2 octombrie 2024
ActualitateBidoniada în stil băcăuan

Bidoniada în stil băcăuan

Nenirocirea s-a abătut din nou asupra orașului. Nu mai e nicio noutate. A crăpat din nou o țeavă și cea mai mare parte a orașului a rămas fără apă. Așa că, de marți dimineață, lumea a început să meargă prin oraș cu bidoane. Pline sau goale, bidoanele devin accesoriu de nelipsit, alături de masca de protecție. De fapt, asistăm la noile tendințe în modă. Și nu ar fi pentru prima dată. Băcăuanii au experiență, lucru pe care probabil se bazează și autoritățile.

A început o nouă lună și mi-ar fi plăcut să scriu ceva, de bine. Dar de unde? Când am constatat dimineață cu nu am apă la toaletă am făcut ca locomotiva cu aburi. O mână de apă de dat pe ochi am găsit, dar de restu… Optimist din fire am zis că poate, poate, dar când am deschis site-urile de socializare și am văzut „căruța” de înjurături, am zis că e clar. Calm. Calm. Nu cred că mai e cazul să explic acum că s-a spart țeava, unde s-a spart, cât durează. Chiar, oare cine știe? În niciun caz băcăuanii. Oamenii și-au reluat vechile obiceiuri, s-au înzestrat cu bidoane și…la apă. Și-au pus speranță în rezervoarele de plastic amplasate de municipalitate în diverse locuri din oraș. Numai că, surpriză…



Era trecut de ora 11.00 și rezervorul din pasajul dintre Primărie și Palatul Administrativ era…uscat. „Nici n-au pus apă”, spune cu năduf un cetățean. Bidoanele goale erau aliniate, la rând, ca pe vremea lui Ceașcă, atunci când stăteai la coadă la lapte de la ora 3 dimineață. Un alt băcăuan aruncă niște înjurături printre dinți, își ia bidonul și pleacă spunând: „Își bat joc de noi. De o oră stau aici.” Un alt cetățean venea agale cu un bidon în mână.

„Am fost pe la Primărie să întreb de unde pot să iau apă. Primarul nu cred că e pe acolo. A fugit pe undeva”, spune omul, care când a auzit că sunt de la ziar a șters-o. „E neglijența Primăriei. Neglijență totală pentru că din moment ce ai început o lucrare, în trei ani trebuie să o duci la bun sfârșit. Scria undeva că 95% e gata rezerva de apă. 5% se putea face anul trecut. Adică nu te apuci să bagi bani în altceva și asta o lași pentru când vine campania electorală”, ne spune Magda Popa, o băcăuancă ce suferă fără apă. Părerile sunt mai multe iar oamenii spun și ei ce au auzit. Un alt domn, care nu a vrut să își decline identitatea, ne-a spus:

„Am înțeles că venise de la DNA o comisie care să se ocupe de lucrările astea și calitatea materialelor folosite la conductă care erau de o calitate îndoielnică. Acum s-a pus în discuție calitatea lor și cât au fost de fiabile, în condițiile în care poți avea în următorii doi-trei ani crize majore de apă. Spunea cineva că în Bacău vor scădea prețul locuințelor, pentru că nu e corect să stai într-un apartament, vara, mai ales la doamne, să nu faci două dușuri.” Întrebat dacă are apă acasă, omul a zis că nu și că rezolvă problema plecând la țară unde are fântână și face aprovizionarea pentru acasă, în oraș. În același sens, câțiva locuitori din Mărgineni au sesizat că a crescut traficul și numărul băcăuanilor care merg în zona izvoarelor din această localitate pentru a umple zeci de bidoane cu apă.

Cum rezolvă restaurantele problema apei

Ce-i drept, nu toate restaurantele suferă din cauza lipsei apei. Unele au fost mai…norocoase pentru că au locațiile în unele zone mai puțin afectate și apa mai țârâie la robinete. Aceștia s-au grăbit și și-au făcut provizii, umplând toate vasele disponibile. Dacă unii au avut un dram de noroc, alții… Pe un administrator de restaurant, un local din zona centrală a orașului, l-am găsit cărând bidoane pline cu apă. „Ce să fac? Asta e treaba. Trebuie să avem apă în primul rând pentru toalete, pentru spălatul vaselor. Ne descurcăm foarte greu dar asta e situația”, spune șeful locației respective într-o scurtă pauză între două reprize de cărat bidoane cu apă.

