De ceva timp, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau se confrunta cu o situatie noua si, aparent, fara rezolvare. Este vorba despre bolnavii pe care nu-i vrea nimeni si pe care nu are unde sa-i transfere.
Sunt persoane fara adapost care din cauza conditiilor in care au trait ani de zile si a consumului exagerat de alcool au ajuns sa aibe probleme psihice.
In judetul Bacau, caminele pentru persoanele cu astfel de afectiuni sunt putine si pline, iar singura sectie de bolnavi cronici este cea de la Spitalul Orasenesc Buhusi. In incercarea de a gasi o rezolvare, asistentii sociali ai Spitalului Judetean Bacau au batut pe la toate usile, chiar si la cele la care bolnavii insusi nu ar indrazi.
Este vorba de familiile lor care nu vor sa mai auda de ei.
„Aceste cazuri sunt cele mai dificile. Daca pentru cei care sufera de alte boli cronice se mai gasesc solutii, pentru cei cu afectiuni psihice este mult mai complicat. Am avut cazuri si din judet. Am vorbit cu primarii de acolo, au fost deschisi, dar ce sa faca cu el? Nu poate fi gazduit oriunde, necesita tratament si o atentie speciala.
La unii le gasim familiile, dar acolo sunt alte probleme. Ei nu si-au crescut copiii, nu i-au ajutat cu nimic si apar eu acum dupa 20 de ani si ii rog sa-i ajute. Nu o fac. Unul dintre ei a declarat in scris ca nu vrea sa auda de tatal sau si ca nu vrea sa mai fie deranjat”, explica Liliana Zaidel, asistent social la SJU Bacau.
Pasati dintr-o parte in alta, ei ramân in spital, consuma fonduri ce ar putea fi directionate pentru tratarea celor care au contribuit la bugetul de sanatate, ocupa paturi, consuma resurse.
„Cautam solutii. Nu putem sa-i aruncam nici in strada si nici in sectia de Psihiatrie nu pot fi internati permanent. In judet nu sunt suficiente camine peste persoane cu astfel de probleme si atunci trebuie sa avem grija de ei. Nu mai spunem de banii pe care-i cheltuim cu tratarea si cazarea lor”
asistent Geanina Pricopi – director de ingrijiri la SJU Bacau
Centrele din judet sunt pline
In judetul Bacau sunt peste 4.000 de persoane care sufera de afectiuni psihice iar Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau are in subordine doar 4 centre unde sunt asistati beneficiari cu astfel de boli.
Este vorba despre Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Darmanesti (82 beneficiari), cel de la Racaciuni (232 beneficiari), Complexul de Servicii Comunitare pentru Persoane cu Handicap Neuropsihic Filipesti format din 4 Locuinte Protejate (24 beneficiari) si Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilitati Tg. Ocna (52 beneficiari).
Toate sunt pline ba chiar sunt si liste de asteptare. Anul acesta va mai fi deschis un Centru de Ingrijire si Asistenta. Potrivit legii, fiecare solicitant trebuie sa depuna un necesar de acte ce stau la baza unei evaluari complexe a dosarului de admitere in centru.
„La sfârsitul lunii februarie 2014, aveam în asteptare un numar de 53 de dosare. Fiecare dosar este evaluat conform unei grile de evaluare ce contine itemi referitori la conditiile locative, apartinatori, daca este persoana cu handicap sau nu si ce grad de handicap are, daca se poate îngriji singur sau cu ajutor, daca este agresiv, ce vârsta are etc.
Conform acestei grile, fiecarui dosar i se atribuie un punctaj care se încadreaza conform categoriilor: nu este situatie ce prezinta risc, este situatie ce prezinta ris, este situatie de urgenta si apoi se instituie masura de protectie potrivita”
Marian Vatamanescu – purt. cuv. DGASPC Bacau
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.