28 noiembrie 2024

Bolnavii cronic, obligati sa-si intrerupa tratamentul!

Tot mai multi suferinzi se plâng ca pe perioada spitalizarii, pentru o anumita boala, nu au primit de la medicul de familie ori de la specialistul din ambulatoriu reteta pentru alte afectiuni cronice, asociate. Ei afirma ca si-au terminat medicatia pentru acestea exact in timpul cât erau internati iar din spital nu le-a fost asigurata, astfel ca au fost nevoiti sa-si intrerupa tratamentul pâna la externare ori sa si-l cumpere la pretul integral.

Ioan C., in vârsta de 80 de ani, este diabetic si face zilnic de trei ori insulina. Pe lânga aceasta, medicul diabetolog i-a prescris si thiogamma, deoarece, din cauza diabetului, are probleme cu circulatia periferica. Multa vreme reteta pentru aceasta a luat-o de la medicul de familie, dar s-a schimbat legea si a trebuit sa se programeze la diabetolog, pentru a-i prescrie thiogamma. Intre timp, insa, a ajuns la Urgente cu tensiune foarte mare si a fost internat la Cardiologie.



“Din aceasta cauza, nu am putut sa ma prezint la diabetolog in ziua programata, asa ca a mers fiica mea pentru reteta cu thiogamma, ne-a declarat Ioan C. Medicul diabetolog i-a spus, insa, ca nu poate sa-i dea reteta, deoarece sunt internat. Totusi, a fost amabil si i-a scris o scrisoare medicala, in baza careia medicul de familie ar fi urmat sa-mi prescrie thiogamma. Dar si medicul de familie i-a spus ca nu are voie sa elibereze reteta pe perioada spitalizarii. In spital, insa, nu am primit si thiogamma.” Si necazul bolnavului nu se opreste aici.

Amânat pentru urmatoarea luna

Cardiologul din spital i-a schimbat tratamentul pentru inima, dar, la externare, nu i-a dat decât scrisoare medicala, nu si reteta compensata. I-a spus sa mearga cu scrisoarea la medicul de familie ca sa-i prescrie tratamentul recomandat de el. De la cabinetul medicului de familie a aflat, insa, ca, si daca s-ar prezenta la consultatie, abia in decembrie i se va da reteta compensata, deoarece in noiembrie a beneficiat de una cu medicamente pentru tratarea bolii cardiace. Asa ca a fost nevoit sa-si cumpere produsele farmaceutice recomandate de cardiolog.

Medicii, buni de plata

Cele relatate de catre bolnav au fost aduse si la cunostinta Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau. Reprezentantul acesteia nu a fost deloc surprins si a invocat ca “asta-i legea”. “Pe perioada spitalizarii unui pacient, niciun medic specialist din ambulatoriu si nici cel de familie nu au voie sa-i elibereze reteta. Aceasta se da in urma consultatiei efectuate pacientului.

Deci la medicul de familie ori la specialistul din ambulatoriu trebuie sa se prezinte pacientul, nu apartinatorii. Legea prevede clar acest lucru si ca serviciile medicale acordate in ambulatoriu unui pacient, pe perioada spitalizarii lui, vor fi invalidate, deci nu ii vor fi platite medicului respectiv. Noi nu facem altceva decât sa aplicam legea. Tot legea spune ca pentru acelasi diagnostic nu se poate da intr-o luna decât o reteta. Medicii o respecta, sunt mult mai prudenti, pentru ca, in urma controlului Curtii de Conturi, li s-au imputat retetele eliberate contrar normelor”, ne-a spus Iulian Oboroceanu, sef serviciu, purtatorul de cuvânt al CJAS Bacau.

Pentru ca un bolnav sa nu ajunga in situatia prezentata mai sus, reprezentantul CJAS Bacau a sugerat sa ia reteta pe trei luni, legea permitând acest lucru, in cazul unei boli cronice. Dar cum marea majoritate a pensionarilor au venituri mici iar medicamentele, chiar compensate, sunt scumpe, evident ca nu vor putea sa suporte costul acestora pe trei luni odata. Nu au bani, asa cum nici spitalele nu dispun de fonduri suficiente pentru a asigura toata gama de produse farmaceutice necesare.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014