22 ianuarie 2025

BNR: bancnotă aniversară „185 de ani de la nașterea regelui Carol I”

Banca Națională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, pe 1 decembrie, o bancnotă aniversară pentru colecționare, cu valoare nominală de 100 de lei, imprimată pe suport de polimer, cu tema „185 de ani de la nașterea regelui Carol I”. Bancnota are dimensiunile 147 x 82 mm, cu o toleranță de ± 1 mm și culoare predominantă albastru, este imprimată în tehnică mixtă, plană și relief, pe suport de polimer, și are fereastră transparentă complexă.

Pe aversul bancnotei se regăsesc elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul și semnătura regelui Carol I, dedesubt numele acestuia și anii de viață, respectiv „REGELE CAROL I 1839-1914”. În zona centrală se află o reprezentare a reversului însemnului Ordinul „Steaua României” și o scenă de luptă din timpul Războiului de Independență. Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori: în stânga jos, pe orizontală, în cifre „100”; în partea centrală, jos, pe orizontală, în litere, „LEI UNA SUTĂ”; în dreapta jos, pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” și în dreapta sus, pe verticală, în cifre „100”. Semnăturile guvernatorului și casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere.
Data punerii în circulație, respectiv „1 decembrie 2024”, este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei. Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.



Pe reversul bancnotei, compoziția grafică include o reprezentare a statuii de la Peleș a regelui Carol I și, în centru, o imagine a Castelului Peleș. Dedesubt este imprimat, pe orizontală, pe două rânduri, textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEȘTE CONFORM LEGILOR”. În plan secund, în zona centrală, este reprezentat podul Carol I, de la Cernavoda.
Sus, pe orizontală, se află denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și sigla BNR, care este poziționată în dreapta sus și stânga jos. Valoarea nominală este imprimată în cifre, „100” pe verticală în stânga sus, pe orizontală, deasupra Castelului Peleș și în dreapta jos și în litere „UNA SUTĂ LEI” pe orizontală în stânga jos. Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate. Seria și numărul bancnotei, tipărite cu litere și cifre în două culori, negru și roșu, sunt imprimate astfel: în centru sus, pe orizontală, cu cerneală roșie, cu caractere de înălțime crescătoare și în stânga, pe verticală, cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime.

Pe lângă elementele de siguranță destinate publicului, bancnota de 100 de lei prezintă, suplimentar, elemente de siguranță adăugate prin imprimare, atât pe aversul cât și pe reversul bancnotei și detectabile cu aparatură specială.
Bancnota este inclusă într-un pliant de prezentare, al cărui text este redactat în limbile română, engleză și franceză.
Tirajul maxim este de 30.000 de bancnote, iar prețul de vânzare al unei bancnote este de 150 de lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.
Bancnotele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic se face prin sucursalele regionale Iași, București, Cluj, Constanța, Dolj și Timiș ale BNR.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img