* primarul Necula a prezentat realizările primului său an de mandat * el spune că a mizat mai mult pe crearea de proiecte, de care Bacăul ducea lipsă totală * au fost reluate proiectele abandonate și puse pe picioare noi idei benefice pentru oraș
A trecut un an de mandat al primarului Cosmin Necula, prilej pentru acesta să își prezinte realizările din această perioadă, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată joi.
Un an în care s-a pus mult accentul pe realizarea de proiecte de care Bacăul ducea lipsă și pe îndreptarea unor erori făcute în administrațiile anterioare. Erori care ne costă în continuare, dovadă fiind cele trei milioane de lei corecții financiare achitate acum două zile către Uniunea Europeană, alături de alte plăți anterioare, fiindcă multe proiecte nu au fost duse la sfârșit așa cum scria în contractul inițial de finanțare.
Primarul apreciază că a reușit în această perioadă să echilibreze situația financiară și din „capitală a fărădelegilor”, așa cum l-a denumit, să îl transforme în capitală a tineretului.
„Nu vreau să prezint realizări mărețe, ci să arăt că am pornit în sfârșit pe un drum al normalității, după 12 ani de administrație care a lăsat în urmă un dezastru. Când am venit în Primărie nu aveam proiecte, strategii, raționamente pe termen mediu și lung, un oraș plin de datorii și de dosare de cercetare al actelor din administrație. Am reușit să demarăm câteva proiecte importante, iar rezultatele se vor vedea, sper, în cel mai scurt timp”.
primarul Cosmin Necula
Stadionul
„Stadionul este important pentru oraș, dar nu cel mai important. Trebuie să avem un stadion corespunzător cu activitatea sportivă din Bacău”, spune primarul. Prin urmare, s-a demarat expertiza tehnică și actualizarea Documentației Avizare de Lucrări de Intervenție (DALI) pentru realizarea unui stadion de 15.000 de locuri, precum și o pistă de atletism cu 10 culoare. În toamna acestui an se preconizează că va începe etapa de desemnare a unui executant.
Spitalul Municipal
Spitalul municipal, la care se lucrează de 12 ani, a revenit în orgrada Primăriei, după lungi bătălii cu firma constructoare care nici nu și-a făcut treaba, dar nici nu a vrut să cedeze construcția. Firma a fost dată în judecată de municipalitate pentru recuperarea a 39,5 milioane de lei ca despăgubiri și penalități. A fost semnat și protocolul de complementaritate a Spitalului Județean cu cel Municipal, iar rezultatul va fi Spitalul de Urgență „Sf. Maria”. A fost desemnat proiectantul pentru restul lucrărilor și urmează scoaterea la licitație a lucrărilor.
Clase pregătitoare
Municipalitatea va suporta financiar amenajarea a 56 de clase pregătitoare în 23 de unități școlare pentru noul an școlar 2017-2018. Până în septembrie se vor monta mobilier nou, computere, imprimante, videoproiectoare, tablă de protecție.
Locuri în creșe și grădinițe
De la preluarea mandatului, Municipiul Bacău a investit în crearea a 80 de locuri la creșă. Sumele sunt prevăzute în buget și vizează amenajarea a 4 săli de creșă în incinta grădiniței 27, strada Alecu Russo. De asemenea, a demarat elaborarea caietelor de sarcini pentru construirea de creșe și grădinițe la Colegiul „N.V.Karpen” (3 clase grădiniță și 3 grupe creșă), Școala „Georgeta și Mircea Cancicov” (5 grupe de creșă), Școala „Nicu Enea” (3 clase de grădiniță și 2 grupe creșă).
Rezerva de apă a municipiului
Municipiul Bacău se află în procedura de achiziție publică pentru realizarea expertizei tehnice și a DALI. După aprobarea în Consiliul Local va fi semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării. „Sunt convins că doamna Sevil Shhaideh se va ține de cuvâmt și va aloca cele 5 milioane de euro pentru realizarea rezervei de apă”, spune primarul, care a precizat că deja pe anumite porțiuni se lucrează.
Transport în comun gratuit pentru elevi
Măsura a fost implementată în 2016 și de ea beneficiază 6500 de elevi ce învață în municipiul Bacău. De asemenea, au fost introduse facilități la transportul în comun pentru 10.000 de pensionari.
Iluminat public și monitorizare video
Proiectul este derulat în parteneriat cu BERD, iar negocierile au început în octombrie 2016. Vor fi înlocuite circa 9000 de corpuri de iluminat, iar valoarea proiectului se ridică la 4 milioane de euro. Alte 7 milioane de euro vor fi folosiți la reabilitarea infrastructurii de iluminat public de pe 46 de străzi din Bacău. Un milion de euro vor fi utilizați la achiziționarea echipamentelor de monitorizare inteligentă a traficului din 20 de „puncte fierbinți” ale orașului, zone criminogene, tocmai pentru a spori siguranța cetățenilor și a se putea interveni operativ în orice situație.
Finalizarea SIDU și PMUD
Municipalitatea a încheiat elaborarea SIDU și PMUD, documente strategice fără de care Municipiul Bacău nu poate accesa fondurile prevăzute pe Axa 4 a POR (alocare de 40,8 milioane de euro).
În cadrul PMUD se urmărește înființarea a două noi sensuri giratorii în zona Șerbănești, adică la intersecțiile Unirii cu Tecuciului și Romanului cu Bârladului.
Insula de Agrement
Dat fiind că proiectul inițial a fost greșit, s-a făcut o nouă expertiză care s-a finalizat la 9 iulie 2017, pentru amplasarea parcării de la intrarea pe insulă. Proiectantul ar putea fi stabilit chiar luna aceasta, iar până în vara viitoare ar putea fi finalizate și restul de 30% din lucrări care au mai rămas de executat, după cum apreciază primarul Necula.
Reabilitare blocuri cu risc seismic
Municipalitatea a finalizat DALI, iar în perioada următoare se va realiza proiectul tehnic de reabilitare a imobilelor 4, 7, 9, 10, 12 de pe Calea Mărășești. Banii pentru reabilitare și de execuție vin de la Ministerul dezvoltării, care deja i-a alocat.
Nu în ultimul rând, primarul Necula s-a referit la statutul de Capitală a Tineretului din România pe care îl deține Bacăul, prilej pentru o mulțime de manifestări care fac cinste urbei. De asemenea, primarul a reiterat ideea că în fostul Cinema „Orizont” va fi amenajat un centru pentru tineret.
De asemenea, s-a făcut referire la mulțimea de locuri de joacă nou create sau reamenajate, cu o cheltuială, până acum, de peste 460 mii lei fără tva. Pe lână parcurile deja existente mai urmează amenajarea Parcului Făgăraș, Parcului CFR și modificări importante ale Parcului Gherăiești.
Modernizarea străzilor este un alt capitol foarte important, fiind în derulare acum lucrări pe 13 străzi și urmează să fie contractate lucrările pe alte 14 artere.
Nu au fost uitate nici modernizarea sediului Direcției de Impozite și Taxe Locale, precum și modernizarea străzii Aeroportului.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.