7 ianuarie 2025

Biserica nemtilor din Buhusi, un crâmpei grozav de istorie

In Buhusi mai exista doar 40 de cetateni de etnie germana. Intre cele doua razboaie mondiale, multi specialisti germani au lucrat la Fabrica de Postav, unii dintre ei intemeind aici familii mixte.

Un interesant document pe care ni l-a oferit prof. Ernestina Dochia, ne ofera detalii despre construirea bisericii evanghelice, despre viata acestei comunitati in Buhusi. „Biserica noua, construita si inzestrata, a fost sfintita in anul 1936 de catre Episcopul Bisericii Evanghelice din România: a.Victor Glondys”, precizează documentul.



In jurul anului 1935, comunitatea evanghelica din Buhusi avea aproximativ 450 de familii, cu peste 1.000 de membri evanghelici. Slujbele bisericesti pentru acesti enoriasi s-au tinut in cantina fabricii.

biserica nemtilor 2Pentru a-si construi o proprie biserica, locuitorii evanghelici din Buhusi au cumparat de la Fabrica de Postav un teren de 1674 m.p. Mijloacele banesti pentru cumpararea materialului necesar, manopera si mobiliarul bisericii au fost procurate prin colecte, „prin aranjari de festivilitati benevole”, subventii din partea bisericii si din partea locuitorilor de alta credinta din Buhusi. Construirea bisericii, care are o suprafata cladita de 165 m.p. si cuprinde doua incaperi, s-a efectuat sub coordonarea preotului Erwin Theil si „ a curatatorului comunitatii”, Hans Eisenburger. Mobilierul bisericii a fost confectionat in Bacau, iar clopotul a fost turnat la Sibiu si poarta inscriptia: „Evangh Kirchengemeinde-Buhuşi-Fritz Kauntz-Hermannstadt 1936” (Comunitatea evanghelica Buhusi, Fritz Kauntz Sibiu, 1936).

„Oraselul, mai citim in acest document, are astazi 14.000 de locuitori, din care 28 de religie evanghelica care alcatuiesc Comunitatea evanghelica din Buhuşi. Locuitorii Buhusului sunt muncitori, tehnicieni si ingineri la Fabrica de Postav din localitate. Locuitorii evanghelici sunt aproape cu totii muncitori activi sau pensionati”.

Daca avem in vedere evolutia populatiei orasului Buhusi, estimam faptul ca documentul, care nu este datat, dar face parte dintr-o arhiva de familie foarte valoroasa, a fost redactat in jurul anului 1960. Astazi, biserica evanghelica din Buhusi, frecventata cândva mai ales de cetatenii de etnie germana, apartine cultului ortodox.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img