Pe urmele credintei
De la distanta, e o bisericuta modesta, ca atatea altele de la tara, insa dupa ce ai urcat panta si te trezesti in fata ei, odata simti ca lacasul are ceva special. Biserica “Sfintii Voievozi” din Rusaiesti e cea mai veche din Protopopiatul Moinesti, fiind ctitorita in 1540 de catre Ionita Tataru si calugarul Catana.
Mica, delicata, ireala, luminata parca dinauntru. Pana si vopseaua, de un albastru pur, ca acuarela unui copil, pare de sorginte divina. Rusaiestiul e o sigura parohie cu doi preoti: Arpad Corbu si Vasile Popa. Sunt 60 de familii, ceea ce inseamna putine cununii si botezuri peste an. Cu toate astea, la slujbe, “mereu e lume”, caci vin si straini sa se roage in incaperea mica a lacasului infiintat cu jumate de mileniu in urma. Dincolo de bisericuta din lemn, o casa praznicala noua, incapatoare, “ridicata din efortul enoriasilor din toate satele comunei, arata Ioan Dobrovat, primarul din Poduri. Numai cu cei din Rusaiesti nu se putea. Sunt in varsta si putini.” Pomelnicul si vechi strane stau marturie a credintei ortodocsilor din zona Moinesti de-a lungul a cinci veacuri. Toate au fost pastrate asa cum erau si date mai departe. “Biserica a beneficiat de lucrari de restaurare, apoi de intretinere, i s-a montat o centrala, dar alte schimbari nu s-au facut”, arata pr. Vasile Popa.
Icoanele vegheaza de cinci veacuri
La un moment dat, au descoperit si specialistii Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu ca are o valoare speciala. “Ne-au spus ca ar fi ideal sa dam jos scandurile ca sa se vada barnele, dar nu putem face asa ceva deoarece nu este in conservare, spune parintele. E o biserica in care se slujeste. Daca ne vor da fonduri sa construim un lacas nou, vom trece Biserica «Sf. Voievozi» in conservare si vom face ce ne-au sfatuit.” Ma uit la bisericuta si vad o fiinta. Scandurile subtiri, ca pliurile unei mantii, ferestrele mici, ca niste ochi ingustati, ganditori, linistea pe care o emana ii dau un aer de batrana inteleapta, senina, aflata pe jumatate dincolo. Se crede ca Biserica “Sf. Voievozi” din Rusaiesti a fost construita pe locul alteia mai vechi, satul insusi fiind mai vechi decat o arata documentele. “Localitatea era cunoscuta sub numele de Rusesti si a fost atestata documentar pe 16 aprilie 1443”, arata pr. Vasile Popa. De altfel, exista documente din 1461 si 1481 care pomenesc de existenta sa ca sat razasesc, locuitorii fiind improprietariti Stefan cel Mare, pentru vitejia lor. De-a lungul vremurilor, biserica a fost reparata de mai multe ori, inzestrata cu mobilier, icoane si obiecte de cult. O dovada e inscriptia chirilica de pe stranele vechi, unde este amintit anul 7237, adica 1729, si semnarea cu caractere chirilice de pe icoana “Soborul Sfintilor Voievozi Mihail si Gavril": "Aceste sfinte patru icoane s-au zugravit de Mihaila Popovici si ucenicul sau Lazor Popa, in 1820 iunie 15", arata parintele. Biserica a fost restaurata in 1939 cu sprijinul mai multor oameni importanti: generalul Nicolae Sova, avocatul Vasile Sova, Eugen Demetrescu, secretar general al Ministerului de Finante, si Constantin Dumitriu, inspector scolar general.
Sa o pastram ca pe o comoara
“Lucrarile au fost coordonate de cunoscutul arhitect Stefan Bals, in timpul arhipastoriei Prea Sfintitului Episcop al Romanului, Lucian Triteanu. Cu ocazia acestei restaurari s-a pastrat intreg corpul bisericii, cu lucratura si liniile neschimbate, s-a pastrat Sfana Masa si catapeteasma din 1614”, explica pr. Vasile Popa. Dar catapeteasma, asa cum arata azi, a fost pictata in 1841, dupa cum rezulta din insemnarea facuta pe icoana "Maica Domnului cu Pruncul": "Anul 1841 feb. 12 Gheorghe Rusein zugrav". S-a schimbat temelia de piatra, iar peretii din barne de stejar au fost tabanuiti cu scandura, doar cele doua usi masive din lemn, de la pridvor si de la altar, fiind lasate neacoperite deoarece erau decorate cu o feronerie foarte frumoasa, lucrata de mesteri talentati. S-a refacut acoperisul din sindrila in “solzi de peste”, pastrandu-se stilul vechi, si pridvorul. Tot in 1939, biserica a fost inzestrata cu clopote, mobilier nou, obiecte de cult, policandre, vesminte etc. “In acelasi an, a fost realizata si clopotnita detasata, dupa planul arhitectului Bals“, arata Vasile Popa. Bisericuta din Rusaiesti e tare mica si pare modesta, zarita printre case, dar e bogata prin trecutul ei si dovezile acestei varste: pomelnicul scris in chirilica, stranele dulgheresti, icoanele imparatesti, apoi liturghiere, candele s.a. Multe obiecte si carti vechi au fost insa transferate, din initiativa Episcopiei Romanului si Husilor, Ia Muzeul Manastirii Bogdana, “spre o mai buna pastrare”. Pentru ca istoria acestui lacas sa nu se piarda, pr. Vasile Popa a intocmit o monografie. “Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din satul Rusaiesti, monument istoric si de arhitectura, ridica prestigiul comunei Poduri, afirma parintele. Ea face parte din zestrea arhitecturii populare pe care o mostenim de la inaintasii nostri si pe care trebuie sa o pastram ca pe o comoara de mare pret.”