3 ianuarie 2025

Blagesti, comuna care a intrat si in manualele de istorie ale tancilor

„Comuna Blagesti. Locul in care istoria este la ea acasa, spune primarul Laurentiu Munteanu, cel care de vreo patru legislaturi isi invinge contracandidatii la scoruri de… Ko. Suntem si in manualele de istorie ale tancilor si asta nu-i de ici-colo. Peste tot dai de istorie: Valea lui Ion, Blagesti, Buda… O istorie care ne obliga. Unirea Principatelor (cu Ion Ababei in divanul Ad-hoc), rascoala din 1907 (scanteia de la Flamanzi si de aici a pornit), cele doua razboaie mondiale care ne-au gasit mereu in valtoarea lor, nu doar ca scena, ci si prin actorii principali…” Localitati componente: Blagesti, Valea lui Ion, Tardeni, Poiana Negustorului, Buda, Sipote. Suprafata: 9.630 ha. 2.456 gospodarii, 7.303 locuitori. 8 scoli, 6 gradinite, 3 dispensare, 3 camine culturale, biblioteci, C.D.I. modern. Blagesti. Atestare documentara: 22 iulie 1436. In 1973, aici a fost descoperit un tezaur de dinari imperiali romani, care incepe cu monede de la Vespasian si se termina la Elagabalus (222 e.n.).

Credinta si cultura



Biserica din Blagesti, cu hramul inchinat „Sfintei Cuvioasa Parascheva”, inaltata in 1838, de catre camatarul grec Anghelivali, este unicat in Moldova, avand forma unei nave sustinuta de zece stalpi. Biserica din Valea lui Ion, cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, rivalizeaza prin arhitectura si pictura, cu manastiri vestite. Biserica Buda, cu hramul „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” si biserica Tardeni, cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, respira admirabil, si ele, aerul credintei. O bisericuta din Blagesti, inaltata in 1680, cu hramul „Sfintii voievozi Mihail si Gavril“, si-ar avea originile, potrivit izvoarelor istorice, in Ardeal si in nordul Bucovinei, de unde ar fi fost adusa. Este construita numai din lemn. La Poiana Negustorului, lucrarile de constructie pentru o biserica ortodoxa au debutat, dar mai asteapta sponsori. In Blagesti exista si mai noua biserica de rit vechi. Preotii pe care-i cunosc – Vasile Cozma, protopop, Ioan Lupan, Romeo Sbarcea, Gheorghe Casaneanu – sunt repere morale ale comunitatii. Monumente dedicate eroilor, cladiri declarate monumente istorice, personalitati ale culturii nationale (universitari, istorici si critici literari, poeti, romancieri, medici de renume) sunt alte motive de mandrie. Comuna are si monografii.

Oftatul in zi de sarbatoare

Nu-i de ici-colo ca si la o sarbatoare sa aduni inteleptii comunei pentru a vorbi despre ce a fost si ce ar trebui sa fie in investitiile comunei. Asfaltul a cucerit aproape totul. Institutiile de invatamant respira european. Paraiele naravase au fost imblanzite. Nu intamplator, lui Laurentiu Munteanu i se spune „primarul proiectelor”. Chiar si firme precum VIVA FEED SRL, unul dintre cei mai importanti producatori autohtoni de nutreturi combinate, desfasoara activitati in acest atractiv mediu local. E sarbatoare si sunt schitate proiecte; chiar si in zi de sarbatoare. Voce: „Un catun din Valea lui Ion nu cunoaste bucuriile lampii lui Ilici”. Primarul, valean de origine: „Of! Vom rezolva”. Sa oftezi si in zi de sarbatoare e un semn bun. Inseamna ca-ti pasa.

Hramul, cu vesmintele Sfintei Cuvioasa Parascheva

„Ne bucura faptul ca Zilele comunei coincid cu hramul bisericii noastre, «Sfanta Cuvioasa Parascheva». Armonizam cele doua dimensiuni ale sarbatorii, crestina si laica, oferim concetatenilor bucurii pentru suflet, recreare pentru trup. Astazi, hramul nostru are ca noutate vesmintele Sfintei Cuvioase Parascheva, care ne-au fost donate de Mitropolie, prin osardia Preasfintitului Ioachim Bacauanul. Credinciosii au venit, de peste tot, in numar mare. E o frumoasa sarbatoare a sufletului pentru toti”, spune parohul Romeo Sbarcea. La hram, ca la hram: dupa sfanta slujba, credinciosii s-au infruptat din alesele bucate stropite, cu moderatie, cu vin si rachiu. Apoi au plecat catre spectacolul din parcul de langa primarie sau la intrecerile sportive, ca sa-si aplaude favoritii.

