Consiliul Judetean (CJ) Bacau, proprietarul Casei Cancicov, a fost amendat de Directia de Cultura cu suma de 4000 de lei. Cauza amenzii o constituie faptul ca PNL Bacau, organizatia care sta cu chirie in Casa Cancicov, a realizat mai multe lucrari de reabilitare a imobilului istoric fara a cere, in prealabil, avizul din partea Directiei de Cultura. Intre CJ Bacau si organizatia judeteana a PNL functioneaza un contract de inchiriere valabil pana in 2018. In zona de protectie a imobilului istoric, penelistii au instalat – in mod ilegal – un panou electoral, in timp ce pe frontispiciul cladirii au montat – tot in mod ilegal – o firma luminoasa.
Penelistii bacauani par sa fi pus gand rau conducerii CJ. Institutia administrativa a fost amendata de Directia de Cultura cu suma de 4000 lei. Cauza amenzii o constituie faptul ca PNL Bacau, organizatie politica ce-si are sediul in Casa Cancicov, a realizat mai multe lucrari de reabilitare a imobilului de patrimoniu fara avizul prealabil al Directiei de Cultura. In calitate de proprietar al Casei Cancicov, CJ Bacau e obligat sa suporte rigorile legii care protejeaza monumentele istorice. Amenda, afirma sefii Directiei de Cultura, este cea mai mica posibila, insa ea va creste vertiginos daca proprietarul Casei Cancicov nu va remedia problemele aparute.
“Legea 422/2010 prevede ca nu se pot face interventii asupra unui imobil istoric, decat cu avizul Ministerului Culturii prin intermediul Directiei Judetene de Cultura. Nu se pot face, de asemenea, interventii nici in zona de protectie a monumentului istoric. Ambele situatii sunt valabile. La Casa Cancicov s-au facut interventii atat asupra cladirii, prin montarea unei firme luminoase, cat si in zona de protectie unde s-a ridicat un panou electoral. Nu s-a cerut avizul Directiei de Cultura pentru aceste interventii. Am trimis o scrisoare proprietarului, CJ Bacau in care am cerut sa se intre in legalitate. Termenul a expirat, asa ca am dat aceasta amenda, deocamdata, cea mai mica posibila. Daca ei nu iau masuri, vom reveni cu inca o amenda”, a afirmat Petru Cimpoesu, seful Directiei de Cultura. El a adaugat ca potrivit Legii nr. 422, proprietarul imobilului istoric este tras la raspundere, in acest caz CJ Bacau, nicidecum chiriasul acestuia.
Chiriasi pana in 2018
Intre CJ si organizatia PNL Bacau functioneaza un contract de inchiriere, incepand cu anii 2002-2003. Sumele cuprinse in contract sunt actualizate, anual, cu rata inflatiei. Imobilul istoric a fost plasat in administrarea Bibliotecii Judetene “C. Sturdza”, institutie subordonata CJ Bacau. Gabriela Muraru, directorul bibliotecii, a recunoscut ca in calitate de administrator al cladirii nu a fost anuntata cu privire la lucrarile de reabilitare suferite de Casa Cancicov. Ea a adaugat ca valoarea chiriei lunare se cifreaza, in prezent, la aproximativ 1000 de lei. “Nu am fost anuntati, ce sa mai… Noi avem un contract de administrare a imobilului, respectiv un contract anual de inchiriere. Chiria este indexata cu valoarea inflatiei, iar penalitatile se calculeaza conform Codului Fiscal. Nu am fost notificati de acele lucrari. Stiu ca Directia de Cultura ne-a anuntat ca ar fi unele probleme”, a declarat Muraru. Contractul initial derulat intre CJ si PNL Bacau a suferit o modificare majora in 2008, lucru recunoscut de presedintele CJ Bacau, Dragos Benea. “Contractul a fost prelungit cand era domnul Palar (n.r. – Ionel Palar, actual deputat PNL) vicepresedinte. Banuiesc ca a existat o autorizatie de construire. Subiectul Casa Cancicov e chiar in jurisdictia domnului vicepresedinte Dumitru Braneanu. El stie in amanunt problema”, a declarat Benea.
Seful CJ e contrazis, insa, de documente. Actul aditional convenit de CJ si PNL Bacau dateaza din 29 februarie 2008, cu 4 luni inainte de alegerile locale in urma carora Ionel Palar a dobandit functia de vicepresedinte al CJ Bacau. Articolul 2 al “aditionalului” prevede prelungirea cu 10 ani a contractului de inchiriere parafat de cele doua parti pe 31 iulie 2002. Potrivit aceluiasi act aditional, valoarea chiriei lunare a fost stabilita la 850 lei.
PNL Bacau e de vina
Dumitru Braneanu (PSD), vicepresedintele CJ Bacau, s-a aratat surprins de amenda primita de la Directia Cultura. Braneanu a afirmat ca, in temeiul contractului de inchiriere derulat de CJ si PNL Bacau, chiriasul, adica organizatia liberala, este cel care ar trebui sa suporte amenda. Vicepresedintele CJ a recunoscut, in schimb, ca in contractul ce are ca obiect inchirierea Casei Cancicov nu sunt specificate sanctiuni asupra chiriasului.
