8 ianuarie 2025

Biografia lui Mihail Kalașnikov, inventatorul pistolului-mitralieră AK-47, decedat luni la 94 de ani

Kalașnikov a avut o tinerețe tragică. Familia sa, considerată ca făcând parte din rândul ‘țăranilor bogați’, a căzut victimă represiunii staliniste: la vârsta de 11 ani, el a fost deportat. Unul dintre frații săi a fost închis în gulag și până la Perestroika lui Gorbaciov, generalul Kalașnikov, delegat la congresele Partidului Comunist al URSS, a păstrat tăcerea, chiar în sânul familiei sale, asupra ‘acestor teribile secrete’.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial el a fost comandantul unui tanc, fiind grav rănit în octombrie 1941. Aflat în convalescență într-un spital militar, Kalașnikov a creat prima sa armă de asalt. El a mărturisit într-una din cărțile sale că armele automate au fost interzise de Armata Roșie în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial din ordinul adjunctului ministrului apărării pe care nimeni nu îndrăznea să-l contrazică. Pentru acest inginer, asta explică în parte primele pierderi enorme înregistrate în timpul ofensivei naziste împotriva URSS.



După război, în 1947, a îmbunătățit această armă, pe care a denumit-o AK-47 (Avtomat Kalașnikov model 1947). Aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai fiabile și mai eficiente arme de asalt din ultima jumătate de secol. Intrată în dotarea Armatei Roșii în 1949, ea a cunoscut o răspândire fără precedent în întreaga lume. De-a lungul timpului, acest model a stat la baza diferitelor arme, de la cele destinate trupelor speciale la cele semiautomate cu lunetă, fabricate în mai multe state ale lumii.

AK-47 a devenit între timp arma favorită a trupelor de gherilă și a teroriștilor. Kalașnikov însă declara că intențiile sale au fost unele pur patriotice: „Nu am creat pușca pentru conflicte internaționale, am creat-o pentru a proteja granițele țării mele. Nu este vina mea că s-a răspândit în întreaga lume. Acest lucru se datorează siguranței și simplității sale”. Mihail Kalașnikov avea gradul de general-locotenent și a fost decorat de două ori cu ordinul sovietic ‘Erou al muncii socialiste’.

Modelul AK-47 i-a atras recunoașterea din partea tuturor specialiștilor. Uzi Gal, inventatorul israelian al mitralierei Uzi (mort în 2002) i-a mărturisit lui Mihail Kalașnikov: ‘Ești un constructor inegalat și cel mai competent’.

Fiul său, Viktor, i-a călcat pe urme și a creat pistolul mitralieră Bizon-2, folosit de poliția rusă. ‘Tatăl meu și cu mine am fi putut deveni milionari, ca inventatorul american al Mi-6 Eugene Stoner care primea câte un dolar pentru fiecare armă vândută. Dar sistemul rus nu permite asta’, a afirmat Viktor Kalașnikov. Pentru că Rusia, mare exportatoare de arme, nu a recunoscut dreptul lui Kalașnikov la proprietate intelectuală, scrie AFP.

Mihail Kalașnikov a murit luni la vârsta de 94 de ani, a transmis agenția rusă de presă ITAR-TASS, citând un purtător de cuvânt al autorităților din regiunea Udmurtia, Urali. Inventatorul legendarei arme, produsă în circa 100 de milioane de exemplare în întreaga lume, fusese spitalizat în mai multe rânduri în ultimele luni. AGERPRES



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img