„Bieţii liberali copiază de la PSD. Bine ar fi să fie la fel de competenţi şi atenţi la nevoile oamenilor!”, spune Ionel Floroiu, deputat PSD

 



Domnule deputat, de aproape doi ani, la guvernare se află PNL şi aliaţii săi. Cum priviţi din opoziţie prestaţia Dreptei?

Încă din toamna lui 2019, când Ludovic Oban a ajuns premier, am fost îngrijorat de neputinţa şi neştiinţa acestor indivizi de a trece România prin criza sanitară şi cea economică. Din păcate pentru români, în loc de organizare şi competenţă am avut haosul din spitale, lipsa materialelor de protecţie pentru personalul medical, cheltuielile suspecte patronate de gaşca PNL-USR şi neglijarea firmelor româneşti lovite de criză. Ca să nu mai vorbim despre împrumuturile uriaşe ale lui Cîţu, pe care bunul-plac al preşedintelui Iohannis l-a pus în fruntea guvernului pentru a continua dezastrul.

Totuşi, guvernanţii vin acum cu Programul „Anghel Saligny”, un ambiţios plan de investiţii pentru mediul rural.

De fapt, liberalii vor un PNDL III, o copie după Programul Naţional pentru Dezvoltare Locală I şi II al PSD. Bieţii liberali copiază de la PSD. Bine ar fi să fie la fel de competenţi şi atenţi la nevoile oamenilor. Cîţu şi ai lui şi-au dat seama că noi am investit cu cap banii ţării în drumuri, apă şi canalizare, şcoli şi grădiniţe, dispensare sau săli de sport. Multe dintre aceste investiţii sunt gata şi oamenii din comunele băcăuane se bucură de ele. Altele sunt în lucru şi aşteaptă ca guvernul să plătească firmele de construcţii pentru ca să fie finalizate.

Aţi vorbit des despre investiţiile din PNDL I şi II din judeţul Bacău, mai ales despre cele din Estul judeţului. Care este stadiul lor?

Unul foarte bun, după cum vă spunem. Doar în comunele de pe văile Berheciului şi Zeletinului şi de pe Colinele Tutovei vorbim despre mai mult de 173 milioane lei, cei mai mulţi bani din Istorie care au venit  în această zonă pentru dezvoltare. Este un succes al echipei PSD Bacău, care a înţeles nevoile din aceste localităţi, reuşind să convingă guvernele social-democrate să finanţeze sute şi sute de lucrări în satele noastre. De asemenea, vreau să-i felicit pe primarii din toate aceste comune, care au făcut proiecte bune şi au reuşit să le transforme în realitate, o adevărată probă de cinste şi pricepere în administraţie.

 Revenind la Programul „Anghel Saligny” al PNL, vă întreb dacă, din punctul dumneavoastră de vedere, este unul serios şi ce şanse sunt să devină realitate.

Sincer, când mă uit la păruiala de mahala din PNL, nu prea găsesc motive de optimism. Din această campanie internă de ridicare a poalelor în cap, unde Orban şi Cîţu se întrec în mizerii, sper ca PNDL III botezat „Anghel Saligny” să fie o reuşită. Dar cu o condiţie: liberalii să fie la fel de imparţiali ca PSD în împărţirea banilor pentru comune şi să nu îi folosească în lupta lor internă de partid! Guvernele noastre nu au ţinut cont de culoarea politică atunci când au fost proiecte bune pentru oameni. Întrebaţi primarii PNL din judeţ dacă sunt mulţumiţi de finanţările primite prin PNDL I şi II şi vor răspunde că sunt. Şi am multe exemple concrete: Secuieni (9,3 milioane lei pentru canalizare şi iluminat public), Cleja (10 milioane lei pentru două grădiniţe, un dispensar şi mai multe poduri), Pârjol (o şcoală şi un pod de 8,5 milioane lei), Urecheşti (canalizare şi staţie de epurare de 13 milioane lei) sau Traian (drumuri în valoare de 5,8 milioane). Asta vreau să se întâmple şi dacă promisiunile guvernanţilor actuali vor deveni realitate – fără favoritisme politice, fără „pedepsirea” primarilor PSD, bani alocaţi doar pentru proiecte serioase.

