In Parincea, pe coama dealului, daca mergi pe soseaua principala, n-ai cum sa nu observi o biserica mica, din lemn, imprejmuita cu gard de fier forjat, situata alaturi de un alt lacas de cult, nou. Este Biserica cu hramul "Sf. Neculai", despre care oamenii din zona spun ca ar data din vremea lui Stefan cel Mare. "Dar nu am gasit documente care sa ateste acest lucru", ne spune o maica tanara, care ingrijeste zilnic bisericuta, despre care aflam ca apartine de Parohia Parincea, dar ca de fapt este locul unde cele 20 de maicute, care locuiesc in aceeasi curte, in chiliile ce imprejmuiesc biserica noua, se roaga. Bisericuta de lemn a fost construita de enoriasi in anul 1702, in localitatea Cucuieti, comuna Tamasi. Fiind fara vietuitori, au luat-o oamenii din Zlatari (comuna Ungureni) sa o duca la ei in sat, dar nu s-a mai dat dusa. "S-a blocat" in camp, s-au facut serviciile religioase si a ramas locului. "Asa spune istoria. Ca biserica a fost adusa de un car trasa cu doi boi, care s-au poticnit aici in camp si au refuzat sa mearga mai departe. Asa ca s-a decis ca ea sa ramana aici, in Parincea. S-au gandit ca asa a fost randuiala lui Dumnezeu. Figureaza ca monument istoric si abia prin secolul XIX a mai fost reparata. Se vorbeste ca aici ar fi fost si o manastire de calugari. Mult timp a fost parasita", ne mai spune gazda noastra.
In 1995, reparata
Abia in 1995, bisericuta a avut parte de o reparatie capitala, gratie contributiei enoriasilor, dar si a intregului sobor de maici si surori, a caror stareta este Maica Evlampia Corciu, alaturi de preotul duhovnic Mihail Velea. Acum slujeste acolo pr. Calenic Tudorache, preot calugar venit din Runc. "In mica biserica inca se mai pot vedea icoanele vechi si doua sfesnice, care dateaza din vremea in care ea a fost contruita, in Altar este si Sfanta Masa, de fapt un trunchi vechi de copac. Aici se tin slujbe de trei ori pe zi. Cand a fost reparata s-a inlocuit scandura din interior si s-a «captusit» exteriorul cu lemn nou. Barnele s-au pastrat, stalpii interiori de la intrare, la fel. Nu s-au gasit vesminte in inventar. Stim doar ca aici era si un cimitir vechi, parasit", mai spune maica. Sfintirea s-a facut in 14 iulie 1996 de catre Prea Sfintitul Eftimie Luca – Episcop al Eparhiei Romanului. Ulterior, pentru ca bisericuta era prea mica pentru pelerinii care veneau din toate colturile tarii, s-a decis ca alaturi sa fie ridicata si biserica noua.
Inceputurile asezamantului
In anul 1991, ulterior iesirii la pensie din cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, maica Evlampia Corciu se retrasese la Manastrirea Dumbravele (judetul Neamt). Acolo era vizitata mereu de consateanca sa, sora Marioara Costea, care ii povestea deseori de biserica parasita, aflata la marginea localitatii Parincea, din judetul Bacau. Astfel a aparut ideea intemeierii unei manastriri de maici, pe amplasamentul vechiului lacas de cult ortodox. Curand, cele doua consatence au spus gandul lor Prea Sfintitului Eftimie si asa a luat fiiinta asezamantul denumit "Sfantul Neculai din Camp." S-a alaturat misiunii lor parintele calugar Mihai Velea, de la Manastirea Bistrita. Cei trei au gasit biserica in paragina, iar imprejur nu era nicio camera de locuit. Asa ca au apelat la o remorca vagon de la S.M.A. Parincea in care s-au instalat cele doua maici, iar parintele a locuit in pridvorul bisericii. Asa au inceput lucrarile din banii lor de pensie, din cele ale localnicilor, din donatii, colecte si alte ajutoare. Ulterior li s-au alaturat si alte surori. S-a construit un prim corp de chilii, apoi un altul, apoi s-a finalizat toata lucrarea. Ulterior s-a ridicat si biserica noua, Biserica Mare cu Hramul "Adormirea Maicii Domnului". Tinerele dornice de viata monahala li s-au tot alaturat si le-au sustinut efortul.
O biserica asemanatoare exista si in Horgesti
O biserica asemanatoare, ”Sfintii Voievozi Constantin si Elena”, este situata in comuna Horgesti, chiar in centru, pe un deal. De Boboteaza, in dimineata zilei de 6 ianuarie 2008, lacasul de cult a fost mistuit de flacari. Au ars atunci 50 mp de acoperis. Biserica avand hramul ”Sfintii Voievozi Constantin si Elena” a fost construita în anul 1889, din caramida, are suprafata de aproximativ 100 mp si înaltimea de circa 13 m. Obiectivul este acoperit cu tabla peste sindrila si este imprejmuit de un cimitir.
Roxana Neagu