Cu siguranţă, aţi auzit că din culturi agricole precum rapiţa, porumbul, soia sau floarea soarelui se poate obţine biodieselul pe care care îl putem utiliza cu succes ca și combustibil la autovehicule, mai ales că este o alternativă mult mai ieftină la combustibilul fosil extras din petrol. În plus, Uniunea Europeană impune ca până în anul 2020, cel puțin 20% din combustibilul folosit in Comunitatea Europeană să fie de proveniență vegetală.
Ce este biodieselul?
Biodieselul este un biocombustibil lichid obținut din uleiuri vegetale sau grăsimi naturale prin procese industriale având ca proprietate principală faptul că emisiile de sulf din mediul inconjurător sunt complet eliminate iar restul gazelor toxice emanate sunt cu 50% mai reduse în comparație cu plouarea provocată de carburanții fosili.
Înlocuirea combustibililor fosili cu biocombustibili este o practică ce a început a se dezvolta în contextul poluării aerului datorată gazelor cu efect de seră şi a creşterii preţului la petrol, iar în ultimul timp se fac tot mai multe investiţii în acest domeniu.
Biocombustibilii cei mai cunoscuţi în prezent sunt biodieselul, care este obținut din plante oleaginoase precum rapiţă şi floarea soarelui şi bioetanolul obţinut din zahăr şi amidon, respectiv din recoltele de sfeclă şi cereale.
Biodiesel obținut din rapiță
Conform studiilor realizate de specialiştii în domeniu, combustibilul cu cei mai buni parametri de eficienţă se obţine anume din uleiul de rapiţă, deoarece acesta are cel mai bun indice de iod, o bună rezistenţă la temperaturi scăzute, stabilitate la oxidare şi oferă cele mai bune rezultate în presarea la rece. Totodată, această cultură este foarte utilă şi ca ulei comestibil, situându-se pe locul al cincilea între plantele oleaginoase producătoare de ulei.
Rapiţa este cea mai convenabilă plantă pentru producerea de biodiesel, deoarece seminţele de rapiţă au un conţinut ridicat de de ulei de 40- 45%, biodiselul obţinut din rapiţă poate fi folosit ca atare sau în amestec cu motorina în proporție de 5-20%.
Biocombustibilul obţinut din ulei de rapiţă are şi alte avantaje, precum – producerea resurselor renovabile, folosirea pamântului nearabil, securitatea ecologică și, nu în ultimul rând ,cel mai mic cost din toți combustibilii alternatiivi cunoscuți. În plus, produşii secundari rezultanți de la fabricarea biodieselului sunt, de obicei, glicerină, acizi graşi, îngrăşăminte şi făină.
Biodiesel obținut din porumb
Porumbul este una dintre cele mai răspândite culturi din România, ocupând 80% din spațiile cultivate cu cereale, alături de grâu. Această cultură are numeroase utilizări – în industria alimentară, în producerea de carburanţi, dar şi în calitate de furaj pentru animale. Sămânța de porumb adecvată fiecarei culturi este aleasă în funcție de scopul propus pentru utilizarea acestuia.
Tot mai mulți fermieri folosesc porumbul pentru a obține biocarburați, atât agriculturii europeni, dar, în special, cei americani, unde este destul de dezvoltată practica producerii biocombustibilului din porumb.
Potrivit datelor de producție agricolă înregistrate în țara noastră, cu doar 2,5 kilograme de porumb se poate obţine puterea calorică echivalentă a un litru de motorină .Și anume, puterea calorică a porumbului uscat este de 4718 kcal / kg şi umiditatea de 14%, comparativ cu cărbunele utilizat de centralele de energie termică, a cărui putere este de 1600-2000 Kcal/kg, iar umiditatea de 14%. Aşadar, vedem că porumbul demonstrează avantaje clare într-un domeniu nou pentru agricultura europeană dar și pentru cea internațională.
În acelaşi timp, porumbul este o resursă valoroasă deoarece, spre deosebire de cărbune, nu conţine sulf. În plus, acesta este neutru din punct de vedere al producerii de dioxid de carbon şi, deci nu este toxic, iar arderea porumbului este mult mai convenabilă decât gazul sau cărbunele, din punct de vedere al mediului ambient și al costului.
Cu siguranţă, combustibilul biodiesel este combustibilul viitorului, iar oamenii trebuie să investească, în primul rând în agricultură, deoarece combustibilul alternativ, cu toate avantajele pe care acesta le aduce, poate fi produs doar doar dacă se creează o agricultură rentabilă.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.