“Noi nu am prevazut sanctiuni pentru ca nu am crezut ca se va ajunge aici, sa se faca asemenea modificari asupra unui monument istoric. Nu am crezut ca un chirias de talia celui care sta acolo ar putea face asa ceva. Cand am transferat catre PNL Bacau dreptul de folosinta a cladirii, am transferat si responsabilitatile ce rezulta din calitatea de imobil de patrimoniu. Consideram ca cel care trebuia amendat este chiriasul, nicidecum CJ Bacau”, a afirmat el. Braneanu a adaugat ca in arhiva CJ nu exista notificari venite de la PNL Bacau cu privire la intentia de reabilitare a Casei Cancicov. “Nu, nu exista la noi o asemenea cerere. Nu ne-au cerut sa ne dam acceptul pentru a face, eu stiu, adaosuri la cladirea respectiva. Deci asa ceva nu avem la noi. Eu am verificat cu Stoina (n.r. – Gheorghe Stoina, arhitectul sef al judetului) si nu exista nicio cerere din partea lor cum ca vor sa aduca modificari”, a spus vicepresedintele CJ care a precizat ca institutia va contesta in instanta amenda de 4000 de lei.
Lucrari fara autorizatie
Ileana Paduraru, consilier local PNL si trezorier al organizatiei judetene, afirma ca nu s-a ocupat de reabilitarea imobilului. Ea a declarat ca putem obtine informatii in acest sens de la Claudiu Nastasa, secretarul general al organizatiei. “Eu doar primesc si dau mai departe bani. Nu m-am ocupat eu de reabilitare. Luati legatura cu Claudiu Nastasa el stie mai multe despre lucrari”, a afirmat Paduraru. Am incercat sa-l contactam in repetate randuri pe Nastasa, insa acesta nu a fost de gasit.
Din datele cuprinse in centralizatoarele cu autorizatii de construire emise in ultimii ani de Primaria Bacau, rezulta ca institutia edilitara nu a autorizat nicio lucrare la adresa Vasile Alecsandri nr. 3, adresa Casei Cancicov.
Vasile Geliman, numit arhitect sef al municipiului in decembrie 2009, a declarat ca nu este la curent cu eventualele lucrari de reabilitare prin care a trecut sediul PNL Bacau. Geliman s-a declarat “descoperit” pe acest subiect, desi in calitate de arhitect sef trebuia sa aprobe autorizarea de lucrari asupra imobilului istoric.
“N-am nicio informatie sa va dau aici. La momentul asta n-am nicio informatie. Stiu ca e monument istoric. Eu nu tin minte sa fi fost santier acolo, poate la interior. Stiu ca demult, cu ani in urma, poate 15 ani, sa se fi renovat. N-am vizualizat nimic, de cand sunt eu aici nu stiu sa se fi facut un proiect de anvergura asta. Imi cer scuze, dar chiar nu am informatii”, a afirmat Geliman. El a precizat ca panoul electoral din curtea Casei Cancicov este o constructie provizorie.
“E un panou provizoriu. E considerata o constructie provizorie, nu e o constructie definitiva. Ea ca si obiect in sine nu e definitiva, n-are fundatie, n-are pereti. Ca panou, e considerat o constructie provizorie. Nici aici nu stiu ce sa va zic. M-ati prins pe doua laturi descoperit”, a recunoscut arhitectul sef.
Inspectorii in constructii dorm in papuci
Reabilitarea sediului PNL Bacau pare sa fi scapat Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC). Lucrarile s-au derulat pe parcursul verii 2010 si au fost finalizate in toamna, cand penelistii au avut grija sa amenajeze si locul de joaca aflat in vecinatatea sediului de partid. Din verificarile efectuate de jurnalistii Desteptarii la sediul ISC Bacau a rezultat ca inspectorii nu au in evidenta lucrari efectuate sau in curs de executie la adresa Vasile Alecsandri nr. 3.
Gica Acar, inspector in cadrul ISC Bacau, a declarat ca va face verificari cu privire la situatia lucrarilor efectuate asupra imobilului istoric. Ulterior, el a formulat o pozitie oficiala ridicola, potrivit careia s-ar fi deplasat la fata locului pentru a inspecta posibile lucrari aflate in derulare la Casa Cancicov. Asta, in conditiile in care jurnalistii au cerut situatia pe 2010 a lucrarilor efectuate asupra imobilului istoric. “S-a strecurat, deci, o greseala. Pe Alecsandri 3, la Casa Cancicov, unde e sediul PNL, am fost si nu se lucreaza absolut nimic. Nu se lucreaza, nu s-a lucrat. Eu am crezut ca se lucreaza si am fost la fata locului”, a afirmat Acar.
Legea nu lasa loc pentru interpretari
Imobilele istorice de pe teritoriul Romaniei beneficiaza de o protectie speciala, instituita prin Legea nr. 422/2001. Potrivit Articolului 6, “paza intretinerea, conservarea, consolidarea, restaurarea si punerea in valoare (…) a monumentelor istorice revin, dupa caz, proprietarilor sau titularilor altor drepturi reale asupra acestora”. Aceeasi lege stipuleaza, la articolul 9 instituirea unei zone de protectie a monumentului istoric. Dimensiunea zonei de protectie variaza de la caz la caz, in functie de statutul localitatii (oras, comuna, sat, municipiu etc). Pentru municipiul Bacau, raza de protectie a monumentelor istorice este de 100 de metri. Articolul 23 precizeaza ca “interventiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza si cu respectarea avizului emis de catre Ministerul Culturii si Cultelor sau, dupa caz, de catre serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor”. Cand au decis sa-si reabiliteze sediul de partid – monumentul istoric Casa Cancicov – liberalii bacauanii nu au respectat niciuna din prevederile Legii nr. 422.
Lucian Bogdanel