Catalogul de aur, miri si mirese de aur

Nunta de aur cu primarul… Diplome, un pliculet cu bani, sampanie, vin, o gustare, urari, flori… Copiii si nepotii au venit cu parintii. Unii, tocmai de prin Bacau. Ce emotii… Primarul ii saluta pe sarbatoriti ca si cum ar fi domnisori si domnisoare; ca acum cincizeci de ani… Astazi, un nou legamant… Poiana Dumitru si Gartu Lucretia. Gartu Neculai si Lupu Silvia. Dediu Constantin si Zama Olga. Hanganu Ion si Bucataru Maria… Perechile zambesc. Cu siguranta, se zvarcolesc amintirile in ei… Munteanu Ion si Baciu Adela. Munteanu Ion si Sandu Profira. Argatu Neculai si Ispas Ecaterina. Gartu Iordache si Nistor Valeria. Apostol Ion si Blaj Viorica… si primarul tot striga catalogul de aur… Curg aplauzele celor apropiati… Stan Neculai si Scripcaru Ana. Brumea Aurel si Munteanu Maria. Grumazanu Gheorghe si Cociorva Ileana. Acatrinei Constantin si Baba Luta. Bostan Ion si Ungureanu Viorica. Boboc Cezar si Cociorva Aurica. Agache Gheorghe si Zama Ileana. Tanase Gheorghe si Traista Ecaterina… Unii dintre cei din catalog lipsesc. Boli, nevointe… sugubat, un mire de aur isi intreaba consoarta: „Daca am da timpul inapoi, m-ai mai lua?”… Mireasa de aur ii tine isonul: „De ce vrei sa stricam sarbatoarea asta?”… Primarul zice ca-i asteapta si la nunta de platina… „Dar tot primar sa fii!”, ii zice un mire… Primarul, politicos, nu-l contrazice…

Cantul, sportul si butoiul cu pulbere gingasa

Pe scena amenajata in parc, Laura Haidau, Marius Zgaianu, stefania Patru, Angelica Flutur, grupul folcloric „Flori de Busuioc”, ansamblurile folclorice „Ca la noi”, „Saratelul”, „Stejarii” Suceava , alti interpreti de muzica populara din zona Bacaului, tinere talente locale au oferit, timp de doua zile, spectacole de poveste. „Toti au fost minunati, dar Mioara Velicu a pus cireasa pe tort, cucerind, ca de obicei, aplauze peste aplauze. Artistii din comuna ne-au mangaiat sufletele”, spune primarul Laurentiu Munteanu. Handbal, fotbal, cros, popice alte intreceri sportive. Copii, tineri, parinti, bunici, aplauze, pasiuni, umor, premii… Vreo patruzeci de tarabe adapostite de corturi care opresc ploaia mocaneasca ii invita pe sateni la mici, bere, produse artizanale si tot felul de marfuri. O „caracatita” rotitoare ii atrage pe copii ca un magnet. La popice, pasiunile tinerilor si bunicilor sunt pe val. Primarul are musafiri din toate zarile. Unii il lauda, invidiindu-l pentru comunicarea grozava pe care-o are cu oamenii. Primarul de Garleni, Valentin Flenchea, ne aduce aminte ca desemnarea candidatilor pentru Parlament a facut din nou vedeta butoiul cu pulbere gingasa al politicii.

„Putem bucura si noi cerul cu putina lumina!”

Duminica, in intunericul bland al toamnei, au pornit spre cer, ca o cortina trasa peste manifestari, zbenguielile focului de artificii. „La inceputul toamnei, zice un spectator, am tras cu ochiul la focul de artificii al buhusenilor. Acum sa-si mai clateasca si ei ochii cu spectacolul nostru, ca doar n-or fi targovetii buricul vaii Bistritei! Putem bucura si noi cerul cu putina lumina!” Primarul, cu ochii pe cer, ma trage de maneca: „Domnule, tare m-am mai indragostit de oameni din comuna asta, de istoria locului! Cand vad oameni fericiti, simt ca niciun strop de truda nu e in zadar…”
Blagesti. Istorie veche, istorie noua si Speranta…



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img