Dezastrul din sectia de psihiatrie a Spitalului Buhusi lasa reci autoritatile locale si sanitare. Primarul orasului Buhusi se plange ca nu are bani, iar Casa de Asigurari de Sanatate si Directia de Sanatate Publica nu au obligatia sa se implice financiar. Singurii care platesc pentru conditiile inumane in care traiesc bolnavii sunt angajatii sectiei.
Bolnavii internati in sectia de psihiatrie a Spitalului Buhusi nu au nici o sansa sa o duca mai bine. In numarul de ieri, semnalam ca acestia traiesc in conditii inumane. Instalatia de incalzire nu face fata camerelor inalte si cu tamplaria stricata. Sunt frecvente problemele la instalatia sanitara, apa calda este furnizata cu program, iar cladirea ramane adesea si fara apa rece. Ca urmare, in saloanele inghetate si pe holuri miroase a urina si a fecale. Medicul sef de sectie, dr. Andreea Camer, ne-a declarat ca a sesizat de nenumarate ori problemele cu care se confrunta, dar nimeni nu misca un deget pentru bolnavii de aici. „De cate ori apare in presa un material despre sectia aceasta, nu se intampla nimic altceva decat ca ne mai vine pe cap un control de la Directia de Sanatate Publica. Mai primim o amenda, ni se pune in vedere sa facem una si alta, dar atat. Nu vin fonduri de nicaieri. Faianta cade, conductele se sparg mereu, iar noi suntem vinovati de tot. Tot ce primim este cate un ajutor simbolic: cativa metri de faianta de la niste straini, pentru un perete si jumatate, o galetusa cu margarina, niste haine vechi. Aici e nevoie de fonduri, de miliarde. In loc sa fim ajutati, suntem amenintati cu inchiderea sectiei”.
Primarul Turcea e lefter
De intretinerea cladirii in care functioneaza sectia de psihiatrie ar trebui sa se ocupe Consiliul Local (CL) Buhusi. Primarul Ionel Turcea spune ca nu are bani pentru asa ceva. „Am venituri de 20 de miliarde pe an, cum sa fac fata tuturor cerintelor? Din aceasta suma, 6 miliarde imi trebuie pentru intretinerea scolilor. Cunosc situatia din sectia de psihiatrie. Am fost acolo. Nu aveau apa la grupul social. Am vazut ca sunt infiltratii in pereti. Trebuie sa facem ceva, caci se distruge cladirea, dar nu am bani. Intentionam sa refacem fatada spitalului, dar acum voi dirija acesti bani spre sectia de psihiatrie. Trebuie sa schimbam tevile si am trimis azi (ieri, n.r.) o echipa de muncitori sa vada de ce materiale e nevoie”. Oricum ar incerca sa intinda plapuma primarul, tot va ramane descoperit intr-o parte sau alta. Daca banii vor fi dirijati spre cladirea care gazduieste sectia de psihiatrie, fatada Spitalului Buhusi va arata in continuare ca dupa razboi. Lipsa sustinerii financiare din partea Consiliului Local supara conducerea spitalului buhusean. „Spre deosebire de alte spitale din judet, noi am primit sprijin doar cu mana de lucru si niste var, ne-a declarat dr. Elena Mazilu, directorul spitalului. Ne-ar fi prins bine daca ne-ar fi platit macar din cand in cand o factura la utilitati in perioada de iarna”. Primarul Turcea este categoric in aceasta privinta. „Nu le voi plati niciodata facturi, ne-a declarat el, vizibil nervos. Sa ceara de la Casa de Asigurari bani mai multi!”.
Casa de Asigurari si DSP arata spre primarie
„Spitalul Buhusi a primit in luna ianuarie 3,3 miliarde de lei, ne-a declarat Dan Stoica, purtator de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. 25 la suta din acesti bani erau destinati sectiei de psihiatrie”. Acest lucru nu se simte insa. Bolnavii nu sunt doar inghetati, ci si infometati. Desi, prin lege, alocatia lor de hrana este mai mare decat a bolnavilor din alte sectii, nu se cunoaste si in farfurii. Banii, ca si mancarea de spital, sunt „la cazan”. „Casa nu poate aloca bani pentru investitii in spitale. Singura solutie, in acest moment, ar fi ca bugetul sa fie repartizat pe sectii, iar medicul-sef sa dispuna modul de folosire a banilor, pe baza unui contract de management”, a mai spus Dan Stoica.
Directia de Sanatate Publica (DSP), reprezentanta Ministerului Sanatatii in teritoriu, nu face decat sa inspecteze sectia de psihiatrie, sa semnaleze neregulile si sa le sanctioneze. „Daca se incalca normele sanitare, dam amenzi, ne-a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP. Nu facem investitii in spatii. Cladirile spitalelor apartin consiliilor locale, iar acestea sunt obligate sa le intretina”. Dr. Mihaela Popescu, directorul DSP, spune ca, in mod normal, ar trebui sa inchida acea sectie si sa distribuie bolnavii in alte unitati sanitare. Acestea sunt insa supraaglomerate, la fel ca si sectia din Buhusi. Aici, pe 70 de paturi sunt internati 80 de bolnavi. Multi ar fi trebuit sa fie externati, dar sunt fie necunoscuti, fie uitati de familii. Pentru ei, spitalul inseamna „acasa”, oricat de rau ar fi.Scris de Doina MINCU