Beneficiarii de ajutor social care sunt apți de muncă, dar nu au studiile de bază terminate, vor primi sprijin pentru a le finaliza. Pentru aceștia se vor organiza programe educaționale sub genericul ”A doua șansă”, potrivit OUG 101/2021.
Astfel, pentru facilitarea angajării acestor persoane, agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă vor recomanda, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, înscrierea și parcurgerea cursurilor din cadrul programului educațional ”A doua șansă”. În vederea demarării acestui program, săptămâna trecută, a fost emis și publicat Ordinul Ministerului Educației nr.3062/2022, prin care se stabilesc regulile de organizare a cursurilor ce vor fi inițiate pentru beneficiarii de ajutor social. Programul are două componente: una axată pe învățământul primar (până la clasa a IV-a) și alta, pe cel secundar (gimnazial-clasele V-VIII și liceal-clasele IX și X).
Învățământul primar, din cadrul programului ”A doua șansă”, se adresează copiilor, tinerilor sau adulților care depășesc cu 4 ani vârsta corespunzătoare clasei și care, din diferite motive, nu au absolvit acest nivel de învățământ până la vârsta de 14 ani. Ciclul secundar le este destinat beneficiarilor de ajutor social care au trecut cu minimum 4 ani vârsta de școlarizare corespunzătoare clasei în care puteau fi înscriși în învățământul de masă și care nu au finalizat cursurile gimnaziale.
Cursurile se vor putea desfășura dimineața, după-amiaza sau seara, sâmbăta ori duminica, inclusiv în timpul vacanțelor școlare. Înscrierile se vor face la școlile care organizează asemenea cursuri, unde se vor depune, în copie, actul de identitate, certificatul de naștere, de căsătorie, foaia matricolă etc. Cei care vor urma cursurile programului ”A doua șansă”, la o distanță mai mare de 5 kilometri față de locuință, au dreptul la decontarea transportului, în limita sumei de 500 lei de persoană pentru fiecare semestru școlar. Regulile se vor aplica începând cu anul școlar 2022-2023.
Persoanele care vor refuza participarea la cursurile recomandate de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă vor pierde ajutorul social, ulterior având posibilitatea să-l mai ceară abia peste un an. În schimb, cele care se angajează vor putea cumula salariul cu ajutorul social timp de 6 luni după încadrare, cu condiția încheierii contractului de muncă pe o perioadă de cel puțin doi ani.