19 ianuarie 2025

Bolnava de cancer care a pierdut procesul cu CAS a ajuns la CEDO

Elena Luca, bolnava de cancer care a dat in judecata Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si a pierdut procesul, a deschis actiune la CEDO. Ea reclama ca i s-a incalcat dreptul la un proces echitabil si ca, la recurs, Curtea de Apel Bacau a ignorat dispozitiile Curtii de Justitie a Uniunii Europene care ii dadea dreptate.

Cazul Elenei Luca este unul controversat si atipic, tocmai pentru ca s-au cerut lamuriri de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), de la Luxemburg, de care nu s-a tinut cont ulterior. Diagnosticata, in 2008, cu cancer laringian, cu evolutie galopanta, Elena Luca a fost nevoita sa se trateze, pe cheltuiala ei, intr-o clinica din Viena.



Dupa ce s-a intors in tara, Elena Luca a cerut Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bacau decontarea cheltuielilor cu tratamentele suportate in strainatate, in baza formularului E112. Din suma totala cheltuita in Viena, de 21.733 euro, CAS i-a decontat doar 4.000 de euro, in baza altui formular, motivat de faptul ca bolnava nu a depus cerere pentru formularul E112.

Si asta desi legea prevede ca E112 poate fi eliberat si dupa efectuarea tratamentului, in situatii speciale (stadii avansate ale bolii), insa numai daca nu s-a facut plata serviciilor medicale. Paradoxal, in cazuri similare cu al Elenei Luca (pacienti care si-au platit singuri tratamentele), legea nu mai permite decontarea integrala.

Tocmai pe aceste inadvertente din lege si posibile interpretari, Curtea de Apel, in recurs, a cerut lamuriri de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Raspunsul CJUE a fost clar in favoarea bolnavei, in sensul ca autoritatile nu trebuie sa se cramponeze de o cerere, mai importanta fiind viata omului.

„Raspunsul CJUE a fost analizat de catre Curtea de Apel Bacau, dupa repunerea pe rol a dosarului, si, surprinzator, s-au interpretat eronat prevederile imperative ale Ordonantei CJUE care obligau la despagubirile solicitate, chiar si in absenta formularului E112 – arata Petrus Flenchea, avocatul Elenei Luca.

Interpretarea eronata s-a soldat cu respingerea recursului. Consider ca a fost incalcat dreptul la un proces echitabil prin interpretarea subiectiva de catre completul de recurs al Curtii de Apel Bacau a dispozitiilor cuprinse in Ordonanta CJUE.

Apreciez ca interpretarea subiectiva se coroboreaza cu ignorarea expresa a punctului de vedere al CJUE, atâta vreme cât respingerea recursului Elenei Luca se bazeaza pe opinia instantei conform careia lipsa autorizarii prealabile a CAS – formularul E112 – nu a condus la excluderea platii contravalorii serviciilor medicale, ci la plata partiala a acestora.

In realitate, lipsa formularului E112, data fiind si boala galopanta, urgenta, a fost luata in calcul de CJUE când a statuat obligativitatea platii tratamentului medical la contravaloarea solicitata.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img