27 decembrie 2024

Biserica aviatorilor bacauani, sfintita in ziua de pomenire a voievodului Stefan cel Mare

Toridul inceput de Cuptor nu i-a impiedicat pe credinciosii ortodocsi sa fie prezenti in numar mare la slujba de târnosire a bisericii de la intrarea in Baza 95 Aeriana din Bacau. Imbracati in straie populare, acestia au venit sâmbata, 2 iulie, sa cinsteasca memoria vrednicului domnitor Stefan cel Mare si Sfânt, ocrotitor al acestui sfânt lacas.

Ei au tinut sa fie alaturi de preotii Ioan Roncea si Andrei Antal si de militarii-aviatori la acest ceas de sarbatoare. Lor li s-au alaturat reprezentanti ai autoritatilor locale, sefi ai institutiilor militare din garnizoana Bacau si fosti comandanti ai bazei aeriene.



Slujba de sfintire a fost oficiata de IPS Ioachim. arhiepiscop al Romanului si Bacaului, insotit de un sobor de preoti din Protopopiatul Bacau. Ceremonialul a fost deschis de catre cpt. cmdr. Eugen Botezatu care a coborât din inaltul cerului cu parasuta aducând hrisovul de ctitorire al bisericii.

Preotii si credinciosii, inconjurând biserica, s-au rugat multumind lui Dumnezeu pentru aceasta zi sfânta, in timp ce IPS Ioachim a pecetluit lucrarea sfintind zidirea acestui templu al Ortodoxiei. Apoi, intreaga asistenta s-a oprit in fata monumentului care intregeste ansamblul bisericesc de la „poarta” de Sud a Bacaului.

Fiind un lacas de rugaciune construit spre folosul aviatorilor bacauani, monumentul, format dintr-un avion MiG-21 incremenit pe soclu intr-un avânt catre infinit, reprezinta omagiul acestora pentru colegii lor mutati la Escadrila din Ceruri. IPS Ioachim si comandantul Bazei 95 Aeriene, cmdr. Valerica Vrajescu, au dezvelit placa memoriala de pe soclul monumentului in timp ce, pe cer, doua avioane ultra-usoare trasau cu traiectoriile lor, ca o rugaciune, salutul lor pentru colegii cazuti la datorie.

Evenimentul a continuat cu târnosirea altarului din sfânta biserica. Aici, preotii si ctitorii au pecetluit masa pe care va fi savârsita Taina Sfintei Euharistii cât timp va exista biserica, dupa care ierarhul a sfintit pictura ce impodobeste spatiul liturgic.

[wonderplugin_gallery id=”617″]

„Veniti aici ca sa va adapati din izvorul vesnic plin de har si binecuvântare, veniti aici pentru a prinde aripi ca sa zburati catre Imparatia lui Dumnezeu, veniti aici sa va regasiti in chipul voievodului care a ctitorit atâtea lacasuri sfinte si pe care noi il avem ca model si ca rugator in Ceruri, calauzitor al sufletelor noastre” a subliniat IPS Ioachim in cuvântul sau de invatatura. A urmat oficierea Sfintei Liturghii pe scena de lânga biserica in timp ce credinciosii au primit dezlegare sa se inchine in Sfântul Altar luând cu ei o particica din harul cu care a fost investit.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img