Pelerinaj la izvorul de pe strada Chimiei

„Nici de cafea nu mai am apă – spune o chelneriță. Nu știu ce fac după ce mi se termină apa din expresor. Cei care sunt responsabili de treaba asta să își bage țevile alea undeva și să facă o clismă.” În acel moment toată lumea a izbucnit în râs iar cuvintele nu pot fi redate pentru o publicație serioasă ca a noastră. Aceiași situație am întâlnit-o la mai multe restaurante, cu toții fiind îngrijorați de ce se întâmplă. Mai mult decât atât, reprezentanții unor localuri au spus că se tem de „vizitele inopinate” ale celor de la DSP.

Apa plată se vinde ca pâinea caldă

Rămas fără apă menajeră am fost nevoit să cumpăr apă…plată… pentru a rezolva problemele generate de lipsa apei menajere. Sigur, aș fi putut aștepta la coadă apa pusă la dispoziție de municipalitate, dar asta ar fi însemnat să scriu articolul ăsta poimarți. Așa că am ales, ca mulți alți băcăuani, să cumpăr apă plată. Numai că, magazinele care comercializează apă îmbuteliată au dat din nou lovitura. În magazinele din zona centrală nu mai era apă decât la 2 litri. Și mai mult minerală.

„Se vinde tare de tot. Am cam rămas fără apă la vânzare chiar dacă la noi nu găsești decât maxim la 2 litri”, spune o vânzătoare. Așa că am hotărât să merg la un hipermaket. Acolo s-a văzut clar priceperea și strategia. Ar putea spune ei că vin în sprijinul oamenilor. Dar să fim serioși, vând apa, nu o dau de pomană. Și chiar au făcut standuri speciale, separat, cu apă la 5, 6 și 10 litri. Asta e. Fiecare se descurcă cum poate.

Închis la spălătorie

Nu știu cum s-a făcut că în drum mi-a ieșit și o spălătorie. O spălătorie de haine și nu numai. Pe ușă un afiș anunța că responsabila, sau cine o fi, revine la ora 14.00. Păi ce să facă dacă nu are apă cu ce spăla? Cel mai probabil revine după ora 14.00 să restituie hainele curățate. Celelalte, să mai aștepte. Iar din spusele unora, și spălătoriile auto au avut de suferit. Unele…

Situația apei la Spital

Pentru că e o situație de criză, gura lumii slobodă vorbește de toate cele, și ca de obicei, după modelul „telefonul fără fir” apar tot felul de scenarii. Unul dintre acestea ar fi cel legat de Spitalul Județean unde spune lumea că nu este picătură de apă. Tocmai pentru a clarifica lucrurile, conducerea Spitalului Județean de Urgență a transmis un comunicat:

În lumina informațiilor apărute în spațiul public potrivit cărora în Spitalul Județean de Urgență Bacău nu este apă curentă, suntem în măsură să vă comunicăm următoarele:

Spitalul Județean de Urgență Bacău NU este afectat de avaria la conducta de apă . Grație investiției realizată de unitatea noastră cu finanțare de la Consiliul Județean Bacău care a presupus mărirea capacității de stocare a apei curente cu 500 m.c., asigurarea independenței în alimentare prin puțuri forate la mare adâncime precum și automatizarea și asigurarea calității apelor folosite, SJU Bacău are independență în asigurarea apei curente fără a afecta activitatea medicală și fără a pune în pericol siguranța pacienților internați.”

Cu siguranță, lipsa apei afectează și alte domenii de activitate, mai mult sau mai puțin. Ce este cel mai clar este faptul că, după ce am fost dezbinați în toate felurile, mai ales în vaccinați și nevaccinați, acum apare o nouă formă de dezbinare. Cine ar fi crezut? Cu apă sau…fără apă…



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img