Zilele acestea, Casa Județeană de Pensii (CJP) Bacău a început vânzarea biletelor la tratament balnear, destinate pensionarilor și asiguraților, din cea de-a III-a serie din anul în curs. De această dată, locurile repartizate sunt și în stațiunile unde baza de tratament aparține unor firme private, nu numai în cele în care locațiile sunt în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice. Astfel, pentru această serie județului Bacău i-au fost distribuite 80 de bilete, în stațiunile 1 Mai, Amara, Bălțătești, Buziaș, Căciulata, Călimănești, Covasna, Herculane, Lacu Sărat, Nicolina, Ocna Șugatag, Pucioasa, Sarata Monteoru, Sovata și Vatra Dornei. Deși numărul biletelor este mic în comparație cu anii anteriori, surprinzător, și din cele 80, numai pentru 58 s-au înregistrat cereri la CJP Bacău, restul de 22 fiind disponibile și se vând la liber.
Aceste locuri sunt în stațiunile Amara, Buziaș, Moneasa, Ocna Șugatag, Pucioasa și Sarata Monteoru. Pensionarii și asigurații în sistemul public de pensii cărora le-a fost alocat un bilet trebuie să se prezinte la CJP Bacău pentru a-l ridica până în data de 4 aprilie. Ei vor depune la această instituție recomandarea de la medicul de familie ori de la cel de specialitate, pentru tratamentul balnear pe care îl vor urma. Persoanele cu dizabilități beneficiază de un bilet gratuit, dar numai în baza certificatului de încadrare în grad de handicap și a ”Programului individual de reabilitare și integrare socială”.
Acest act se obține de la Comisia Județeană de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Adulte. De reținut că de gratuitate beneficiază în continuare și alte categorii de persoane care se încadrează în anumite legi speciale. Pentru restul pensionarilor și asiguraților, de asemenea, au rămas în vigoare condițiile de plată din anii anteriori. Astfel, pensionarii vor contribui cu 50 la sută din cuantumul brut al drepturilor de pensie.
Asigurații ale căror venituri salariale brute sunt mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu brut pe economie vor suporta 50 la sută din prețul biletului de tratament. Cei ale căror venituri salariale brute trec de câștigul salarial mediu brut pe țară vor plăti integral biletul. Șomerii vor contribui cu 50 la sută din indemnizația de șomaj, iar personalul didactic și didactic auxiliar, indiferent de venituri, va suporta 50 la sută din prețul biletului. Tot neschimbat a rămas și faptul că maximum 15 la sută din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum și persoanelor care au fost victimele unui accident de muncă sau suferă de o boală profesională.
Cât privește tariful pe bilet, acesta este între 1.910 lei și 1.932 lei, la un hotel de 2 stele, și de la 2.006 lei a 2.025 lei, pentru unul cu 3 stele. Să mai notăm că pentru seria a III-a data de plecare la tratamentul balnear este în 8, 9, 10 sau 11 aprilie, în funcție de fiecare stațiune.