Aparitia serviciilor de salubrizare, care presupune obligatia de a respecta niste norme si de a plati o taxa, ii nemultumeste pe cetatenii din mediul rural. „Platim ceva ce nu exista”, sustine Fabian Gherghel, din Beresti Bistrita (adica salubrizarea!), apoi adauga: „Nu sunt containere nici pe strada, nici la poarta, dar ne cer bani.
Când am fost la Primarie, casierita mi-a spus ca trebuie sa platesc 48 de lei/an de persoana pe doi ani, 2015 si 2016. Am refuzat.” Gherghel afirma ca in comuna sunt doar vreo 20 de containere “amplasate in intersectii si in centru, lânga crâsma”, nu pe toate strazile.
„In Itesti si Saucesti sunt pubele la fiecare poarta, la noi, nu. Atunci, de ce sa platesc?” In comuna sunt peste 90 de containere, dar unii locuitori le mai muta din cauza ca „nu vor sa aiba gunoiul in poarta”, spune primarul Ionel Alcaz.
Altii, dupa cum se vede, vor pubele individuale. „Ca sa aduca pubele individuale, firma de salubrizare ne-a conditionat sa incheiem contract pe trei ani, pentru a-si amortiza cheltuiala. In plus, ar fi crescut taxa cu aproape 50 la suta, ceea ce iarasi i-ar fi suparat pe cetateni”, explica edilul.
„Tin câinele in compostor”
Serviciul de salubrizare din Beresti Bistrita a fost infiintat in 2015, iar oamenii nu s-au obisnuit inca sa respecte normele si sa plateasca pentru acest serviciu.
„Ei au fost invatati sa arunce gunoaiele unde vor, iar primaria sa le strânga fara sa le ceara bani. Daca nu aveam serviciu de salubrizare nu obtineam autorizatie de mediu nici pentru Caminul Cultural, nici pentru drumuri. Am fi pierdut toate finantarile”, sustine primarul Alcaz. Taxa de 48 de lei/an nu e mare, in raport cu cantitatea de deseuri colectata:
„Stiti ce spun oamenii? ‘Eu nu produc deseuri, le dau foc!’. In realitate, arunca in container toate resturile, si balega, si gainat, si crengi, tot. Le-am dat compostoare, dar nu le folosesc, tin câinele in compostor!”
Din 2017, când Beresti Bistrita va intra in Sistemul integrat de management al deseurilor, derulat pe POS Mediu, cetatenii vor avea pubela la poarta, asa cum pretind, afirma edilul. Tot din 2017, insa, vor plati o taxa mai mare.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.