23 ianuarie 2025

Best Speakers: Adrian Jicu

În data de 9 februarie 2022, elevii de la cursurile de Jurnalism și Public Speaking, coordonate de prof. Laura Huiban, la Palatul Copiilor Bacău, au avut onoarea de a-l întâlni, în calitate de invitat, pe Adrian Jicu, cunoscutul om de cultură băcăuan, profesor universitar și autor de cărți, recunoscut pentru abilitățile sale deosebite de a vorbi în public. Întâlnirea de tip workshop, desfășurată în sala de teatru a Palatului Copiilor Bacău, a avut un scop didactic, Adrian Jicu venind pentru a oferi elevilor ”tips and tricks” pentru un discurs de impact.

Unul dintre elevii cercului de Jurnalism a întrebat dacă este important să citești pentru a fi fluent în vorbire. Adăugând multe informații folositoare. Adrian Jicu a răspuns sincer: „Ăsta este secretul meu. Cred că este esențial să citești. Asta nu e o chestie doar pentru cultura generală, să ai limbaj, să explici. E esențial pentru voi. Voi veți fi alți oameni. Cu cât veți citi mai mult, cu atât veți fi mai buni. Asta e chestie testată pe pielea mea, nu e doar un slogan.” Pentru aceeași întrebare, invitatul întâlnirii a afirmat că “Cititul poate face 70-80% dintr-un discurs.”, subliniind că reușita în discursul public vine și dintr-o bună cultură generală.



”Cel mai bun profesor al meu a fost nevoia”, ne-a spus el, când un elev a întrebat cine l-a ajutat pe acest drum. A lucrat pentru a ajunge unde și-a dorit fiind susținut și de părinți, dar a muncit în principal de unul singur pentru visul său.

Printre numeroasele secrete dezvăluite de Adrian Jicu, despre arta vorbitului în public, s-au numărat: ”discursurile se pregătesc”,  ”e important să te întrebi ce vrei să transmiți și să obții de la public”, ”e foarte important cum vorbești, ce ton folosești” ș.a.m.d.. De asemenea, acesta ne-a spus că este foarte important să facem contact vizual cu publicul și să punctăm câțiva oameni din audiență la care să ne uităm frecvent și să le urmărim reacțiile pe măsură ce ținem un discurs.

”Dacă ați fi avut internet când erați copil, credeți că v-ar fi ajutat?”, a fost o altă curiozitate a elevilor prezenți. ”Internetul este ca un mare bazar. Sunt și lucruri bune și lucruri rele, important este să știi ce să alegi de acolo. Să luați ceea ce vă folosește.”, a răspuns Adrian Jicu, expunându-și părerea față de mediul online.

În încheiere, Adrian Jicu a fost întrebat dacă se consideră un speaker bun, iar răspunsul său a  fost că nu se consideră un speaker bun, ci ”unul foarte bun”. Evenimentul a deschis seria de întâlniri ”Best speakers”, parte a Cursului de Public Speaking coordonat de prof. Laura Huiban.

Anisia Maria Mardale, elevă, în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” și la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Foto credits: Mara Lazăr, clasa a VII-a, elevă la Școala Gimnazială ”Dr.Alexandru Șafran” și la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img