoperi sensul vieții.
4. Respingerea e bine-venită oricând, pentru o viața mai bună
5. Călătorește! Călătoriile sunt un instrument fantastic de dezvoltare personală, fiindcă te scot din mediul familiar și îți arată cum o altă societate poate trăi cu valori complet diferite și poate funcționa fără ca membrii ei să ajungă să se urască.
La un moment dat, când citeam cartea, o întrebare pusă de autor m-a lăsat pe gânduri zile bune. Acea întrebare spunea: ”Care e durerea pe care vrei s-o înfrunți?”. Viața este plină de greutăți, lupte și dureri. Nu este de evitat acest lucru. Întrebarea, de atunci, este: ”Ce durere vrei să suporți?”. Am descoperit că este ceva la care nu se gândesc mulți. Există o mulțime de lucruri mișto pentru care ai putea lucra în viața ta. O modalitate de a decide cu adevărat ceea ce vrei să faci este să te întrebi ce durere ești dispus să tolerezi, pentru a obține ceea ce îți dorești, deoarece asta înseamnă că vrei cu adevărat acel lucru.
”Ești grozav, fie că îți dai seama, fie că nu. Esti grozav pentru că alegi de ce să îți pese și de ce să nu-ți pese, în ciuda confuziei nesfârșite și a morții inevitabile. Și tu vei muri, pentru că și tu ai avut suficient noroc încât să te naști. Dacă nu simți asta, du-te într-o zi pe marginea unei prăpăstii și poate vei simți” – Mark Manson.
Această carte m-a trezit la realitate, cu un limbaj puternic și adevărat, fiecare lucru argumentat, uneori prea direct, dar în același timp într-un mod amuzant și provocator. “Arta subtilă a nepăsării“, de Mark Manson, m-a cucerit și mi-a arătat cum să las toate scuzele, fricile, îndoielile și să am o viață mai bună.
Sfatul meu este ca, dacă simți ca e loc de mai bine în viața ta, să nu stai pe gânduri, cartea aceasta este ceea ce îți trebuie.
Patricia Unguru, clasa a XI-a, elevă la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău