Băcăuanii și toți cei pasionați de turism sau istorie pot vedea, acum, imagini 3D ale uneia dintre emblemele municipiului – Biserica Precista. Lucrarea aparține tânărului arhitect Alexandru Șerban Bălan care a mai realizat imagini într-un astfel de format ale Bisericii Armene, ale Cinematografului Muncitorul, ale Casei Alecsandri, dar și ale stației de cale ferată din oraș.
Alexandru Șerban Bălan s-a remarcat deja și prin câteva proiecte animate propuse pentru o față modernă și civilizată arhitectural a Bacăului și lucrează în prezent la refacerea cu mijloace specifice tehnologiei IT a imaginilor altor imobile din zestrea istorică a Bacăului.
Imaginea Bisericii Precista este realizată prin randare după fotografii vechi ale acestui obiectiv.
Biserica este parte componentă a Complexului arhitectonic al Curților Domnești din Bacău. A fost construită în vremea Sfântului Ștefan cel Mare de fiul său, Alexandru, și a fost sfințită la 1 ianuarie 1491.
Construita din piatră și cărămidă în stilul specific epocii lui Ștefan cel Mare, biserica este bine proporționată și sveltă. Biserica Precista a rezistat timpului prin unele transformări și reparații întreprinse în secolul al XVII-lea, în vremea domnitorului Vasile Lupu. În secolul al XlX-lea, au fost alte transformări, care au denaturat forma originală a bisericii.
Arhimandritul Nilos, de la Mănăstirea Esfigmenu, din Athos, a adăugat un pridvor, a construit o turlă deasupra pronaosului, a pictat interiorul bisericii în tempera și a pardosit-o cu dale de piatră. În anul 1924, Comisiunea Monumentelor Istorice a început lucrări de restaurare la acest monument, în vederea refacerii ei în forma originală.
Lucrările au fost terminate în 1933. Lucrări de mare amploare s-au întreprins și între anii 1984-1988, dar și între 2001-2004.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.