Pe alte meridiane, sabatorile pascale cunosc obiceiuri care la noi par de-a dreptul bizare. In Franta, de pilda, exista credinta ca anumite clopote din biserici zboara pâna la Roma, de unde se intorc de Inviere. Din acest motiv, unele clopote nu bat in Vinerea Mare. Arderea unei figurine care-l reprezinta pe Iuda, apostolul despre care unii cred ca l-a tradat pe Hristos, se practica in tari precum Mexic, Franta, Spania sau Portugalia. In unele localitati din Germania, brazii folositi de Craciun sunt pastrati pâna la Paste. Acestia sunt adunati pentru a realiza un foc de tabara. Gestul simbolizeaza plecarea iernii, sosirea primaverii.
Traditionalul iepuras soseste in Australia sub forma unui marsupial, Bilby. Ca si celebrul iepuras, acesta este imortalizat in figurine de ciocolata. Renuntarea la iepuras a fost determinata de faptul ca iepurii aproape ca au disparut din zona. La polonezi, barbatii nu se ocupa de coacerea cozonacului de Paste. Motivul nu este unul… dâmbovitean. O superstitie interesanta cauzeaza acest obicei: se crede ca mustata barbatilor ar putea albi, daca acestia s-ar implica in prepararea/coacerea cozonacului. Nu conteaza faptul ca multi barbati nu au mustata…
In Polonia si Rusia, masa de Paste este ornamentata ingenios cu diferite sculpturi realizate in forma de miel. Materia prima a sculpturilor este untul. Firesc, opera de arta nu are viata lunga; gurmanzii isi fac datoria. In Finlanda, copiii sunt lasati pe strazi, la fel ca de Halloween-ul americanilor. Deghizati in vrajitoare, acestia cer bomboane de la concetateni. Tot aici exista si credinta ca unele vrajitoare zboara pe matura, pâna in Germania, ca sa se distreze cu Satan. Pentru a opri acest dezmat, sunt aprinse focuri mari, in speranta ca vrajitoarele vor renunta la calatoria pe matura. In Anglia, sunt organizate concursuri de rostogolit oua. Acestea sunt rostogolite de pe dealuri, stârnind amuzamentul spectatorilor. Oul care ajunge nevatamat in vale este declarat câstigator. Firesc, uneori sunt organizate si curse de baraj, pentru a desemna câstigatorul.
In Slovacia, barbatii sunt creativi si de Paste. Ei isi biciuiesc nevestele, pentru a le asigura frumusetea si fertilitatea. Se crede ca vitalitatea din ramurile subtiri, folosite pentru biciuire, se va strecura mai ales in corpul femeilor tinere si frumoase, pentru ca acestea sa-si apropie vesnicia frumusetii si a fertilitatii. Ca recunostinta, biciuitele le ofera biciuitorilor oua fierte si vopsite frumos, le leaga o panglica in jurul traditionalului bici, pentru ca acestia sa fie harnici tot anul si sa-si pastreze puterea peste an, pentru ca geaba-i frumusete feminina, daca nu-i si putirinta masculina. Acest chin… ritual pascal este acceptat de multe dintre femeile slovace, mai ales in sate si micile orase, unde traditiile inca supravietuiesc. Potrivit acestei traditii, se mai crede ca acest ritual mai are si alte efecte binefacatoare: purifica trupul si sufletul. Daca unele feministe considera ca traditia este barbara, cu siguranta, pentru multi barbati aceasta este o adevarata incântare…
In localitatea spaniola Verges exista o traditie macabra: ,,dansul mortii”. Costumati in schelete, cei care participa la o parada speciala pe strazile orasului poarta cutii care contin cenusa. Macabrul dans incepe la miezul noptii si dureaza trei ore. Filipinezii sunt si mai inventivi. Multi dintre ei solicita sa fie rastigniti, sa fie supusi aceluiasi supliciu pe care l-a indurat Hristos. Autoritatile sunt in alerta, pentru ca nu cumva unii sa-si puna viata in pericol. Firesc, unii spera si intr-un oarece profit din asumarea acestor suplicii: iertarea de pacate.
In Columbia, de Paste, nu se manânca oua sau ciocolata. Meniul traditional cuprinde preparate din iguane, rozatoare mari si broaste testoase. In Grecia, in dimineata de Paste are loc traditionala aruncare a ghivecelor. Oamenii arunca pe geam ghivece, dar si tigai, vase vechi, in speranta ca, astfel, vor scapa de raul din case. Aceasta traditie reprezinta si o invitatie pentru primavara de a intra in toate casele, de a vesti recolte bogate.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.