23 ianuarie 2025

Birocratie la medicii de familie

Introducerea cardului de sanatate se va realiza, in cea mai mare parte, prin contributia medicilor de familie. Acestia vor fi obligati sa ridice pachetele cu carduri de la casele judetene de asigurari de sanatate. Ulterior, isi vor chema pacientii la cabinet, le vor solicita acordul pentru datele care urmeaza sa apara pe carduri, apoi le vor inscriptiona pe acestea. Medicii cred ca sunt tinta bataii de joc si spun ca nu au facut Medicina ca sa fie curieri si functionari.

Reprezentantii medicilor de familie protesteaza impotriva noilor obligatii trasate colegilor lor, aratând ca acestia sunt transformati in curieri si functionari, indeletniciri care nu au nimic in comun cu actul medical. „Ne obliga sa facem aceasta activitate printr-o modificare adusa Normelor de aplicare a Contractului-cadru de acordare a asistentei medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pe anii 2011-2012, a explicat dr. Marilena Caliman, presedinte al Filialei Bacau a Patronatului National al Medicilor de Familie. Noi am semnat contractul la inceputul anului 2011, pe doi ani, iar ei (Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, n.r.) modifica normele din mers, fara sa ne consulte. Nu avem nimic impotriva sa adauge servicii medicale noi, dar nu activitati administrative.”



Pusi la cheltuiala

Pentru a opera in cardurile de sanatate, medicii de familie trebuie sa scoata bani din buzunar. „Trebuie sa ne dotam cabinetele cu un aparat de inscriptionat si citit cardurile, a precizat dr. Caliman. Nu stim cât costa, dar sigur va fi scump, fiindca numai un cititor ajunge la 1000 de lei. Intelegem ca se vrea informatizarea sistemului, dar nu pe banii nostri! Abia ne-au pus sa cumparam imprimante laser pentru retetele electronice.” Autoritatile au anuntat ca vor distribui un milion de carduri pe luna la nivel national. Acestea sunt destinate atât persoanelor asigurate medical, cât si celor neasigurate. Aceasta inseamna ca medicii de familie vor fi obligati sa-si cheme la cabinet, pe rând, toti pacientii pe care ii au in evidenta. Pentru fiecare card inscriptionat, medicul va primi 5 lei. „Este o bataie de joc! Am facut facultatea ca sa inscriptionam carduri. Poate in strainatate se face si aceasta treaba, dar acolo sunt cabinetele finantate atât de bine, incât medicul are angajata si asistenta, si pe cineva la receptie, care sa se ocupe de asa ceva.”

Nu mai ramâne timp pentru pacient

Cardul de asigurat va constitui legatura dintre asigurati si asiguratori (Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), la acest moment). De aceea, medicii cred ca obligatia de a completa cardul ar trebui sa revina CJAS. In plus, medicii vor fi nevoiti sa tina o evidenta a tuturor cardurilor si sa raporteze la CJAS numarul celor eliberate in fiecare luna, o noua veriga birocratica in activitate lor, „si care nu mai lasa timp si pentru pacient”. Potrivit normelor actuale, un medic de familie trebuie sa aloce 15 minute fiecarui pacient. Timpul abia ajunge pentru culegerea datelor care vor fi incluse pe card. Pentru problemele medicale ale pacientilor nu mai ramâne nimic. Ministerul Sanatatii si CNAS intentioneaza sa impuna utilizarea cardului de sanatate la toti furnizorii de servicii medicale, acesta urmând sa contina toate datele referitoare la asigurat sau neasigurat. Cardul va fi prevazut cu un cod de identificare, dar si cu un cip care va contine toate informatiile despre istoricul medical al pacientului, grupa de sânge precum si avizul pentru donarea de organe. Pacientul va avea obligatia de a prezenta cardul de sanatate ori de câte ori va merge la medic sau la farmacie. Pâna acum, singurul card utilizat de asigurati a fost cel european de sanatate, care le da pacientilor care calatoresc in Uniunea Europeana dreptul la servicii medicale de urgenta gratuite.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img