10 ianuarie 2025

Biserica din muntele de sare și-a sărbătorit hramul de vară

Biserica din subteranul Salinei Târgu Ocna și-a prăznuit, vineri, hramul de vară, aducând împreună numeroși credincioși în acest lăcaș de cult unic în lume. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, programul liturgic dedicat pomenirii Sfintei Mucenițe Paraschevi de la Roma a început la ora 8.00, cu săvârșirea slujbei Utreniei.

De la ora 9.30, un sobor de șapte preoți a oficiat slujba Sfintei Liturghii, în prezența unui număr mare de credincioși. Soborul slujitor, care s-a alăturat părintelui Elisei Roncea, primul preot al Bisericii „Sfânta Varvara și Sfânta Paraschevi” din Salina Târgu Ocna, a fost condus de părintele Nicolae Zaharia, protopop de Onești.



Biserica, situată la 240 de metri adâncime și la peste 3.000 de metri de la intrarea în Mina Trotuș, a fost construită și sfințită în anul 1992. Lăcașul de închinare are ca ocrotitori pe Sfânta Mare Muceniță Varvara (prăznuită pe 4 decembrie) și pe Sfânta Cuvioasă Paraschevi din Roma (prăznuită pe 26 iulie). Al doilea hram al bisericii a fost stabilit la 26 iulie 2017, când, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Agafanghel, Mitropolit de Ismail și Odessa, a fost adusă o părticică din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Varvara, ocrotitoarea minerilor. Aceasta a fost așezată spre închinare alături de moaștele Sfintei Mucenițe Paraschevi din Roma, în „inima Salinei Târgu Ocna”.

Biserica din Salina Târgu Ocna este un monument unic în lume, atât prin amploarea și amplasamentul său, cât și prin proiectul său deosebit. Acest lăcaș de cult reprezintă un refugiu spiritual pentru minerii angajați în salină și pentru turiștii care vizitează orașul-stațiune Târgu Ocna. Anual, peste 200.000 de persoane vizitează Salina Târgu Ocna, atrase de frumusețea și sacralitatea acestui loc.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img