24 ianuarie 2025

Beneficii nedeclarate

Acum câteva zile s-a auzit că bucătarul șef al unui restaurant francez din Saint-François (Guadelupa) a fost somat să plătească vreo câteva mii de euro drept taxe pentru că nu a declarat beneficiile obținute din faptul că a dejunat în propriul restaurant și, în acest fel, prânzul nu i-a fost impozitat.

Prin urmare, inspectorii au decis că datorează cam vreo 14.000 de euro drept contribuții la asigurările sociale.



S-a ajuns la această sumă calculându-se prețul mediu al unui prânz în restaurant, deși, a spus bucătarul, el a mâncat chestii ieftine, nu scumpeturi.

La câteva zile, alt caz, aceeași problemă. Un alt bucătar, de data asta chiar din Franța continentală, din departamentul Aude, s-a trezit că trebuie să plătească 13.000 de euro, fără să aibă dreptul să conteste măsura.

Partea cea mai interesantă este că inspectorii care au luat decizia nu sunt funcționari publici. Nici măcar nu lucrează la stat, nu sunt bugetari.

URSSAF este o rețea de organizații private create în 1960, a cărei sarcină principală este colectarea contribuțiilor la asigurările sociale ale angajaților și angajatorilor.

Se consideră că organizațiile sunt infailibile și, fără decizii ale instanței, fără restricții bancare, pot scoate bani din contul oricărei persoane, dacă ele consideră că li se datorează.

«Situația a devenit absurdă, generată de o regulă învechită», a anunțat ministrul Conturilor Publice, Gérald Darmanin, care a invitat URSSAF să reconsidere cazurile contra bucătarilor.

La o săptămână după declarație, cabinetul ministrului a declarat pentru Le Figaro că acesta a cerut URSSAF să suspende procedurile de confiscare a banilor de la bucătarii-șefi întrucât actul normativ aflat la originea acestor sancțiuni, și care datează din 2002, va fi anulat în zilele următoare.

Prin urmare, comentează ziarul francez, bucătarii vor putea dejuna liniștiți…

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img