 Programul „Anghel Saligny” a fost criticat de cei din USR, care au afirmat că e o metodă de cumpărare a bunăvoinţei primarilor, dar şi un mod de sifonare a banilor publici, aşa cum s-a întâmplat cu PNDL I şi II.

Useriştii nu au nicio legătură cu realitatea din România, mai ales cu cea din satele noastre. Pentru ei, totul se întâmplă prin birourile din centrul Bucureştilor, eventual pe la Bruxelles, iar românii sunt trecuţi la şi altele, sunt doar cifre care pot fi tăiate şi uitate când e vorba despre investiţii. Eu m-am săturat să-i tot aud pe aceşti mincinoşi luptători anticorupţie care sunt conduşi de unul anchetat pentru corupţie cum aruncă pietre împotriva celor care au făcut ceva cu adevărat pentru oameni. Să dea suspectul Barna sau internaţionalistul Cioloş un singur exemplu de corupţie în PNDL I şi II! Nu există aşa ceva, doar mici probleme birocratice sau cauzate de greşeli ale constructorilor, dar care nu au înseamnă în niciun caz corupţie. Dar USR, un partid de birou care nu are decât o mână de primari prin municipii, nu este interesat de viaţa a mai mult de jumătate din populaţia României, cea care trăieşte la ţară sau în micile oraşe.

 Cei de la USR, dar şi voci din PNL, susţin că prin PNDL I şi II s-au risipit banii prin construcţia şi modernizarea şcolilor sau grădiniţelor, a dispensarelor sau ridicarea unor săli de sport. Ce părere aveţi?

Voi încerca să rămân elegant în faţa acestor prostii scoase pe gură de nişte nepricepuţi. Cum să spui că a oferi condiţii bune de educaţie pentru copiii de la ţară este o risipă? Ăstora nu le pasă de viitorul României, sau educaţia se face doar cu bla-bla la Cotroceni, unde Iohannis moşeşte de opt ani un proiect inexistent? Sau nu contează sănătatea bătrânilor care şi-au rupt spatele la CAP şi a celor care mai sunt încă prin sate? Ori sportul trebuie interzis copiiilor şi tinerilor din mediul rural? PSD a investit bani pentru România sănătoasă şi educată, în timp ce PNL şi USR nu sunt în stare nici să aducă banii europeni care ni se cuvin!

 Pe lângă drumuri, apă şi canalizare, în Programul „Anghel Saligny” apare şi alimentarea cu gaze naturale. Cum priviţi această noutate?

Este o noutate cam… veche. În guvernarea PSD am încercat să aducem în gospodăriile de la sate şi gazele naturale, bazându-ne pe exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră. Din păcate, nu ştiu ce interese au întârziat începerea exploatării acestor resurse româneşti. Nu am auzit să se fi rezolvat problema şi nu ştiu de unde vor veni gazele pentru comune, dar eu îmi doresc din suflet să se realizeze această promisiune pentru binele oamenilor. Primarii PSD au deja proiectele gata şi abia aşteaptă să le depună, dar nu mai depinde de ei, ci de acest guvern care conduce parcă sub influenţa aloolului sau a substanţelor interzise.

 50 de miliarde în următorii ani, aceasta este promisiunea de investiţii pentru mediul rural. Dacă se va materializa, credeţi că primăriile vor avea capacitatea de a gestiona aceste fonduri?

Primarii şi consiliile locale din judeţul Bacău au dovedit deja, prin PNDL I şi II, că ştiu şi pot să ducă la bun sfârşit proiecte foarte importante. Îngrijorarea mea este că nu vom avea constructori pentru viitoarele şantiere din două cauze. Prima este lipsa forţei de muncă bine calificată, care să lucreze bine şi repede acolo unde e nevoie. Sunt firme care au angajat locuitori de pe văile Berheciului şi Zeletinului, pe care i-au calificat la locul de muncă, dar nu e suficient. A doua cauză este situaţia economică a firmelor de construcţii, lovite puternic în ultimii doi ani de guvernarea PNL-USR, care nu a sprijinit mai deloc societăţile româneşti. În schimb, au avut grijă de cele străine, care îşi transferă profitul la firmele-mamă din Vest.