21 decembrie 2024

Bolile mileniului III

Alimentatia moderna si stresul sunt dusmanii sanatatii

Specialistii spun ca ne aflam in plina epidemie de diabet. Datele statistice le dau dreptate, desi cuvantul “epidemie” face trimitere la boli contagioase. Medicii cardiologi nu se mai mira de pacientii cu infarct la 19-20 de ani. Cazurile de bolnavi cu leucemie, in numele carora se cere ajutor pentru tratament in strainatate, sunt o prezenta cotidiana in mass-media. Bolile psihice au umplut sectiile de spital si centrele de ingrijire. Numarul bolnavilor cu afectiuni cronice creste intr-un ritm ametitor, la fel ca si sumele cheltuite cu tratamentul lor.

In judetul Bacau sunt, la acest moment, in evidenta medicilor peste 19.000 de pacienti cu diabet. Acestia se afla sub supraveghere si tratament. Alti pacienti, nediagnosticati inca, duc boala pe picioare. Autoritatile sanitare, mondiale si nationale, atrag atentia ca imbolnavirea prin diabet zaharat a capatat proportiile unei epidemii, desi boala nu este contagioasa. In sprijinul afirmatiilor lor vin argumente matematice. Doar la nivelul judetului Bacau, in 2005, de exemplu, se aflau in evidenta in jur de 8700 de pacineti cu diabet. In 6 ani, numarul lor a crescut cu peste 10.000. Daca dupa primele 5 luni ale anului trecut se aflau in tratament 17.945 de bolnavi, la sfarsitul lui mai 2011 numarul era de 19.367. Factorii favorizanti ai bolii sunt alimentatia nesanatoasa si stresul.

“Lumea nu stie sa-si gestioneze stresul”



Tot regimul de viata modern, care a copiat ce este mai nociv in civilizatia occidentala, si stresul se regasesc printre cauzele bolilor care ne ataca inima. “Noi tindem sa imprumutam din vest avantajele stilului de viata de acolo, dar uitam ca acesta vine si cu provocari carora nu suntem pregatiti sa le facem fata, ne-a declarat dr. Radu Grigoriu, medic cardiolog. Lumea nu stie sa-si gestioneze stresul. Munca peste masura, grija zilei de maine si lipsa sperantei sunt cauze de boala.” Obiceiurile alimentare gresite, fumatul si diabetul se afla pe aceeasi lista a factorilor favorizanti ai bolilor cardiovasculare. Dupa cum arata datele stocate la DSP, 5% din populatia judetului este diagnosticata cu cardiopatie ischemica, iar 10% cu hipertensiune.

Mii de bacauani cu tumori

Ulcerul si ciroza hepatica cronica sunt alte doua afectiuni foarte “populare”, cu peste 9.000 de pacienti, respectiv 13.374 pacienti. Tumorile maligne afecteaza in jur de 8500 de persoane. Cazurile de leucemie, care nici macar nu pot fi vindecate in tara, sunt mediatizate zilnic, deoarece singura speranta a pacientilor este transplantul de maduva, care costa in strainatate peste 100.000 de euro. “In ultimii ani nu s-a schimbat nimic in factorii de risc pentru aparitia cancerului, ne-a declarat dr. Mihaela Spiridon. Nu putem spune ca acum sunt mai multe leucemii decat in urma cu cativa ani. Sunt doar mai vizibile. Pacientii incearca sa ajunga la clinici din alte tari si atunci fac demersuri pe toate caile.”

Multi “psihici” nediagnosticati

DSP are in registre 4196 de pacienti cu afectiuni psihice. Medicii spun insa ca la nivelul judetului sunt cel putin 7.000 de persoane care au tulburari de schizofrenie. Adresabilitatea in sectiile de psihiatrie ale spitalelor publice a crescut foarte mult. Daca in 2000, in Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau au fost internati 1500 de pacienti cu boli psihice, in 2010 s-a ajuns la 2600 de internari la Psihiatrie. “Morbiditatea prin boli psihice este pe locul III intr-un clasament al bolilor”, a declarat dr. Carmen Covrig, sef sectie Psihiatrie la SJU. Sectiile sunt supraaglomerate, la fel ca si centrele rezidentiale pentru pacientii cu boli psihice.

„Oameni tineri ajung acum la cabinetele de cardiologie sau in spital cu patologie care altadata era caracteristica doar varstei a II-a sau a III-a. Mai inainte ma «laudam» cu un infarct la un tanar de 21 de ani, dar care a fost pe fondul unei anomalii vasculare. Acum intalnesc infarct si la 19-20 de ani. Este vorba in aceste cazuri de tineri cu dislipidemii, din familie sau pe fondul alimentatiei, fumatori si chiar consumatori de etnobotanice, ca tot se poarta.”
Dr. Radu Grigoriu

„Depresia, foarte frecventa in aceste vremuri, pare ceva banal pentru multi, dar aceasta da tulburari somatice si reduce randamentul bolnavului. In acelasi timp, am observat o crestere a patologiei varstei a III-a, in special a cazurilor de dementa.”
Dr. Carmen Covrig

Deteriorarea starii de sanatate a populatiei este demonstrata si de consumul de medicamente. Daca in 2004 Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate deconta lunar retete compensate de 2,7 milioane lei, acum consumul lunar depaseste 8 milioane lei.
Doina Mincu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img