Prima serie completă de bilete la tratament balnear din acest an a ajuns deja la pensionarii şi asiguraţii care au solicitat să meargă într-o staţiune în această perioadă. Pentru această serie, a treia din anul în curs, Casei Judeţene de Pensii i-au fost repartizate, în total, 118 locuri. Din acestea, 60 sunt în staţiunile unde baza de terapie aparţine SC Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (TBRCM) SA a Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).
Celelalte 58 locuri sunt în staţiunile unde baza de tratament este în proprietatea unor firme private. La primele două serii au lipsit biletele pentru aceste staţiuni, lucru care se întâmplă în fiecare an, dat fiind faptul că negocierea tarifelor dintre CNPP şi firmele pivate durează ceva timp. Referindu-ne la tarifele pe care le vor percepe firmele private, surprinzător, de această dată sunt mai mici decât cele practicate de SC TBRCM SA.
Astfel, firmele private au stabilit un preţ situat între 2.592 lei şi 3.077 lei, pe când TBRCM are un tarif cuprins între 3.156 lei şi 3.348 lei, în ambele cazuri costul biletului variind în funcţie de numărul de stele al fiecărui hotel.
Dar pensionarii suportă 50 la sută din pensia brută, și nu din cea netă (suma luată în mână, rezultată după perceperea impozitului din ceea ce depășește 3.000 lei), din luna anterioară celei în care se acordă biletul. În cazul în care contribuția de 50 la sută din pensia brută depășește tariful biletului, cei în cauză vor achita prețul integral al acestuia. În ceea ce-i privește pe asigurații ale căror venituri salariale brute sunt mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu brut pe economie (8.620 lei), ei vor suporta 50 la sută din prețul biletului de tratament.
Cei ale căror venituri salariale brute trec de câștigul salarial mediu pe țară vor plăti integral biletul. Șomerii vor contribui cu 50 la sută din indemnizația de șomaj. Dacă se face o comparaţie între contribuţia pensionarilor şi aceea a asiguraţilor, evident că mulţi din prima categorie sunt dezavantaţi.
Concret, un pensionar cu o pensie brută de 4.500 lei va trebui să scoată din buzunar 2.250 lei, pe când un angajat cu un salariu similar va plăti cel mult 1.674 lei. Să mai notăm că în anul 2025 vor fi, în total, 18 serii (ultima începe în 4 decembrie), următoarea debutând în 24 aprilie (ziua de plecare în staţiune).