Cea mai importantă manifestare de profil organizată în ultimii 25 de ani în Bacău – Conferinţa Naţională a Bibliotecilor, şi-a deschis lucrările joi, 17 mai, ora 9.30, în Aula „Moldova” a Universităţii „George Bacovia”.
Desfăşurată sub auspiciile Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în parteneriat cu Biblioteca “Costache Strudza”, Societatea Bibliotecarilor Bucovineni din Cernăuţi şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova, cu sprijinul Consiliului Judeţean, la conferinţă participă peste 100 de bibliotecari din România, SUA, Basarabia şi Bucovina. Tema aleasă pentru această ediţie este “Soluţii şi perspective în dezvoltarea comunităţii”, comunicările fiind programate a fi prezentate în plen şi pe secţiuni, respectiv pe 17 şi 18 mai.
La deschiderea oficială a participat şi Sorina Stanca, preşedinte al ANBPR, care a vorbit selectului auditoriu despre perspectivele bibliotecii în era digitală, insistând asupra necesităţii ca biblioteca şi bibliotecarul să depăşească formula clasică şi să vină în întâmpinarea cititorului.
Bacăul va avea o bibliotecă nouă
Despre rolul bibliotecii în viaţa comunităţii, în procesul de educaţie a vorbit Sorin Braşoveanu, preşedinte al Consiliului Judeţean, prezentând în premieră iniţiativa instituţiei pe care o conduce şi a Primăriei Bacău de a construi un nou sediu pentru Biblioteca Judeţeană, pe un teren identificat în centrul oraşului.
Mesaje şi aprecieri au adus organizatorilor şi participanţilor Sorin Ivancea, subprefect al Bacăului şi Constantin Scripăţ, viceprimar al municipiului Bacău.
Prima comunicare din plen a aparţinut prof. univ.dr. Hermina Anghelescu, de la Wayne State University, Detroit, Michigan, SUA, care a uimit asistenţa când a spus: „În SUA nimeni nu e mai puternic decât biblioteca şi bibliotecarul”, prezentând apoi impresiile din documentările prin bibliotecile lumii. Au urmat alte comunicări interesante susţinute de manageri ai unor biblioteci universitare din ţară, de la Biblioteca Metropolitană Bucureşti, bibliotecile din Chişinău, Cernăuţi, Bacău, dar şi de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal etc.
Poezie și pasiune, cu Nora Iuga
Lucrările au continuat până la ora 16.30, când participanţii au fost invitaţi la Teatrul Municipal „Bacovia”, unde au fost martorii unui spectacol de poezie şi muzică, susţinut de cavartetul “Consonanţe” şi actriţele Eliza Noemi Judeu şi Denise Ababei, pe versuri din recentul volum “Oarecum anacronic” semnat de poetul Dan Petruşca, pretextul lansării fiind un unic prilej de a fi martorii unei întâlniri cu fenomenala poetă Nora Iuga, care a făcut cu inteligenţă şi candoare o incursiune în marile teme nemuritoare ale poeziei, pasiune, iubire, sacrificiu, viaţa de dincolo, inefabil şi metafizic.
“Nu mă mai satur să citesc poezia lui Petruşca” a fost verdictul dat de marea poetă. Sunt oameni rari pe care n-ai voie să nu-i iubeşti, să nu-i asculţi, să nu-i priveşti, cum este Nora Iuga, cum o încântare a fost şi conferinţa profesorului şi criticului literar Constantin Dram intitulată “Singurătăţi de genul masculin”, pornind de la povestea lui Ulyse, de la Tristan şi Isolda, Don Quijote şi Robinson Crusoe, oprindu-se direct în volumul lui Dan Petruşca, fost student, un poet care a debutat târziu, scrie şi publică puţin, însă poezie bună, de mare calitate.A fost o seară minunată, o seară dedicată bibliotecarilor, “cei mai înalţi demnitari ai cărţilor”, după cum a spus în încheiere Constantin Dram, o seară în care un loc şi un timp aparte a aparţinut secretarului de stat în Ministerul Culturii, Geo Popa.
Vineri, programul conferinţei continuă cu lucrări în plen, la sediul Bibiliotecii Judeţene, vernisarea unei expoziţii a Institutului Polonez, lansarea albumului “Bacăul între oglinzi paralele”. Seara, de la ora 18.30, la Sala “Ateneu”, sunt programate două recitaluri extraordinare, susţinute de Sofia Vicoveanca şi actorul Florin Piersic. Intrarea este liberă.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.